Advent se ve veřejném prostoru mění v podivné vyprázdněné pseudovánoce. Na nic se nečeká, všechno už je tu a je třeba to urvat, protože zítra už to tu být nemusí. Když sháníte dárky pro rodinu, s tím blikajícím chaosem se smíříte. Když je nemáte pro koho kupovat, čekají vás týdny neustálo připomínání: Na trh na svařák? Sám? Péct cukroví? Pro koho? Říkáš, že je peklo shánět dárky pro děti? A co nemít je pro koho shánět? Na lidskou psychiku je to obrovský nápor. Jaké to je, ocitnout se v životě sám, se můžeme dozvědět v jednom z diskusních pořadů televize Noe. Třeba nám to pomůže se zamyslet a někdy mluvit méně a někdy naopak víc, abychom nezranili, ale spíš hojili. 

pixabay.com

Úterý 12. prosince

V souvislostech - Martin Kupka: Ekonomika v roce 2023
Ať chceme či ne, peníze jsou potřeba. Nejen pro nás, ale i pro stát. Mnozí z nás nejspíš rozechvěle sledují zprávy o schodku a rozpočtu a přemýšlí, z čeho by měli začít šetřit na důchod. Nejlepší ale stejně je, když vám situaci vysvětlí odborník - tentokrát to bude Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. 

Výpravy do divočiny: Ukradená divočina
Společností samozřejmě nerezonují jen peníze, ale taky ochrana přírody ve všemožných formách. Zooložka Lucie Čižmářová se angažuje v organizaci, která zachraňuje outloně a luskouny a v živém přenosu besedy bude vyprávět nejen o těchto roztomilých zvířátkách, ale taky o divoké indonéské přírodě. 

Středa 13. prosince

Milovat až do zapomnění
Rodina Munkových neměla mnoho štěstí - během druhé světové války je postupně všechny pozatýkali. Tomáše, v té době sotva dvacetiletého, gestapo odvedlo přímo z jezuitského noviciátu. Oba, otec i syn, během věznění povzbuzovali své spoluvězně především svou pevnou vírou. Jejich osud se završil doslova pár dní před koncem války - byli zastřeleni během pochodu smrti...

Fotografka lidských duší
Fotit lidi není snadné. Obrázek musí mít hloubku, musí mít duši. A to dokáže Lenka, učitelka na jedné z ústeckých základek. Dokument o ní natočila její vlastní matka, dokumentaristka Alena Krejčová, která se snažila co nejlépe odvyprávět příběh o tom, jak se z koníčku stalo umění, oceněné řadou prestižních ocenění. 

Čtvrtek 14. prosince

Na úsvitu společných dějin

Příběh slovanských věrozvěstů otevírá neznámý poutník, který v Modré u Velehradu přemýšlí nad vším, co nám bratři zanechali. Polohraný dokument, natáčený na autentických místech působení sv. Cyrila a Metoděje, provází originální řecká hudba včetně staré ukolébavky, kterou mohli bratři jako malí slýchat před spaním.

Za obzorem: Na okamžik s organizací Okamžik

Okamžik pomáhá lidem se zrakovým postižením již více než dvacet let. O formách pomoci, dobrovolnících, ale také nejčastějších chybách, které v dobré víře vůči zrakově postiženým děláme, mluví ředitel organizace Mgr. František Krejný a Mgr. Marie Matějů, koordinátorka dobrovolníků. 

Pátek 15. prosince

Turzovka
Jedno z nejznámějších slovenských poutních míst má přezdívku Lurdy v srdci Evropy. Na hoře Živčáková nedaleko Turzovky došlo k opakovanému mariánskému zjevení a kopec v CHKO Kysuce, kousek od českých hranic, se tak stal cílem cesty pro stovky poutníků z celého světa. 

Kulatý stůl - Osamělá srdce
Svátky jsou náročné období. Nejen proto, že pulírujete kvůli návštěvám každý roh bytu, ale hlavně proto, že je na nás vyvíjen celkem solidní psychický nátlak. Osamělost je právě ve svátečním období zákeřná. Jak s ní bojovat budou probírat P. Michal Němeček, Kateřina Bohatá z Elpidy a tarapeut Vojtěch Kozlík. 

Sobota 16. prosince

Toufar
Kdo by neznal jméno Josef Toufar. Při jeho vyslovení nám nejspíš běhá trochu mráz po zádech, protože jeho nositel se stal obětí vykonstruovaného procesu, který spustil pronásledování církve během minulého režimu. Ostravské divadlo celý příběh převedlo na prkna, která znamenají svět. 

Neděle 17. prosince

Svatá země - poslední poutník
Když rozhádaná rodina s manželstvím v krizi vyrazí na rodinný výlet do Svaté země, vypukne bouře, vyplavou na povrch potlačované pocity a může to dopadnout jakkoliv. Na cestě se hrdinové dokumentárního dramatu setkají s lidmi s působivými životy a svědectvími - dokáže je cesta znovu sjednotit?

Pondělí 18. prosince

Outdoor Films se Stanislavem Najvrtem: Vysokohorské ultramaratóny
Někdo rád běhá maratony, někdo rád šplhá po horách - a pak je tu Stanislav Najvert, který to dělá zároveň. Jak se člověk k vytrvalostnímu běhu v horách dostane, co ho na tom nejvíce baví a co dalšího ho naplňuje se dozvíte v další epizodě Outdoor Films. 

Lidé z cest: Bolek Vraný
Bolek Vraný není jen tak nějaký neznámý pán, co bude v televizi. Pro Magazín napsal pár textů a Orko s ním bude v pořadu mluvit nejen o programování, ale především o tom, jaké to je, dostat se k víře až po dvacítce.