Na počátku byla nehluboká myšlenka: Jsou Vánoce, děti touží ležet u televize a cpát se cukrovím, jen s nejvyšším vypětím je vytáhneme alespoň na chvíli ven, tak by mohly jednou koukat na něco smysluplného. Je to animované, takže by to mohlo zaujmout i ty menší, a je to o někom, kdo někam putuje a leccos při tom zažívá, takže by to mohli zbaštit i ti starší, co aktuálně jedou v Tolkienovi. Moc šancí jsem své snaze stejně nedávala (po pravdě jsem myslela, že zbystří už u hledání stanice Noe a budou tušit nějakou zbožnou nalejvárnu) a byla jsem připravena, že film po chvíli přepneme na West Side Story, od které nám děti postupně utečou do svých pokojíků. Kupodivu děti bez výhrad pustily Noe a začaly sledovat Poutníkovu cestu.

Zdroj: Poutníkova cesta (2019) | Galerie - Z filmu | ČSFD.cz (csfd.cz)

Bohužel o existenci knihy tohoto jména vím, ale nikdy jsem ji nečetla. Začátek filmu mě tak přenesl do gymnaziálních hodin literatury. Komenského Labyrint světa a ráj srdce jsem, přiznávám, také nečetla, ale alespoň jsme se mu ve škole věnovali o dost podrobněji než jeho světově úspěšnější a jen o málo mladší sestře. V té poutník Christian po přečtení knížky, nalezené ve věcech zmizelého Věrného hledače cesty (úvodní scéna je tak trochu orwellovská a rozhodně ne barvotisková a možná působila, že puberťáci dali filmu šanci) dobrovolně opouští své město – město Zkázy - a nedobrovolně svou ženu, neboť ta ho odmítne následovat. Snaží se bavit Břemene svých vin a najít Krále v Nebeském městě. Potkává různé moudra pronášející postavy a prochází ošklivými i krásnými místy. Hodně jsem se ošívala, jak děti přijmou prvoplánová jména postav a míst. Kupodivu puberťáci to nijak nekomentovali. Ten, který čte náboženskou literaturu dobrovolně a jedno léto přelouskal spoustu misijních brožur, které si někde na dovolené nabral, sice poznamenal, že mu to cosi připomíná, ale díval se dál. Pochyby, Naděje, Zoufalství, Pomoc, Evangelista, Pastýř… V necelých dvou hodinách se rychlost střídání postav podobala orloji: krátce nastíněná situace, vyslovená definice, rada do dalšího života a už tu byl někdo další. John Bunyan ovšem očividně uměl psát a jasné vyslovení zkušenosti, kterou člověk zná, působí úlevně. Urputný boj zla o duši člověka jsme zažili všichni, stejně jako váhání, zda jdeme po správné cestě. Sice si nemyslím, že scéna na Jarmarku marnosti omezí naše rodinné debaty, jaký vliv na kvalitu života může mít nový mobilní telefon, ale pocítila jsem vedle sebe na kanapi několik ze srdcí spadlých kamenů, když se trmácení k Legalistovi, trvajícím na dodržování všech pravidel, ukázalo jako zbytečné a ze správné cesty zavádějící. Stejně tak mi pro puberťáky přišlo přínosné, když v boji s obludně obrovským Zoufalstvím najde Poutník klíč Naděje ve svém vlastním srdci. Konec příběhu v Nebeském městě už připomínal obrázky ze Strážné věže příliš i na můj vkus, ale děti Strážnou věž nikdy neviděly a pohoršilo je to méně než obvyklý filmový polibek, který se bez komentářů nikdy neobejde. Ve filmu je zpracován děj jen první poloviny knihy, takže skutečnost, že Christianova manželka se syny bídně nezahynou, ale do Nebeského města dojdou také, bylo potřeba vysvětlit.

Nevím, jestli jsem víc překvapená, že jsem Poutníkovu cestu ve svém životě zatím ponechala v rovině „vím o ní a umím ji v konverzaci zařadit“, když je to asi škoda, nebo z toho, že se se mnou puberťáci vydrželi dvě hodiny dívat na kreslený film a poslouchat ta nejryzejší moudra, jaká si lze představit. Nemůžu si to nechat pro sebe: Dneska, ve dvě hodiny odpoledne film na Noe opakují, v osm večer ho dávají na Noe+. Pokud nebudete někde venku, můžete se zkusit podívat také – třeba se film bude líbit i vašim dětem. Třeba se bude líbit i vám. Já si jdu objednat z antikvariátu knižní předlohu a doplnit si vzdělání.

 

Upoutávka: Poutníkova cesta | premiéra filmu na @tv_noe - YouTube

Odkaz na online vysílání: Poutníkova cesta | TV Noe

Informace o filmu: Poutníkova cesta (2019) | Recenze - Uživatelské | ČSFD.cz (csfd.cz)

Informace o knize: Poutníkova cesta – Wikipedie (wikipedia.org)

Příští vysílání:

Čtvrtek 28.12.14:00 NOE

Čtvrtek 28.12. 20:05 NOE+