Jsou Vánoce rodinný svátek, který si pořádně užijí jen ti, kdo mají na Štědrý den doma děti s rozzářenýma očima? A co všechno je potřeba udělat pro to, aby naše sváteční dny byly takové, jaké mají být, a obsahovaly vše, na čem nám záleží? Ať už děti máme nebo ne, od vánočních svátků máme velká očekávání a ta bývají velmi snadno zklamána. Přichází frustrace a pocit, že je všechno špatně. Ať už jsme s krizí ve vztazích do adventu vstoupili, nebo to krizové začne být až 23. při přípravě bramborového salátu, je dobré si uvědomit, že krize - jak jsme se dočetli ve včerejším rozhovoru - nemusí být koncem světa, ale naopak cestou k růstu. Vánoce přinášejí radost dětem, zatímco dětinští dospělí je dokážou pokazit. O dospělosti, jak by skutečně měla vypadat, nám v televizi Noe něco řekne Marek Orko Vácha, a o krizích v partnerských vztazích se tam také něco můžeme dozvědět. A samozřejmě i o lecčems jiném.

zdroj

Úterý 5. prosince

Na startu s Janem Rybou
Jaké je studovat "na filmaře"? Povídat o tom bude student Jan Ryba, který na zlínské univerzitě nastoupil na audiovizuální studia. Mluvit bude nejen o tom, co se děje v oboru, ale také o tom, jak se k filmu dostal a jaké žánry má nejradši.

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku
Frýdecká bazilika Navštívení Panny Marie a celý její areál patří ke klenotům barokní architektury. Jednou z jejích zvláštností je i to, že stojí uprostřed panelového sídliště, takže poutníci, kteří sem zamíří, můžou v přímém přenosu porovnat dochovanou barokní památku s pozdější výstavbou.

Středa 7. prosince

Noční univerzita: Hasan Zahirović - Bratří Čapkové
Kdo by neznal tvorbu Josefa a Karla Čapkových. I kdyby nám je do hlavy nevtloukali češtináři, stejně se většina z nás setkala s Dášenkou, Povídkami z jedné i druhé kapsy nebo s popleteným vařením pejska a kočičky. O jejich díle i životě bude mluvit překladatel Hasan Zahirović. 

Přesah: O kultuře kolem nás i v nás
Nejčerstvější díl kulturního magazínu se bude taky věnovat architektuře. Letos totiž uplynulo 300 let od výročí barokního stavitelského génia, Jana Blažeje Santiniho Aichela. Nečekejte ale učenou disputaci architektů - hlavním hostem bude herečka a scénáristka Lucie Trmíková a řeč bude nejen o divadelním představení s výstižným názvem Santini. 

Čtvrtek 8. prosince

Za obzorem: Santini - 300 let od úmrtí
Král světla a stínů je tématem i čtvrtečního tipu. Martin Pavlíček o něm bude mluvit nejen z hlediska toho nejznámějšího, co můžeme vidět například i na seznamu UNESCO, ale představí i stavby pozapomenuté a s nimi i svými stavbami zastíněnou osobnost samotného stavitele. 

Pátek 9. prosince

Noční univerzita: Marek Orko Vácha - Jak dospět k dospělosti
Pokud jste si jako děti přáli být dospělí, dost možná se dnes smějete vlastní pošetilosti. Co ale dělá dospělého dospělým? Jistě tušíme, že to není jen datum narození v občance, ale především jeho osobnost a činy. Nad tématem se zamyslí Orko Vácha. 

Když bolí duše: Manželská krize
Každý partnerský vztah projde dříve či později krizí. Vztah s protějškem, s nimž jsme se dobrovolně rozhodli žít v ideálním případě celý život, se otupí, obrousí, ztratí jiskru... Cítíte, že je téma krize v manželství pro vás nebo někoho z vašich blízkých aktuální? Pak zbystřete a sledujte náš pořad.

Sobota 10. prosince

Chiara Luce Badano - Neobyčejný příběh obyčejné dívky
Dokumentární  film vypráví příběh italské studentky, která poznala spiritualitu Hnutí fokoláre. Chiařin život náhle ukončila zákeřná nemoc, přesto ho ale až do posledních dnů prožila naplno a její postoj k životu se stal inspirací pro mnoho lidí, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. 

Slavnostní vyhlášení vítězů XXI. Mezinárodního festivalu outdoorových filmů
Na televizi Noe můžete cestovatelské nebo sportovní filmy sledovat skoro pravidelně. Kdo letos vyhrál a které filmy a jejich autoři, často velcí dobrodruzi, jsou mezi nominovanými? Sledujte živý přenos vyhlášení už jednadvacátého ročníku. 

Neděle 11. prosince

Galicijský poutník

Na této cestě Cristina Maró spolu se všemi poutníky, které potká, objevuje přírodní, kulturní, místní a společenské krásy různých cest v Galicii - a všechny cesty tentokrát nevedou do Říma, ale do Santiaga de Compostela.
Dokořán s Janem Potměšilem
Herec Jan Potměšil se stal jednou z výrazných osobností Sametové revoluce. Rok '89 mu ale nepřinesl jen radost ze svobody - po těžké a dodnes nevysvětlené autonehodě zůstal na vozíku. Chuť do života mu to však nevzalo a v pořadu Dokořán se rozpovídá nejen o osudných událostech, ale především o tom, jak se se vším zvládl popasovat. 

Pondělí 12. prosince

Příběhy odvahy a víry: Svatý Serafim - Na zemi anděl, v nebi člověk
Svatý Serafim Sarovský je nejoblíbenější ruský světec. Ve filmu je divákům odhalen skrze jednotlivá období svého podivuhodného života paralelně s výkladem jeho ikonografického vyobrazení. Představena je i komunita ve vesnici Krasnyje Ključi (Červené Klíče), inspirovaná jeho učením a požehnaná samotným světcem.