Leckterá žena v tyto dny vtipkuje, že se Ježíšek narodil ve chlévě, takže se u ní alespoň bude cítit jako doma. Pro porod v Izraeli před dvěma tisíci lety nebyly občas moc vhodné podmínky. Rodit v Izraeli teď ovšem také není žádný med. Do jaké situace přivedou matky své děti? Hrozí další teroristické útoky? Bude válka? Vyznat se v tom, co se v té oblasti teď děje, nám může pomoci Jefim Fištejn. Ale jestli si chcete o Vánocích odpočinout od nepříjemných zpráv a utéct do světa fantazie, poskytne vám televize Noe mnoho možností svou filmovou nabídkou. 

zdroj

Úterý 19. prosince

V souvislostech - Jefim Fištejn: Svět bez vizí
Konflikt mezi hnutím Hamas a Izraelem nekončí, naopak. Aktuálně se k němu vyjádří publicista židovského původu, Jefim Fištejn. Rozhovor s ním povede Kateřina Rózsová. 

Kaplani naděje: Dagmar Sližová
Práce v hospici je neskutečně náročná především po psychické stránce. Být účasten někdy i dlouhému umírání vyčerpává nejen zaměstnance, ale i samotné pacienty. Dagmar Sližová je pastorační asistentka a nemocniční kaplanka v Domě léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě a je k dispozici pacientům v hospici. Věnuje se ale také rodinným příslušníkům, kolegům a dobrovolníkům. 

Středa 20. prosince

Krásy Čech a Moravy: Karlštejn
S blížícími se Vánocemi se můžeme těšit na klasické pohádky - například na Noc na Karlštejně. V dokumentu se dozvíte něco málo o historii hradu a třeba padne zmínka i o tom, zda mohly na hrad za dob Otce vlasti ženy. 

Čtvrtek 21. prosince

Outdoor Films s Janem Vestákem: Zdravý životní styl pro děti
Horolezec, fotograf, cestovatel, vodák a pedagog Jan Vesták vštěpuje dětem správný a zdravý styl života v rámci venkovních aktivit. V pořadu prozradí, jak se mu daří zkombinovat trénink, cesty po světě, expedice, horolezectví, učitelství a rodičovství.

Poklad z Jelínkova domu

Krátké video přibližuje hromadný mincovní nález z roku 1965, který byl učiněn na zbořeništi jednoho z domů v centru Ostravy. Poklad dává nahlédnout do jednoho z tíživých okamžiků třicetileté války a je výjimečný i tím, že možná známe i jméno člověka, který mince do skrýše ukryl.

Pátek 22. prosince

Benno - člověk mezi lidmi
Benno Beneš byl za totality hodně aktivní v pořádání tajných salesiánských aktivit pro mládež, po revoluci se podílel na vzniku nakladatelství Portál, školy Jabok nebo salesiánských misií v Bulharsku. Jaký byl ale člověk? Co ho bavilo, s kým vším se setkal a proč se snažil napravit vztahy mezi Němci a Čechy?

Sobota 23. prosince

Jen samé krásné věci
Benedettě je šestnáct a žije v italském maloměstě, ve kterém její otec dělá starostu. Není divu, že po ní chce, aby byla dokonalá, ona se ale seznámí s lidmi z domu pro rodiny v nouzi, a to se tatínkovi zrovna moc nezamlouvá... 

Santiago Gapp
Santiago Gapp byl kněz, který se nebál otevřeně kritizovat nacismus a vymstilo se mu to. Pokusil se před ním uprchnout, chytli ho a popravili. Ve vězení byl oporou svým spoluvězňům a Jan Pavel II. ho později beatifikoval. Dokument putuje po jeho stopách až do konce - do vězeňské cely. 

Neděle 24. prosince

Poutníci času s Oldřichem Čechem
Kdo by neměl rád betlémy! Oldřich Čech je má hodně rád, a proto je vyřezává. Ve své dílně, prosycené vůní dřeva, tvoří desítky malinkých figurek, které doplňují vánoční atmosféru, a když přeje počasí, pouští se i do větších figur. Jak se k „betlémářství“ dostal bude vyprávět v premiéře dokumentu. 

Poklady pod sněhem

Je možné změnit minulost a odpustit? Mohou se z nepřátel stát kamarádi? To zjistí Dani a jeho sestra Anette, kteří žijí v horách s otcem a babičkou. Oba sourozenci si uvědomí, že pomsta, zloba a nenávist nejsou řešení...

Pondělí 25. prosince

Zpáteční do Betléma
Dokážete si představit, že byste se o Vánocích vypravili vláčkem do Betléma a zpátky? Co by se na takové cestě dalo všechno zažít a poznat? Jaké to je, když anděl Páně zláme sáně? Co se stane, když děti cestou křičí troufale: „Velbloude, ty loudale“? A je pravda, že v Sýrii jenom ovčí sýry jí? 

Tichá noc
Tichá noc je sice velice krásná, ale taky velice ohraná koleda, něco jako Narodil se Kristus Pán. Má za sebou ale krásný a docela napínavý příběh o mladém a idealistickém knězi Josephu Mohrovi, který se pokusí církev zpřístupnit každému a narazí na svého staršího a konzervativního nadřízeného. Jak si s ním poradí a jak je to tedy s Tíííchou nocí?

Úterý 26. prosince

Rybář
Proč dětem nepustit sváteční pohádku z Noe? Animovaný příběh je o rybáři Noahovi a lampáři Ivovi, je to příběh o povinnosti, setrvačnosti a o tom, že častokrát to, co je pro nás důležité, poznáme až poté, co o to přijdeme. 

Chléb z nebe
Co se stane, když dva bezdomovci v Miláně v jedné sychravé zimní noci kolem Vánoc objeví v popelnici živé plačící dítě? Možná by se nestalo nic, kdyby prošli nevšímavě kolem jako většina chodců. Ale protože znají lidské utrpení a mají soucit s druhými, ujmou se ho a hledají pomoc. A tak se začnou dít podivuhodné věci, protože toto dítě není ledajaké, ale má zvláštní schopnost, že ho vidí pouze ti, kdo mají čisté a otevřené srdce.

Středa 27. prosince

Poutníkova cesta
Poutníkova cesta je přes tři sta let starý metaforický příběh o mladíkovi jménem Kristián, který se začte do tajemné knihy, která ho motivuje, aby se vydal na cestu, při níž hledá Nebeské město. Na strastiplné pouti ho čekají přátelé i nepřátelé. Podaří se mu nakonec dosáhnout cíle, nebo se bude muset vrátit do Města zkázy?
Interview s Bohem
Paul Asher se vrací domů z Afghánistánu, kde pracoval jako válečný zpravodaj. Odjíždí ze země, kde je všechno v troskách, aby se vrátil do „svého“ světa, který na tom není o moc líp. Ve chvíli, kdy řeší osobní krizi a rozpadající se manželství, dostane nabídku, kterou nelze odmítnout - rozhovor s někým, kdo o sobě tvrdí, že je Bůh.

Čtvrtek 28. prosince

Hrozny
Hotelový pokoj, usínající město. V náhodném setkání, s příchutí hroznového vína, dva lidé pomalu odhalují obsah svých zavazadel. Ona hodně pracuje, on se bojí létání. Jaké to je, když se rodičům nenarodí dítě?
Dafne
Dafne je duchaplná mladá žena s Downovým syndromem, která je pro své okolí neustálým zdrojem pozitivní energie. Přestože bydlí s rodiči, cítí se nezávislá. Když však její matka nečekaně zemře, rovnováha v rodině je narušena. Otec se bojí budoucnosti, kdy bude muset svoji dceru nechat na světě samotnou... 

Pátek 29. prosince

Zázrak v horách
Když je vám třináct, je jasné, že je celý svět proti vám a rodiče dávají jen hloupé rozkazy. Amélii takto vyšlou z uprášeného Berlína do hor, aby si vyléčila astma, ona ale uteče a seznámí se s podivným klukem jménem Bart, který ji vezme na to pravé horské dobrodružství - na takové, při kterém objevíte, co jsou zač ostatní, ale hlavně vy sami...

Všechno, o čem sníš
Mladík Alessandro se ne úplně dobrovolně stává společníkem básníka Giorgia, který trpí Alzheimerovou chorobou. Dokáží se spolu popasovat? Jak si neochotný mladík poradí s nevraživým starým člověkem, který těžce snáší všechny životní křivdy? 

Sobota 30. prosince

Newtonova milost
O Johnu Newtonovi bychom se nebáli říct, že je grázl. Násilník, sprosťák, prostopášník dostane od života pořádnou lekci. Je to vlastně skutečný příběh marnotratného syna, spojený navíc s jednou z nejznámějších anglických koled - Amazing Grace. 

100 metrů od ráje
Rodiče by si neměli plnit vlastní sny přes své děti. Přesně na to narazí atlet Mario, který se přes veškerou snahu neprobojoval na olympiádu a teď by rád, aby jeho syn Tommas jeho sen dokončil. Mladík má ale jiný plán - sport sice miluje a daří se mu v něm, zaslechl ale volání a chce se stát řeholníkem.

Neděle 31. prosince

Léčitel
Alec nemá v životě úplně moc štěstí. Jeho firma zkrachovala, propadl hazardu a stále ho trápí smrt jeho dvojčete. Rozhodne se proto odjet za svým strýcem do Kanady a tam se mu život obrátí vzhůru nohama. Nejen, že potká Cecílii, ale také zjistí, jaké neobvyklé dědictví se v rodině předává z generace na generaci.

Pondělí 1. ledna

Otec Pio

Bůh si ho zvláštním způsobem vyvolil a obdařil ho bolestivými stigmaty. Otec Pio z Pietrelciny byl kapucín, kněz a výborný zpovědník. Přijímal všechny, kteří byli v nouzi a pomáhal jim. Sám sebe charakterizoval jako „bratra, který se jen modlí“. Tento animovaný film může potěšit a zároveň povzbudit všechny členy rodiny.