V následujícím týdnu (19. - 25. 11. 2023) nás čeká TMM, Týden Modliteb za Mládež! Zveme všechny čtenáře k modlitbě za mladé lidi, kteří jsou budoucností světa. A zveme vás mladé, abyste tento týden využili k připomenutí si důležitých momentů setkání s ostatními mladými i s Bohem. Ať už si neseme v srdci vzpomínku na Lisabon, Campfest, Kefasfest, UNITED, Godzone nebo na jakýkoli jiný hluboký povzbudivý prožitek, pokud se k němu nebudeme umět vracet, připomínat si jej, sdílet jej s druhými, pak vybledne. “Nevybledni, ale zař,” zve vás papež. Využijte všeho, co připravila centra pro mládež ve spolupráci s TV Noe!

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: Josef Polehňa

Papež František vybízel při závěrečné bohoslužbě v rámci světového setkání mládeže v Lisabonu všechny mladé lidi, aby si domů do údolí všedních dní odnesli tyto tři podněty - zářit, poslouchat a nebát se.

Mladý člověk je každý den pohlcován nepřeberným množstvím věcí, které jej odvádí od života s Kristem. Papež František v Lisabonu mladým lidem kladl na srdce: “Nezáříme tehdy, když se postavíme do světla reflektorů, nikoli, ty oslepují, takto nezáříme. Nezáříme, když vystavujeme dokonalý, uspořádaný a pěkně upravený obraz, i když se takto cítíme silní a úspěšní. Ne. Jsme prosyceni světlem, záříme, když přijmeme Ježíše a naučíme se milovat jako on. Milovat jako Ježíš: takto se rozjasníme, to nás přivádí k tomu, abychom byli dílem lásky.”

V nedělní promluvě také nesčetněkrát opakoval dvě slova: “Nebojte se.” V určitou chvíli odbočil od předem napsaného textu a řekl: “Drazí mladí lidé, rád bych se každému z vás podíval do očí a řekl vám: Nebojte se, nebojte se”

"Říkám vám něco velmi krásného: už to nejsem já, je to sám Ježíš, kdo se na vás v této chvíli dívá, dívá se na vás," pokračoval papež. "On vás zná, zná srdce každého z vás, zná život každého z vás, zná radosti, zná smutek, úspěchy i neúspěchy. Ježíš zná vaše srdce. On vidí naše srdce. A říká vám dnes zde v Lisabonu, na těchto Světových dnech mládeže: Nebojte se!"

Mladý člověk má tedy zářit, poslouchat a nebát se. Aby toho byl schopen, a tak kráčel světem ve světle evangelia a hlásal svým životem Krista, potřebuje modlitbu. Modlitbu vlastní, proto si najděte tichý koutek v kostele, v přírodě, či v pokojíku, naslouchejte Bohu a modlete se:

Dobrý Otče, 

prosíme Tě, vylej svého Svatého Ducha

na mne i na všechny mladé lidi a daruj nám poznat 

svou lásku, kterou nás nekonečně miluješ.

Daruj nám nový pohled na Tvou dobrotu,

i Tvůj pohled na nás samotné. 
 

Otče, prosíme Tě, dej, ať se nebojíme

vykročit na cestu s Tebou, ať nasloucháme Tvému Svatému Duchu 

a svým životem záříme a vydáváme svědectví mezi svými vrstevníky

o Tobě a životě s Tebou.  

Amen.

Mladý člověk také potřebuje modlitbu druhých, proto je součástí jedné z výzev poprosit své prarodiče o modlitbu. Vytiskněte tuto modlitbu a poproste své prarodiče, ať se za vás pomodlí:

Pane, děkuji ti za to, že jsem babička/dědeček těchto mých vnoučat. 

Děkuji ti, že jsi nám je poslal do rodiny, že se můžeme společně sdílet a společně hledat Tebe. 

Prosím, abys jim požehnal ve všem, co budou konat, abys jim požehnal v jejich studiu a práci, 

abys jim požehnal při výběru jejich životního partnera a povolání 

a abys je po celý jejich život chránil a vedl po svých cestách. 

Amen.  

Využijme všichni týdne modliteb za mládež a společně se modleme za všechny mladé lidi, aby jim Pán dal sílu a odvahu zářit jako On na hoře Proměnění, naslouchat mu tak, jako On naslouchal svému Otci zde na Zemi, a nebát se, tak jako se nebál On nést kříž až do konce.

Stejně tak můžeme využít texty připravené k adoraci zde.

Vyjdi ven a modli se - modlit se na místech, kde se mladí scházejí, za všechny ty mladé, kteří se tam scházejí - škola/ka, hřiště, tělocvičny, parky, kulturní domy, kavárny, restaurace, sportoviště… Modlitba není daná, můžeš se pomodlit například desátek růžence. 

Na TMM jsou připraveni i v televizi Noe. Každý den se od 11:20 do 11:40 představí jedno nebo dvě Diecézní Centra Mládeže (DCM) a Diecézní Centra Života Mládeže (DCŽM). Poté bude mše svatá ve 12:05. Ve středu se můžete ztišit při adoraci s ostravským DCM, ve čtvrtek si zazpíváte při večeru chval s brněnským DCM, no a konečně v pátek se můžete připojit na Kulatý stůl.

Týden modliteb za mládež můžete prožít online i offline, sami i s ostatními. Ať už si ale vyberete jakoukoliv formu, nezapomeňte na hlavní poselství otce Františka: 

Nebojte se - a zařte tak jasně, aby i ostatní zahořeli