Napřed epidemie, teď jedna válka, druhá válka, třetí válka... a asi bychom potřebovali mnohem víc prstů, ale naštěstí se do zpravodajství víc válek nevejde, a tak se o nich nedozvíme. Máme štěstí, v našich zemích aktuálně neřádí ani válka, ani epidemie, ani záplavy. Přesto na války musíme myslet. Někdy máme pocit, že víme, která strana je v právu a která ne. Jindy nemáme nejmenší tušení; moc toho o okolnostech nevíme a informace, které máme, si protiřečí. Možná nám definitivně nepomůže ani pohled odborníka, ale určitě neuškodí. V televizi Noe se tento týden můžeme něco dozvědět jak o konfliktu v Izraeli, tak v Náhorním Karabachu. A můžeme si s vděčností připomenout naši sametovou revoluci, která si, Bohu díky, vystačila s jedním imaginárním mrtvým. A také svatou Anežku, která to naše revoluční dění tak trochu odstartovala.

Nadšené davy v Římě během svatořečení Anežky České

Úterý 14. listopadu

V souvislostech - Jiří Zajíc: Svoboda jako zodpovědnost

Jiří Zajíc je pedagog, publicista a především skaut. Tím byl i v době, kdy to bylo zakázané, spolupracoval s lidmi stíhanými minulým režimem, a tak je to rozhodně člověk povolaný k tomu, aby mluvil o svobodě - o to víc v těch dnech v půli listopadu.

Opřu se o florbalovou hůl
Hranice jsou tam, kde si je sami nastavíme. Své o tom ví členové florbalového družstva, kteří jsou už od pohledu trochu neobvyklí - hrají totiž na invalidních vozíčcích. Právě florbal je na takové sportování ideální - těší se velké popularitě, družstva můžou být smíšená a navíc je to dynamická a zábavná hra. 

Výpravy do divočiny: Migrace ptáků
Jak dokáží tažní ptáci přeletět celé kontinenty a vrátit se do stejného hnízda, na stejné místo? Jak se orientují na svých tisíce kilometrů dlouhých cestách? A proč vůbec migrují? Vyprávět o tajemství tažných ptáků bude Vojtěch Brlík. 

Středa 15. listopadu

Když bolí tělo
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo, kdybyste neslyšeli? Sluch je smyslem, o který by nikdo z nás přijít nechtěl, naštěstí je ale medicína hodně pokročilá a velká spousta sluchových vad se dá vyřešit buď úplně, nebo alespoň částečně. Co všechno lékaři dokáží v pořadu přiblíží otorinolaryngolog MUDr. Karol Zeleník z Fakultní nemocnice Ostrava.

Noční univerzita: Markéta Kutilová - Válka o Náhorní Karabach
Na světě zuří několik válek a ne o všech se dočtete na prvních stránkách novin. O Náhorní Karabach se bojuje v podstatě pořád, nejnovější eskalace konfliktu proběhla na jaře tohoto roku. Proč se to celé děje vysvětlí novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová. 

Čtvrtek 16. listopadu

Kulatý stůl: Izrael a Palestina
U nekončících konfliktů zůstaneme i v tomto tipu. Kolem kulatého stolu se bude probírat současná situace týkající se Pásma Gazy a celé oblasti Blízkého východu. Téma bude probírat moderátorka Irena Pulicarová s politoložkou Irenou Kalhousovou, předsedou Senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavlem Fischerem a teologem, kterého s Izraelci i Palestinci pojí dlouholetá přátelství, Petrem Křížkem. 

Petrkov 13
Bohuslav Reynek a Suzanne Renaudová si byli souzeni. Oba básníci se setkali v Grenoble, kde se i vzali a do roku 1948 tam trávili aspoň několik měsíců v roce. Po převratu se už do Francie vrátit nemohli a tak spolu žili a tvořili na statku v Petrkově u Havlíčkova Brodu - a jejich odkaz tam žije dodnes.

Pátek 17. listopadu

Anežka Česká
Kdy jindy si připomenout svatou Anežku než 17. listopadu? Vždyť právě její přímluvě se přičítá pád komunistického režimu. Jaký byl její život, kolik přežila králů a jak její svatořečení souviselo s událostmi roku 1989?

Církev a Revoluce: debata o roli církve v listopadových událostech 1989
Jaká byla úloha církve během revolučního podzimu 1989 a jak to s ní vypadá v současnosti? Co se změnilo, proč nejsou některé věci podle očekávání a jak to bylo s Anežkou a jejím svatořečením budou probírat české církevní osobnosti v debatě moderované Markem Orko Váchou.

Sobota 18. listopadu

Všechno, o čem sníš
Mladík Alessandro se ne úplně dobrovolně stává společníkem básníka Giorgia, který trpí Alzheimerovou chorobou. Dokáží se spolu popasovat? Jak si neochotný mladík poradí s nevraživým starým člověkem, který těžce snáší všechny životní křivdy? 

Pod lampou: Zboření právního státu aneb Co zůstalo ze 17. listopadu?
Ještě jedním tipem vás vrátíme k oslavě 17. listopadu. Čeká vás otevřený rozhovor, který není tak optimistický, jak bychom čekali. Ostatně polistopadový vývoj přinesl rozladění vícero lidem - nadějeplný rok 1989 se přehoupl do divokých devadesátek...

Neděle 19. listopadu

Náš papež
V roce 1929 se rodina Bergogliova vydala z italského Janova na dlouhou pouť po moři, která je zavedla do argentinského Buenos Aires. Ve městě se usadili a narodily se jim tady děti, včetně Jorge Marii - který se do Itálie vrátil jako papež František. 

Pondělí 20. listopadu

Rozumět internetovým dětem
„Co je šelimo?“ „Nevím, vygoogluju to.“ Internet a sociální sítě jsou naprosto běžné a ani si neuvědomujeme, že nosíme v kapse naučný slovník, kino a partu kamarádů, všechno v jedné krabičce. Jak ale své děti varovat před nástrahami, které číhají ve spleti jedniček a nul? 

Outdoor Films s Márou Holečkem: Horolezec a cestovatel
Marek Holeček  je první Čech, který získal Zlatý cepín - prestižní cenu pro horolezce. A přestože se rád pustí do neprobádaných výšek ledových hor, nepohrdne ani pískovcovými skalami například v Hřensku nebo jiném našem skalním městě.