Na Vánoce se chystáme už od listopadu. Přemýšlíme o dárcích a cukroví mnohem dřív, než začne Advent, v kterém ti zodpovědnější z nás zkusí přemýšlet, co by se z tohoto času dalo vykřesat duchovně. "Vánoční" akce se konají celý prosinec a většinou je potřeba donést minimálně cukroví. A pokud to není ve školce, ale na pracovišti, často i láhev alkoholu. K svátkům to tak nějak patří. Pokud se pije umírněně a jen občas, mohou být alkoholické nápoje příjemným zpestřením společenských akcí. Jestliže jsou pro nás nutnou podmínkou, abychom se bavili, měli bychom zbystřit. A pokud nás myšlenka na "suchý únor" děsí, možná bychom měli svou situaci řešit. Varováním pro nás může být třeba dokument televize Noe.

zdroj

Úterý 21. listopadu

Příběhy psané životem: Se střízlivou hlavou
Alkohol je v naší republice hodně velký a ještě víc opomíjený problém. Své o tom ví čtyři hrdinové dokumentu, kteří právě s alkoholem docela dlouho bojovali a nakonec marný souboj vyhráli. 

V souvislostech - Ondřej Soukup: Zapomenutá Ukrajina?
S každou další válkou máme pocit, že na tu předchozí nějak není čas a i když stále běží, nevěnujeme jim ani my ani média skoro žádnou pozornost. O nekončícím konfliktu na Ukrajině bude s moderátorkou Kateřinou Rózsovou hovořit host Ondřej Soukup. 

Středa 22. listopadu

Adorace s mladými z DOO
Probíhající týden modliteb za mládež můžete živě sledovat na Noe a ve středu se můžete zklidnit při eucharistické adoraci z Ostravy. Při adoraci mohou diváci nejen rozjímat, ale také zaslat své chvály a prosby prostřednictvím SMS nebo e-mailu a podělit se o ně s dalšími diváky.

Dokořán s Pavlem Šporclem
Pavel Šporcl má dva charakteristické znaky - šátek na hlavě a housle. Je to jeden z nejlepších houslových virtuozů a kromě hudby během rozhovoru povypráví i o všem ostatním - jak se k houslím dostal a co ho motivuje, aby se jich nepouštěl.

Čtvrtek 23. listopadu

Sýrie – Není to konec
Jak už bylo řečeno, nové konflikty odvádějí pozornost od těch starších. Týká se to i situace v Sýrii, kde boje nekončí vpodstatě nikdy. Katolický kněz P. Hugo a jeho tým se proto rozhodli vytvořit síť pomoci, která se stará o základní potřeby nejzranitelnějších lidí. Kromě materiální pomoci mění životy lidí i paprsek naděje, který do jejich životů přináší křesťanská víra. 

Na pomezí ticha a tmy
Nevidět nebo neslyšet zní hrozně samo o sobě, což teprve, když se oba smysly ztratí zároveň. To se stalo čtyřem hluchoslepým hercům, kteří přijíždějí do Ostravy, aby sehráli divadelní představení, které rozhodně nebude žádná groteska. Unikátní experiment se podrobněji zaměřuje na nepříliš probíraný problém světa, který nevidíme ani neslyšíme.

Pátek 24. listopadu

Kulatý stůl: Týden modliteb za mládež
TV Noe zve k diskusi o dnešních mladých lidech a jejich hledání spirituality i místa ve světě. O tom, jak mladí řeší vztahy, čelí závislostem nebo proč se u nich setkáváme tak často se sebepoškozováním budou diskutovat lektorka Ing. Mgr. Marie Nováková, P. Mgr. Karol Matlok, MIC, školní kaplan na Křesťanském gymnáziu a Anežka Urbanová, která se věnuje pastoraci mládeže. Ptát se bude Daniela Brůhová.

Koruna pro českého krále
Královská koruna, to není jen tak. Všechno, co na panovnických pokrývkách hlavy najdete, má nějaký význam, symbol. Nejinak je to i s našimi korunovačními klenoty. O to, jaká tajemství skrývají, bude mluvit profesor jihočeské univerzity Martin Weis. 

Sobota 25. listopadu

Vroucí srdce: Neviditelná síla touží zachránit svět

Vroucí srdce vypráví příběh Lupe Valdés, úspěšné spisovatelky, která se kvůli inspiraci pro svou novou knihu vydává po stopách zjevení Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. S pomocí Maríe, expertky na záhady, objevuje Lupe poselství svaté Markéty Marie Alacoque a postupně se tak seznamuje s bohatou historií úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Na cestě se ale začnou nečekaně ozývat i staré rány, které potřebují vyléčit.

Jak potkávat svět s Františkem Novotným

Do dnešního dílu našeho pořadu si Jiří Pavlica pozval opravdu vzácného hosta, Františka Novotného, básníka z „rodu Seifertů, Hrubínů a Skácelů,“ který umí hladit duše. Se vzpomínkami a muzikantskými přáteli zavede diváky do předvánočního času.

Neděle 26. listopadu

Likvidace lepry
Lepra, malomocenství, je nemoc, která děsí lidstvo už tisíciletí. Lékařka Ilona Krejčová, novinář Tomáš Kutil (Katolický týdeník) a Lubomír Hajas budou vyprávět o tom, jaké je distribuovat pomoc těm, kteří touhle hroznou nemocí onemocněli. 

Křižovatka v Příchovicích
Do Příchovic se za minulého režimu sjížděly hromady mladých věřících, kteří tady našli útočiště, nové přátele i duchovní podporu u pro režim nepohodlného kněze Miroslava Šimáčka. Jaká je historie Křižovatky a jak to v centru mládeže vypadá a probíhá dnes? 

Pondělí 27. listopadu

Setkání: Ivana Váňová
Pojďte se podívat na hranici Moravskoslezského a Zlínského kraje. Průvodkyní vám bude tamější paní starostka a zavede vás na místa, která byste možná ani sami nenašli. Mořkovský les skrývá krásná zákoutí a i malé poutní místo s pramenem - a mezi stromy se ukrývá mnohem víc. 

Outdoor Films s Ivo Petrem: Cestování v době kovidové pandemie
Taky vám přijde, že covidová pandemie byla před deseti lety? A přitom teprve nedávno skončila omezení, která se týkala nejen každodenního života, ale také sportu a cestování. Iva Petra to tehdy nezastavilo a i v době korony si našel cestu do Polska, Švýcarska nebo Chile.