"Já nikam nemůžu, mě bolej nohy." Je nám to líto, ale s bolavým kolenem nebo puchýřem na patě přece nikam nepůjdeme. "Tohle nezvládnu, já mám obě ruce levý," říkáme a raději to ani nezkusíme. A pak jsou lidé, kteří se narodí s vrozenou vadou dolních i horních končetin a přivezou z olympiády medaili. Opakovaně. Jak to Arnošt Petráček dělá, že neleží a nefňuká a zvládá víc než ti, které limituje jen nedostatek odhodlání? Pusťte si televizi Noe, třeba od něj zjistíte, v čem to vězí.

Zdroj: strakonicky.denik.cz

Úterý 7. listopadu

Hans Frei
Hans Stapel není obyčejný františkán. Je to člověk, který zachránil už stovky životů ze závislosti - ve více než dvaceti zemích světa založil rehabilitační centra pro drogově závislé, kde je jim poskytnuto přístřeší, práce a hlavně podpora, aby svůj boj proti narkotikům vyhráli. 

Okřídlení sousedé: Život s čápy
Čápi jsou kouzelní ptáci - nosí děti, štěstí... ale hlavně dokážou uletět tisíce kilometrů a pak se vrátit na to stejné místo. Jak se jim daří v současné antropogenní krajině plné překážek a s nedostatkem přirozeného prostředí, mokřadů a remízů?

Středa 8. listopadu

Kambodža – Zmrzačený Kristus
Během režimu Rudých Khmerů byly v Kambodži zabity skoro dva miliony lidí, zdecimována vzdělaná vrstva jako lékaři či učitelé a v zemi bylo zanechána spousta výbušnin. I třicet let po konfliktu se dá narazit na nevybuchlou munici. V centru Arrupe se věnují právě těm, kteří takovou munici našli - a ta vybuchla. 

Příběhy odvahy a víry: Monstrprocesy: Fraška spravedlnosti
Církve byly ledasjakému režimu trnem v oku a nejinak tomu bylo i v Rusku v roce 1917. Ve jménu revoluce došlo k zabavení majetku, rabování chrámů a k odsouzení pravoslavných i katolických kněží v rámci smyšlených obvinění. 

Čtvrtek 9. listopadu

Hlubinami vesmíru s Janem Herzigem: Astronomie pro veřejnost
Kdy je nejlepší čas stát se populizátorem astronomie? Že není nikdy moc brzo může potvrdit i gymnazista Jan Herzig, který se vesmírné vědě věnuje už od jedenácti a dnes spravuje sociální sítě České astronomické společnosti a snaží se astronomii se vším, co k ní patří, přiblížit široké veřejnosti. 

V pohorách po horách: Hranická propast
Co je nejhlubší díra v Česku? Správně, je to Hranická propast. Její dno leží v hloubce 69,5 metrů, tam to ale nekončí - až na dno jezírka, které tam najdete, se ještě nikdo nedostal - zatím počítejme hloubku na něco přes pět set metrů. I její okolí je ale pro turisty zajímavé - lázeňské město Teplice nebo Zbrašovské aragnitové jeskyně. 

Pátek 10. listopadu

Za žábami do Kamerunu
Máte rádi žáby? V. Gvoždík a M. Dolinay ano. Proto se vydali do střední Afriky, aby zkoumali evoluci místních objživelníků - třeba i tříkilového monstrózního veleskokana goliášího, největší žábu na světě. 

Lidé z cest: Sarah Haváčová
Herečka Sarah Haváčová se k víře dostala až jako dospělá, o to intenzivněji ji teď ale prožívá. Marek Orko Vácha si s ní bude povídat nejen o její herecké kariéře, ale také o tom, jak během pandemie pomáhala v pražské nemocnici nebo sázela stromky u nás na ŠLP. 

Sobota 11. listopadu

100 metrů od ráje
Rodiče by si neměli plnit vlastní sny přes své děti. Přesně na to narazí atlet Mario, který se přes veškerou snahu neprobojoval na olympiádu a teď by rád, aby jeho syn Tommas jeho sen dokončil. Mladík má ale jiný plán - sport sice miluje a daří se mu v něm, zaslechl ale volání a chce se stát řeholníkem...

Pod lampou: Je Mendělejevova tabulka kvantová?

Jak souvisí chemické prvky s kvantovou fyzikou? Jaké jsou vlastnosti prvků? Je celá chemie vlastně jen fyzika? Na všetečné otázky se pokusí odpovědět Martin Mojžiš.

Neděle 12. listopadu

Poutníci času s Veronikou Jiříčkovou
Veronika Jiříčková je taková moderní královna koloběžka. Na koloběžce projela pěkný kousek světa a ráda se podělí nejen o cestovatelské zážitky, ale také o to, co ji k odrážení se po cizině přivedlo. 

Dokořán s Arnoštem Petráčkem

Zdálo by se, že Arnošt měl v životě pořádnou smůlu - narodil se s vrozenou vadou horních i dolních končetin. To mu ale nezabránilo v tom, aby se naučil plavat, a to ne jen tak nějak rekreačně - třikrát se zúčastnil paralympiády a v roce 2016 si doplaval pro první místo. 

Pondělí 13. listopadu

Láska
Sierra Leone je hodně chudý stát, dlouhodobě se potýká se společenskými, politickými i ekonomickými problémy. Uživit se v zemi s vysokou nezaměstnaností a minimálními platy je těžké, a tak některé dívky volí cestu nejstaršího řemesla. 

Outdoor Films s Adélou Voráčkovou: Extrémní dálková běžkyně

Chcete se dovědět, jak se drobná žena Adéla Voráčková dostala k překážkové soutěži Spartan Race, na kterých získává řadu medailí? Začalo to obyčejným běháním po lese v Beskydech, kde našla nejen pot a puchýře na nohách. V roce 2017 zkusila první extrémní závod a úplně mu propadla. Jak probíhá příprava a co to všechno obnáší?