Čokoládový kalendář s otvíracími okýnky jsou klasika, kterou si většina lidí nenechá ujít - mnohý dospělák vyhlíží, až budou ve slevě, a koupí si je i pro sebe. Pečlivé maminky vyrábějí kalendáře se sušeným ovocem, kostičkami lega nebo třeba hádankami. Pokud je cílem chvilka ztišení a zamyšlení, pomohou kalendáře textové - děti pod peřinu, rodiče na kraj postele a můžeme si číst a povídat. A klidně tak můžeme doplnit tu malou čokoládu nebo figurku z rána a ve škole hlásit, že máme letos doma adventních kalendářů několik. Karmelitánské nakladatelství má v nabídce hned několik vhodných knížek. Pokud je neznáte, pojďte se s nimi seznámit, třeba si vyberete. 

Předvánoční těšení skrze čtecí adventní kalendáře nabízí pro čtenáře každého věku Karmelitánské nakladatelství. Pro ty nejmenší je to kniha vánočních příběhů a pohádek Těšíme se na Vánoce – 24 příběhů a pohádek, pro větší – především čtenářky – pak pracovní sešit 10 minut denně – Připrav své srdce na Vánoce. Dalšími knihami, které mohou pomoci lépe se duchovně na Vánoce připravit, jsou dopisy svědkům vánočního příběhu s názvem Milý Herode … od autora Pavla Obluka, nebo průvodce adventní dobou skrze biblické texty pod názvem Připravme cestu Pánu od Angela Scarana. Nově Karmelitánské nakladatelství přichází se čtecím kalendářem pro všechny ženy a maminky, které si pod návaly veškerých vánočních příprav jistě nejvíc potřebují chvíli odpočinout u pěkné knihy, nasát vánoční atmosféru a připomenout si pravý význam Vánoc. Přijměte pozvání zastavit se u některých z nich…


Těšíme se na Vánoce (KNA, 2022), kniha pro předškoláčky a malé školáky, obsahuje 24 příběhů a pohádek z pera pětice autorek. Inspirované jsou vánočním evangeliem, tradicemi, které sahají za hranice naší země, ale hlavně Boží láskou k nám. Biblické příběhy převypravují velmi přívětivou a srozumitelnou formou Mariino ‘fiat’ na andělovo zvěstování i její chvalozpěv při návštěvě Alžběty. Nechybí příběh o třech králích, o radostné zvěsti pro pastýře i o hanebném plánu mocichtivého krále Heroda. Okouzlující je pak vyprávění starého volka, který dělal místo ve svém chlévě pro jedno čerstvě narozené miminko a příběh nejmenšího cherubínka, který toto narození sledoval z nebeské terasy.

Biblická vyprávění, která mapují z pohledu všech zúčastněných nejdůležitější událost dějin, jsou pak protkána příběhy z historie, dnešních dní i říše fantazie. Se svatým Františkem malí i větší čtenáři objeví původ tradice stavění betléma a s malým Timotejem tajemství toho, v čem spočívá pro Ježíška ten nejhodnotnější dar, který lze k betlému přinést. Poznají – pro nás netradiční – podobu tradiční nadílky svatého Mikuláše v Belgii nebo bujaré slavení svátku svaté Lucie ve Švédsku. Že poselství Vánoc překonává spory i hranice připomíná silný příběh podle skutečné události z první světové války o vánočním příměří v zákopech či vyprávění o mírové štědrovečerní večeři na celnici mezi znepřátelenými zeměmi.

Největší bitvy se ale někdy dějí v nás samotných. Příběhy o nich patří v knize Těšíme se na Vánoce mezi ty nejdojemnější a nejkrásnější. Nesou pokojné, hluboké a nadějeplné ujištění, že pro Boha znamená mnohem víc srdce plné lásky, naše schopnost rozdělit se a nezištná pomoc druhým než všechny hmotné poklady a dary světa. V těchto příbězích se setkáváme s tím dobrým, co v sobě chceme o Vánocích objevit – s empatií a statečností, která je tolik potřebná pro každý dobrý skutek.

Poetické, dojemné i napínavé příběhy jsou bohatě ilustrovány čtveřicí ilustrátorek a obrazový doprovod je pastvou pro oči a pohlazením po duši. 


Starší slečny (10 - 13 let) by mohl zaujmout a adventem provázet pracovní sešit s názvem 10 minut denně – Připrav své srdce na Vánoce (KNA, 2022). Popravdě, je škoda, že je koncipován takto genderově. Čas tvoření, kuchtění, objevování, rozjímání i hraní totiž baví stejně tak holky jako kluky. Je možné, že kluci nejsou tolik na zapisování do deníčků, ale tento sešit nabízí aktivity rozmanité, inspirující a hlavně zábavné a zároveň opravdu směřující ke ztišení a modlitbě, sebepoznání, práci na sobě i péči o druhé. A o zapisování vlastně vůbec nejde. K vyplnění sešit nabízí osmisměrku, dva kvízy a křížovku, ale jinak je to jedna dobrodružná výzva za druhou. Pobídka k postním skutkům je střídána recepty na dobroty, rozjímání při modlitbě chval pak nabídkou vánočních hitů nebo návody ke tvoření mnohých nezbytných vánočních propriet. Betlém nebo svícen? Sušenky? Čokoládové lanýže? Každodenní rozjímání liturgického čtení, cesta k jesličkám vydlážděná skutky milosrdenství? To je výzva pro všechny… holky, kluky, malé, ale i velké!


„Třetí neděle adventní se nazývá „Gaudete“ („Radujte se“) podle vstupní antifony: „Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Pán je blízko.“ (Flp 4,4) Právě radost je jistým znamením Boží přítomnosti, plodem Ducha (Gal 5,22). Jistě, není to jakákoli radost, ale taková, která je čistá, zářivá, povznášející (1 Petr 1,8). Je jiná než běžná lidská radost, protože pramení z Boha. A právě proto může přetrvat i v těžkých chvílích. … Nezávisí na vnějších okolnostech, ale na vnitřní Boží přítomnosti. Není podmíněna vnějšími dary (zdraví, úspěchu, blahobytu), ale dary vnitřními. Není dočasná, ale trvalá. Nezůstává na povrchu, ale je v hlubinách srdce – tam, kde přebývá samotný Bůh. Je to podíl na nevýslovném štěstí, že on je Bohem, Bohem přetékajícím láskou.“

Takto otec Angelo Scarano, oblíbený popularizátor Bible a autor mnoha pastoračních komentářů k biblickým textům, vykládá podstatu mešních čtení třetí – radostné – neděle adventní z cyklu A v průvodci Připravme cestu Pánu (KNA 2022). V této knize nabízí občerstvení duše po celou dobu adventu i Vánoc. A to skrze příslušné liturgické texty Písma a jejich výklad či aktualizaci s přesahem do každodenního života. Pokrývá den po dni období od první neděle adventní až po Svátek Křtu Páně. O adventních nedělích a vánočních svátcích neopomíjí žádný ze třech cyklů. Knihu tak lze využít nejen letos, ale každý rok. Já tedy ze zvědavosti vždy pročtu komentář k cyklu A, B i C najednou. Věřím, že to nevadí – do příštích Vánoc pro mě budou rozjímání opět jako nová. A přečíst si o poselství svátečního dne ze třech různých stran vítám jako možnost, jak hlavní myšlenku konkrétního dne hlouběji promyslet, duchovně prožít a více uvést do svého života.


Advent ve starém domě je kniha, která do mysli i srdce vnáší tu pravou předvánoční atmosféru. Ta dýchá z každé ze čtyřiadvaceti kapitol, které si čtenářky mohou dopřávat jednu po druhé během celého adventu. Příběhy protkané hořko-sladkými emocemi v tomto čtecím adventním kalendáři však spíše slupnou na jedno dvě posezení, jako pořádný kus hořké čokolády. Z této nadílky ale břicho ani svědomí nebolí, právě naopak. Na konci každé kapitoly zůstává v srdci i na jazyku něžně sladko.

Osudy obyvatel jednoho domu odrážejí situace a události, které moc dobře známe. I náš advent již určitě zažil chvíle velkých očekávání, radostí, námah, nejistot i zklamání. Na této knize je krásné, že její hlavní hrdinové nachází na každý problém a každou starost velmi uvěřitelné a vlastně moudré a jednoduché řešení. Malé krůčky odvahy (a někdy i nutného sebezapření) mohou pro druhé znamenat ten největší projev náklonnosti či lásky, který se pak v dobrém vrací.

Autorky – oblíbená spisovatelka Hana Pinknerová a její dcera Adéla Jaworek – mají dar vykreslit věrohodně jakoukoliv situaci, náladu i emoci. Advent ve starém domě je čtení plné malých i velkých starostí, dětských i dospěláckých radostí a něžných poselství. Je nadějnou zprávou o tom, že dobro dřímá v každém z nás a vede nás k zamyšlení, na čem v životě opravdu záleží. Přináší mnoho vtipných situací, ale také okamžiků, nad kterými se dojetím tají dech. Srdce nejedné čtenářky jistě zjihne v momentech, kdy se ze zamračených bručounů vyklubou muži s city; a zaplesá, jakmile manželé nejednou projeví něžnou náklonnost svým ženám nebo vezmou nenadálou situaci pevně do svých rukou.

Hlavní hrdinka dává čtenářkám svým životem spoustu zajímavých adventních tipů. Od tvorby vlastního adventního kalendáře, který neobsahuje jen sladkosti, přes přípravy na charitativní bazar (každý den vytřídit jednu věc pro dobré účely) až po udržování přátelských vztahů se svými sousedy. Svým zájmem o druhé a drobnými projevy pozornosti probouzí empatii a blíženeckou lásku nejen ve svých dětech, ale i v nás.

 

Ať vykročíte do nového liturgického roku s jakoukoliv knihou, my z Karmelitánského nakladatelství Vám ze srdce přejeme, aby vaše letošní setkání, setkání člověka s Bohem, bylo jedinečné, jako je On sám.

 Kateřina Zýmová, Karmelitánské nakladatelství