Zvete domů dětem Mikuláše? A tvrdíte jim, že je opravdový, nebo je to jen rituál, u kterého všichni vědí, že je to jen jako a čert si nikoho do pytle nacpat nemůže, natož, aby ho nosil do pekla, ale ani anděl nepřišel z nebe, přijel autobusem a převlékal se na chodbě dole v paneláku? Osekat poselství světce na vousy z vaty a básničku vyměněnou za čokoládu nebo pytlík lega by byla škoda. Abychom mohli dětem říct, čí příběh si začátkem prosince připomínáme a co bychom si z něj měli odnést, je dobré si to sami připomenout. Pomoci nám může pořad vysílaný televizí Noe - a pokud o Mikulášovi víme všechno, můžeme v programu najít mnoho jiných zajímavých pořadů.

zdroj

Úterý 28. listopadu

V souvislostech - Tomáš Czernin: Karel Schwarzenberg

Je tomu jen pár dní, co zemřel Karel Schwarzenberg, jedna z nejvýraznějších osobností tuzemské politiky. Na svého přítele a dlouholetého kolegu zavzpomíná v pořadu senátor Tomáš Czernin.

Albánie – Metanoia
Kdo byl v Albánii, nemůže ji pustit z hlavy. Země, která trpěla pod těžkou diktaturou komunistického režimu, je nyní znovuzrozená díky pevné víře oddaných Albánců. Zejména ženy udržovaly i přes hrozby režimu živou víru ve svých rodinách - a s hrdostí a odhodláním to dělají dodnes.

Středa 29. listopadu

Benefiční koncert Červená středa
Červená středa je mezinárodním dnem pronásledovaných věřících. V rámci jejich podpory se v pražském kostele sv. Jiljí uskuteční benefiční koncert, na kterém vystoupí brněnská vokálně-experimentální skupina Affetto. Výtěžek koncertu bude odeslán na pomoc křesťanským školám v Libanonu. 

Noční univerzita: Vojtěch Vlček - Mučedníci komunismu
Ani v našich luzích a hájích nebylo ještě nedávno pro věřící bezpečno. Perzekuci zažívaly církve ze strany vládnoucích komunistů. Vojtěch Vlček se zabývá právě tímto tématem, konkrétně pak dopadem dějin na řády a kongregace. 

Čtvrtek 30. listopadu

Svatá Kateřina Sienská
Nejznámější svaté Kateřiny jsou dvě - ta Alexandrijská, která se vyhnula smrti v kole, ale ne už katovu meči, a ta Sienská, vzdělaná mystička. A právě o té druhé bude krátký animovaný snímek, který můžete pustit nejen svým dětem, ale trochu se hravou formou dozvědět víc i vy.

Setkání: Miluše Horská
Práce s handicapovanými lidmi chce vždy celého člověka s pevným odhodláním, plného laskavosti, trpělivosti a pochopení. A přesně taková je paní ředitelka Miluše Horská, která v Pardubicích založila a vede Základní a praktickou školu Svítání, ve které právě zdravotně postižení mohou získat vzdělání. 

Pátek 1. prosince

Sestra Tereza Valsé Pantellini - místa a vzpomínky
Tereza byla vychovávána ve víře už od malička. Přestože se narodila v Itálii, dětství strávila v Káhiře. To, spolu s předčasnou smrtí otce, ji přivedlo ke službě Bohu a lidem, což dělala s velkou láskou a zápalem. Bohužel ji dohnala tuberkulóza a ona zemřela ještě před třicítkou, zanechala po sobě ale živoucí odkaz. 

Vysočina - odkaz Josefa Jambora

Malíř Josef Jambor se narodil na Vysočině a celý život jí byl okouzlen. Jeho láska ke krajině, ke kopcům a řekám se prokreslila do jeho obrazů. V dokumentu o něm bude vyprávět jeho dcera a nebudou chybět samozřejmě ani ukázky z jeho rozsáhlého díla. 

Sobota 2. prosince

Vaření halušek
Kdo by neměl rád halušky? Pokud je opravdu milujete, přihlaste se na Mezinárodní soutěž ve vaření a pojídání bryndzových halušek, kterou pořádají každý rok v Terchové. Že to zní lákavě? O tom nepochybujte, soutěží téměř dvacet mezinárodních družstev a kdo má plný žaludek, může si skočit v kole, protože událost doprovází hned několik terchovských muzik a zpěváků. 

Projev papeže Františka na Konferenci OSN o změně klimatu COP28 v Expo City
Ať už si momentálně o OSN myslíte cokoliv, nyní pořádají konferenci, která mimo jiné řeší i problematiku globální klimatické krize. K tématu se vyjádří i papež František - je to mimochodem první papež, který navštívil Arabský poloostrov a také první, který byl pozván na summit OSN!

Neděle 3. prosince

Svatý Mikuláš - skutečný příběh
Mikuláš nosí hodným dětem sladkosti a zlobivým uhlí, to ví každé dítě školkou povinné. Jak to ale se svatým Mikulášem bylo doopravdy? Koho najdeme, když poodhrneme roušku legend a místo na santaklausovský severní pól zamíříme do Turecka? Na nejožehavější mikulášovské otázky odpoví historik a spisovatel Mark Wilson. 

Roztančená Carmen
Carmen je jedna z nejznámějších (a za mě taky nejlepších) světových oper. Provařený příběh nešťastné lásky pochází z pera George Bizeta a tentokrát ho uvidíte trochu jinak - protože je to dílo plné ohnivých melodií, bude se místo zpívání tančit, a to od podlahy. 

Pondělí 4. prosince

Duchovní krajina Novohradských hor: Zaniklé vesnice pod Mandelsteinem

Z rakouské hory Mandelstein je dokonalý výhled na zaniklé vesnice v Novohradských horách. Ještě v 60. letech byly vidět ruiny, dnes si všechna místa vzala zpět příroda a stopy po lidech už v krajině nenajdete - jen sem tam opuštěnou kapličku, kameny naházené na mez, tvar louky připomínající, že zde dříve hospodařil člověk...
Nepřítelem osudu

Podle knižní předlohy spisovatele Vítka Formánka provází vypravěč Zdeněk Svěrák neuvěřitelným životním příběhem hrdinného válečného pilota Františka Truhláře, který se dobrovolně rozhodl v roce 1939 opustit vlast a bojovat za naší svobodu. Nemohl však tušit, že se mu největším nepřítelem stane jeho vlastní osud. Osud, který byl psán plameny.