Silný a kontroverzní příběh bratrů Mašínů a jejich odbojové protikomunistické skupiny, poprvé v celovečerním filmu. Není mnoho historických událostí, které by rozdělovaly společnost i po sedmdesáti letech od doby, kdy se udály. Pro někoho jsou Josef a Ctirad Mašínovi, synové protinacistického odbojáře Josefa Mašína, pouze obyčejní vrazi a násilníci, kteří unášeli lidi; pro druhé to jsou hrdinové, jenž se nebáli postavit tvrdému komunistickému zřízení. Režisér a shodou okolností vzdálený příbuzný Tomáš Mašín se nám ve snímku Bratři snaží přiblížit tuto problematiku, respektive nechává na samotném divákovi, jaký k ní zaujme postoj.

Zdroj: Cinemart

Film byl natočen podle scénáře Marka Epsteina (Ve stínu, Anděl páně, Šarlatán) a na vzniku se podíleli dosud žijící Josef Mašín a jeho sestra Zdena. Děj začíná roku 1942 v Protektorátu Čechy a Morava ve vězení na Pankráci, kde vidíme celu a následně zastřelení otce bratrů. Poté se ocitáme na začátku padesátých letech a sledujeme jak bratry, tak celou jejich rodinu, maminku Zdenu a mladší sestru Zdeničku, i strýce Ctibora Nováka. Zásadní moment ve vyprávění se odehrává po oznámení popravy Milady Horákové a dalších nepřátel režimu. Zdena Mašínová vystupuje z KSČ, což má za následek, že Josef není připuštěn k maturitní zkoušce, Ctiradovi je znemožněno dále studovat a především se celá rodina musí vystěhovat ze svého bytu. V tuto chvíli se však zároveň rodí myšlenka bratrů na odbojovou činnost.

Zdroj: Cinemart

Tato část snímku obsahuje jednak výcvik bratrů, jako když trénují odzbrojení útočníka s nožem podle americké příručky, jednak bohaté a rozporuplné partyzánské činy, která skupina, zahrnující kromě Mašínů rovněž Milana Paumera, Václav Švédu a Zbyňka Janatu, prováděla na území Československa. Někdy situaci přihlížíme přímo s postavami, jako např. přepadení služebny Sboru národní bezpečnosti v Čelákovicích, kdy dojde k vykradení zbrojnice a také k vraždě místního strážmistra; jindy scénu ani nevidíme, ale dozvíme se o ní díky výpovědi jedné zúčastněné, což zrovna u přepadení vozu s penězi společnosti Kovolis Hedvikov je trochu škoda. Co je však pro film v tomto ohledu velmi zásadní, je skutečnost, že ačkoli sledujeme přepadení, násilné činy, nikdy nezjistíme, jak to ústřední dvojce prožívá. Zda a jak je ovlivnily vraždy, které reálně spáchali, jaký dopad to mělo na jejich emoce a psychiku. Nic z toho nám Ctirad ani Josef neřeknou. Na druhou stranu to dává divákovi velký prostor, aby si názor udělal sám.

Zdroj: Cinemart

V poslední třetině film rázně změní rytmus, když pozorujeme odvážný plán skupiny utéct do západního Německa a jeho následnou realizaci. Z historického dramatu se stává napínavý, drsný thriller o pátrání a pronásledování pětice mužů, kteří nedovoleně překročili hranice ČSR. Tato závěrečná pasáž rozhodně snese ta nejvyšší měřítka, jelikož je natočena znamenitě. Sledujeme uzavírání silnic, rojnice po lesích i důslednou kontrolu vlakových stanic. To vše pro jejich dopadení, na kterém prý pracovalo až kolem dvaceti tisíc policistů a vojáků z východního německého bloku.

Zdroj: Cinemart

Právě ve finále snímku, kdy se určitým způsobem mění vzhled hlavních představitelů, vynikne, jak výborně je snímek obsazen. Oskar Hess a Jan Nedbal ztvárňují bratry Mašíny velice přesvědčivě, jejich fyzická podobnost s odbojáři je taktéž velkou předností. A zároveň jde na jejich výkonu poznat, že si jsou Hess s Nedbalem velmi blízcí. Společně hráli už v seriálu Král Šumavy a tři roky také spolu bydlí. Vůbec casting zvyšuje kvalitu filmu, za zmínku stojí rovněž Tatiana Dyková v roli maminky bratrů, jež je bezmezně miluje, Václav Neužil jako jejich strýc, který se také angažoval v odboji nebo třeba Matěj Hádek, který si zahrál Zbyňka Rošala, bývalého pilota, jenž poskytl skupině finance na útěk do SRN.

Zdroj: Cinemart

Film Bratři je rozhodně výtečně natočeným dílem, které se drží dobových reálií a snaží se zachytit období krušných padesátých let v Československu. Nemůže se mu nic vytknout, ani co se týče řemeslné stránky, i hudba či kamera jsou na vysoké úrovni. Zaostává sice v emocionální rovině a hlubším vykreslení hlavních postav, i přesto bude jistě důstojným vyslancem pro nadcházející americké Oscary.

Bratři                                                                                    Hodnocení: 75%

 

ČR, Slovensko, 2023, 135 min                                                                     

 

Režie: Tomáš Mašín
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Friede Clausz
Střih:  Petr Turyna
Hudba: Karel Havlíček 
Hrají: Oskar Hes (Josef Mašín), Jan Nedbal (Ctirad Mašín), Tatiana Dyková (Zdena Mašínová), Václav Neužil (Ctibor Novák), Adam Ernest (Milan Paumer), Tony Mašek (Zbyněk Janata), Stefan Konarske (vyšetřovatel StB Koller), Matyáš Řezníček (Václav Švéda), Karolína Lea Nováková (Zdena Mašínová mladší), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar) aj.