Díky nebývale vysokým teplotám máme pocit, že léto skončilo nedávno a celý podzim je před námi. Pravdou ovšem je, že Advent je skoro za dveřmi a v obchodech už na nás útočí vánoční výzdoba. Pokud nechceme v druhé polovině prosince zažívat stres a rádi bychom měli čas i na něco jiného než organizační věci, je třeba začít se pomalu chystat na příchod svátků. Následující soupis vám může dodat inspiraci a pomoci s plánováním.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: Pavel Langer

FOTOGRAFICKÉ KNIHY A KALENDÁŘE

Patříte mezi ty, kdo svým blízkým dávají pod stromeček knížky a kalendáře z rodinných fotografií? Pokud si chcete ušetřit stres, je načase začít vybírat vhodné snímky a poslat knížku do výroby. V polovině prosince včas vynaloženou energii oceníte. Sledování pošty a modlitby, ať balíček dojde do 23. prosince, než na pár dní zavřou poštu, není nic, o co by člověk stál.

ADVENTNÍ VĚNEC

V případě, že si rádi děláte adventní věnec sami, můžete začít přemýšlet nad tím, jaké pojetí letos zvolíte a začít shánět potřebný materiál. Pokud nepoužijete čerstvé větvičky, které většinou nevydrží hezké ani během prosince, můžete začít vyrábět už nyní. A jestli máte rádi minimalismus, můžete se porozhlédnout po vhodném řešení – ať už v obchodech, kde lze sehnat svícny z keramiky nebo skla, tak u sebe doma, protože leckdy lze vtipně využít věci, které už máme. A nemusí to být nutně zapálené hořáky plynového sporáku jako na obrázku, který v Adventu každoročně proletí facebookem.

ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Rodiče malých dětí už jsou zřejmě nějakou chvíli bombardováni požadavky na adventní kalendář. Některé děti raději nacházejí sladkosti, jiné drobné hračky. Ti, kdo kalendář sami vyrábějí, mohou do pytlíčků nebo šuplíčků schovat i tetovačky nebo samolepky, případně třeba pastelky nebo dílky oblíbené stavebnice. A samozřejmě můžete přidat nějaký hezký vzkaz, který si s sebou dítko může vzít do školy.

Adventní kalendář samozřejmě ocení i dospělí - ať už s čokoládou, čajem nebo třeba kosmetikou - nebo legem, pochopitelně. Existují i kalendáře, ve kterých každý den můžete vyluštit nějakou šifru nebo si přečíst část příběhu.

Obrácený adventní kalendář spočívá v tom, že si pod ten váš běžný umístíte krabici, do které každý den vytřídíte jednu věc, kterou pak darujete. Je třeba myslet na to, že věci musí být stále hezké a použitelné. Pokud se vám povede děti k takové aktivitě namotivovat, kromě dobrého skutku získáte místo na hračky, které děti dostanou pod stromeček.

Několik velmi zajímavých tipů na kalendáře kupované i vyráběné - a rozhodně netradiční - najdete v tomto článku, který napsala signálnice Zdendanda. 

CHARITATIVNÍ AKCE

Krabice od bot, Ježíškova vnoučata, Andělský strom, Opravdový dárek… podobných sbírek jsou desítky. (Pokud máte svou oblíbenou, napište nám o ní do komentářů.) Někdy je výběr dárků na vás a nevíte, kdo vaši zásilku dostane. Jindy sháníte konkrétní dárek pro konkrétního člověka. U většiny sbírek lze přispět i finančně a organizátoři pak zajistí dárky pro ty, na které se nedostane mezi dárci věcných darů, případně dostane dárek celá skupina lidí, třeba dětský domov nebo domov důchodců. Většina sbírek se právě rozbíhá a je třeba se rychle zaregistrovat, pokud si chcete vybrat, komu dárek opatříte. Jiné sbírky běží i na Štědrý den a mohou se stát součástí vašeho štědrovečerního programu, kdy mezi rozbalování svých dárků obstaráte dárek i někomu jinému (na to je vhodný třeba Opravdový dárek Člověka v tísni).

Další možností, jak udělat radost někomu mimo okruh svých příbuzných a známých, je přidat se k návštěvě domova důchodců nebo nemocnice, případně ji sami zorganizovat. Většinou se předem sbírají drobnosti na rozdávání, ale také se vytváří program, a pokud umíte s kytarou zpívat lidovky, určitě přinesete spoustu radosti.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: Klaudie Šimečková

CUKROVÍ

Zdá se vám na cukroví brzy? A vzpomínáte, jak bylo loni na pozvánce na vánoční večírek, který se konal začátkem prosince, napsáno, ať donesete na ochutnání domácí cukroví a vy jste honem dělali kokosové kuličky, které nepotřebují rozležet? Udělat si včas pár druhů, které lze využít už před svátky, ale zároveň vydrží až do opravdových Vánoc, může také ušetřit vrásky. Pracny nebo rohlíčky můžete s klidem upéct teď. 

Perníčky

500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100 g másla, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 3 lžičky koření do perníku, 1 lžička sody, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 vejce na potření. Zpracované těsto necháme v chladu uležet do druhého dne. Pečeme 10 - 12 minut na 170 stupňů. Po cca dvou dnech jsou měkké. Pokud jsou perníčky určeny na školní besídku, zdobení můžete přenechat dětem.

Štola

400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1,5 prášku do pečiva, 1 tvaroh, 150 g másla, 2 lžíce rumu, 2 vejce, špetka soli, citronová kůra, ořechy, rozinky, kandované ovoce. Po upečení potíráme ještě horké máslem a hojně sypeme moučkovým cukrem. Pokud upečeme miništoly, malé hromádky o velikosti několika centimetrů, získáme ideální cukroví na vánoční večírky i procházky. Hotové štoly potřebují odležet, nejlepší jsou cca po měsíci. (Skladujeme ideálně v plechových dózách v chladu.)

DÁRKY DO ŠKOLY, ODDÍLU NEBO ZAMĚSTNÁNÍ

Na předvánoční setkání se nenosí jen cukroví, ale i dárky. Vymýšlet je bývá horší než chystání dárků pro rodinu, protože tady vás roztomilá fotka vašeho dítěte v rámečku nezachrání. Někdy jsou potřeba dárky rukodělné, jindy zase pro všechny, bez ohledu na pohlaví a věk, stejné… Pokud se vám povedlo předem upečené cukroví, v elegantním sáčku nebo krabičce by vás mohlo zachránit, zvlášť, pokud umíte třeba makronky nebo jemně malované perníčky. Každopádně na vymýšlení už je nejvyšší čas, protože každý rok opakovaná krabička čaje z vás hvězdu večera neudělá.

ADVENTNÍ TRHY

Na plakátech většinou uvidíte spíš “Vánoční trhy”, ale o Vánocích si jich moc neužijete. V ledasjakém městě se dá během prosince zajít na svařák a punč, poslechnout si nějakou tu kapelu, kouknout po stáncích a zkrátka nasát předvánoční atmosféru. Jen se snažte nenaletět a pokud cítíte nejistotu, ověřte si, za kolik trhovec zboží na aliexpresu nakoupil. ;-) 

ADVENTNÍ KONCERT

Vymrznutí a polití punčem možná zatoužíte po troše kultury - pak není nic snazšího, než se porozhlédnout v okolí po plákátcích, protože adventních/předvánočních koncertů je všude jako hub po dešti. Namátkou zmíním charitativní koncert pro UNICEF v Praze, v Přerově vás čeká Trio Campanula s dávkou klasické hudby, pokud tíhnete spíš k cimbálu a gajdám, hned dvě cimbálovky zahrají ve Starém Městě, na brňáky čeká švédský soubor, který vystoupí v Červeném kostele a benefiční koncert pořádá Worship Česká Třebová. To je opravdu jen tak na ochutnávku, v prosinci zpívá a hraje snad celá republika a stačí jen hledat ve svém nejbližším okolí. 

PŘEDVÁNOČNÍ ÚKLID

Všichni chtějí mít o svátcích doma vzorně naklizeno, protože se mu tam vystřídá celá rodina. Pokud máte ve zvyku dělat velký úklid, začněte dřív. Udělat místo ve skříni, uklidit podzimní oblečení, najít zimní boty, přerovnat poličky… Uklízet každou sobotu část bytu či domu postupně bude mnohem klidnější, než se snažit stihnout před Vánoci uklidit všechno naráz během pečení cukroví a balení dárků. Na předvánoční úklid si pak už jen nechte utření prachu a doladění detailů.

BLACK FRIDAY

Jedná se o marketingovou akci, kdy se obchodníci předhání v tom, kdo dá větší slevu. Na druhou stranu je to dobrá příležitost sehnat třeba některé vánoční dárky za výhodnější cenu. Black friday najdete i na spoustě e-shopů, takže se vyplatí mrknout, jestli zrovna není to, co sháníte. Možná se vám podaří ušetřit i pár tisíc. Jen pozor: Nakupujte u ověřených e-shopů a cenu si porovnávejte na více stránkách, ať v honbě za vánočními dárky nenaletíte podvodníkům nebo zdánlivě výhodné ceně, která vůbec výhodná není. Letos připadá Black friday na 24. listopadu.

RORÁTY

Doba adventní je jediné období v roce, kdy můžete vyrazit na roráty. Je to forma ranní mariánské mše a zpívají se u ní typické písně. Často se slouží jen při svitu svíček, ale je potřeba si trochu přivstat. Naplánujte si, že alespoň jednou půjdete prožít i tuhle nedílnou součást adventu, protože pak už zase nebude příležitost.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz)

BETLÉMSKÉ SVĚTLO

Milujete pocit, že na Štědrý večer máte na stole světlo, které se k vám řetězem lidských rukou dostalo až z Betléma? Nezapomeňte si ho včas opatřit. Můžete ho také sami rozdávat. Nemusíte kvůli tomu postávat po ulicích - můžete lucernu umístit ke dveřím svého domu a sousedy na tuto možnost upozornit. Pracujete-li ve větší firmě, můžete vzít lucernu s sebou do práce.

STROMEČEK A OZDOBY

Pokud víte, že pořádek není vaše silná stránka, podívejte se, jestli jsou vánoční ozdoby a stojan na stromek na svém místě. Překontrolujte si funkčnost světelných řetězů a pokud se doma dohadujete o stylu zdobení stromku, zkuste se domluvit hned a letos, pokud možno, v klidu.

VÁNOČNÍ PLÁNOVAČ

Pokud rádi plánujete a chcete mít ve všem přehled, existuje spousta vánočních plánovačů, které si můžete vytisknout (nebo ještě koupit v papírové podobě) a vložit do diáře nebo připevnit na nástěnku. Plánovače vám pomůžou s organizací a třeba vás přivedou i na zajímavé myšlenky, co by bylo potřeba ještě udělat. Stačí chvilka na Googlu, abyste si našli ten, co vám bude nejvíc vyhovovat.

Sepsal tým redakce: Thea, Martina, Kačka a Marta