Žijeme v nejsvobodnější době v dějinách. Zatímco naši rodiče možná zažili obavy, zda budou moci studovat, když se o nich ví, že chodí do kostela, nám může v nedělní cestě na boboslužbu zabránit leda lenost. Řeholníkům nikdo nezakazuje žít společně a veřejně působit, přesto jsou kláštery spíš prázdné. Přitom před desítkami let byli lidé ochotni riskovat dlouhodobé věznění, aby zůstali věrni svým slibům. Jaká byla padesátá léta pro katolickou církev? Připomenout si to můžeme s několika pořady televize Noe.

zdroj

Úterý 3. října 

Made in Ružomberok
Věděli jste, že v Ružomberoku je katolická univerzita? Dokument vypráví nejen o jejím vzniku před více než dvaceti lety, ale také o tom, jak se z dolnoliptovské metropole postupně stalo centrum vzdělání. 

Výpravy do divočiny: Rozumíme šimpanzům?
Není moc roztomilejších stvoření, než jsou šimpanzátka - snad proto, že nám v mnohém připomínají lidské děti. Šimpanzi jsou nám vývojově velmi blízcí a jejich výzkum je tak pro lidi důležitý. Krom získávání poznatků o našem vlastním vývoji je zásadní v boji za co nejlepší ochranu šimpanzů. 

Středa 4. října

Stíny barbarské noci
"Akce K" byla jednou z prvních, které se dotkly církve v komunistickém Československu. V dubnu 1950 došlo ke zcela nečekané likvidaci mužských řeholí, zabavení majetku a internaci řeholníků. Pět pamětníků vypráví o tom, jak moc tento čin ovlivnil jejich další životy. 

Noční univerzita: Anna Janoušková - Naštvaný a smutný jako Bůh
Bývá Bůh smutný? A naštvaný nebo zklamaný? A pláče někdy? Podle pasáží z Bible zní odpověď na všechny tyto otázky ano. Podrobněji se jim bude věnovat Anna Janoušková, která vystudovala antropologii v Praze, momentálně bydlí v Ostravě a vyučuje na teologicko-misiologické škole ForMission ve spolupráci s Newman University (Birmingham) a Křesťanskou akademií mladých.

Čtvrtek 5. října

Přešel jsem hranici
Titus Zeman byl slovenský salesián, který se v hrůzovládě padesátých let vzepřel a dvakrát se mu povedlo převést skupinu bohoslovců do Itálie. Třetí pokus ovšem nevyšel a otec Titus strávil 13 let ve vězení. V dokumentu se dozvíte nejen jeho příběh, ale i o osudu těch, kterým pomohl ke svobodě.

Kulatý stůl: Velké osobnosti dějin - stále inspirativní?

Dějiny našich zemí jsou spojeny s velkými osobnostmi. V čem nás inspirují? Nakolik a v jakých situacích osvědčily svoji moudrost, sílu a odhodlanost? Potřebujeme vzory, ke kterým se můžeme vztahovat i v naší době? Řada otázek, na které budeme hledat odpovědi s religionistou prof. Pavlem Hoškem, knězem a historikem prof. Tomášem Petráčkem a politikem doc. Pavlem Svobodou.

Pátek 6. října

Zatloukal na víně
Brněnský herec, jeden ze zakladatelů Husy na provázku a také jedné z prvních čajoven v Brně, bude mluvit nejen o dobrém čaji a víně, ale především o tom, kam všude ho herecký vítr zavál. 

ARTBITR - Kulturní magazín: Komiks o bl. Richardu Henkesovi

Blahoslavený pater Richard Henkes byl německý kněz, kazatel, farář a exercitátor působící ve farnosti Strahovice na Hlučínsku. Na začátku posledního válečného roku zemřel v koncentračním táboře Dachau. V Artbitru si představíme komiks "I když mě pravda zničí", pojednávající o životě tohoto novodobého hrdiny.

Sobota 7. října

František
Italský film z roku 1989 vypráví příběh svatého Františka z Assisi a zaměřuje se především na samotný začátek jeho kariéry - na to, jak opustil svou rodinu a dědictví a vydal se na cestu chudoby. Toto rozhodnutí logicky přineslo i spor s jeho nejbližšími... O tom, že nejde o klasický "františkovský" film vypovídá i obsazení hlavní role - budoucího světce si zahrál Mickey Rourke.

Otazníky kolem starých klášterů
Starých klášterů je v naší zemi mnohem víc, než si sami myslíme. První ránu jim zasadilo josefinské rušení řádů, druhou komunistická moc. Jak je to se starými kláštery dnes bude vyprávět profesor Jihočeské univerzity Martin Weis.

Neděle 8. října

S chutí přes práh: komunita bratří františkánů v Moravské Třebové

Další díl nejen kulinářského cyklu z prostředí českých a moravských klášterů natáčel televizní štáb v Moravské Třebové u bratrů františkánů. Vařilo se s bratrem Mojžíšem alias Mojžou, který je nejen šikovným kuchařem, ale který také píše ikony. Těšte se tedy na reportáž z františkánské komunity, kde vás provede představený bratr Eliáš.

Léta letí k andělům: Jaroslav Šindelář - sochař a malíř
Když se řekne "restaurátor", představíme si nejspíš člověka, který oprašuje starý obraz (ti, co nepozorně čtou, potom bodrého hostinského). Restaurují se ale i sochy a fasády, a právě tím se zabývá Jaroslav Šindelář, kterému prošel rukama snad každý dům v centru Plzně. 

Pondělí 9. října

Jak roste chléb
Na začátku je zorané pole, na konci vonící chleba s máslem. Co všechno je ale mezitím? Kolik práce stojí jeden bochník kváskového chleba? Možná tušíme jen matně, tento dokument vám "chlebovou" cestu ukáže podrobně.

Varšava 1943-1944: boj za svobodu

Tři mladí Evropané se vydávají po stopách těch, kteří na vlastní kůži zažili povstání ve varšavském ghettu a varšavské povstání. Trojice přátel se snaží pochopit, co za hrůzy museli prožít obyvatelé města, které bylo nacisty takřka zcela zničeno.