Taky už máte zazimované stany a ešusy a své kočce slibujete, že teď pár měsíců neodjedete na dýl než na víkend? To ovšem neznamená, že se s ní musíte večer co večer dívat na televizi. Večery jsou plné setkání kulturních nebo modlitebních a o víkendech se děje spousta zajímavých akcí pro mládež. Co jsme našli, to jsme vám sem snesli, a budeme hledat dál. Když nebudete vědět, co s volným večerem, podívejte se, zda tu není něco pro vás. 11. listopadu nezapomeňte připnout rudý mák na klopu a pokud možno nějak podpořit veterány nebo vzpomínky na ně, a 17. listopadu poděkujte za naši svobodu a republiku, na které nás možná leccos štve, ale můžeme to svobodně říkat a opouštět ji a vracet se do ní - a to není samozřejmost. 

Zdoj:clovekavira.cz, Autor: Lucie Horníková

1.11. Brno

Chvály VKH u jezuitů

Důvod k vděčnosti a chvále je tady vždy. Někdy si jej všimneme hned, jindy až po chvíli ve ztišení. Někdy potřebujeme trochu zapálit i malou jiskrou, kterou může být třeba písnička. Přijďte k brněnským jezuitům na modlitbu chval, kde společně modlitbou, ztišením a hlavně zpěvem budou oslavovat Toho, který je nad námi, mezi námi a v každém z nás. Celé to začne v sedm. 

 

2. 11. Odry

Připrav se! na diecézní setkání mládeže

Poslední listopadový víkend proběhne ve většině diecézí setkání mládeže. V ostravské diecézi se na něj připravují - 2. listopadu v Odrách a 10. listopadu v Hradci nad Moravicí. Součástí je mše, modlitba chval a další program. 

 

3. 11. Praha

Dušičkový koncert na Vyšehradě

Dušičkový koncert se koná v rámci Festivalu Tóny nad městy. Zazní Biblické písně od Antonína Dvořáka. Účinkuje Edita Randová (mezzosoprán) a Ondřej Valenta (varhany). 

3. – 5. 11. Zásmuky

Duchovní obnova v Zásmukách

Cítíš, že potřebuješ dobít baterky? Přeješ si zažít živé společenství, najít inspiraci nebo mít kde se duchovně načerpat? Přijmi pozvání na duchovní obnovu v bývalém františkánském klášteře v Zásmukách. Pozor, přihlašování končí v neděli 29. října. 

 

3. - 5. 11. Horní Blatná

Kreativní víkend pro matku a dceru (6–⁠10 let)

Plzeňské biskupství pořádá akce pro maminky s dětmi, které má podpořit jejich vzájemný vztah. Tentokrát pro mladší dítka.
 

4. a 5. 11.

Svatohubertské mše

Na svátek patrona lovců, svatého Huberta, se po celé republice v různých kostelech koná tradiční Hubertská mše. Pokud by vás zajímalo, jak to probíhá a chtěli jste si poslechnout netradiční troubenou mši, pohledejte nějakou ve svém okolí, určitě to stojí za to!

 

6. 11. Praha

Varhanní nešpory maltézských rytířů

Na podzim se to koncerty jen hemží. V rámci cyklu „Varhanní nešpory maltézských rytířů“ se koná koncert duchovní hudby. Program: Bedřich Antonín Wiedermann. 

 

6. 11. Praha

Istanbulská úmluva (dominikanska8.cz)

Úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí budí emoce a její přijetí naráží na silný odpor v církevních kruzích a rezonuje i v sekulární politické sféře. Debatovat přijdou Daniel Bartoň, Roman Joch a Kristina Koldinská.

 

8. 11. Vodňany

Bez vytáček o křesťanství s Ondřejem Doskočilem

Co dělá nemocniční kaplan? K čemu může být dobrý? Kdo může dělat kaplana? Co prožívají nemocní? Má kaplan co nabídnout i těm, co se považují za nevěřící? V programu Kaplan bez kaple - o službě nemocničních kaplanů bude mluvit Ondřej Doskočil, nemocniční kaplan Nemocnice České Budějovice a katolický jáhen.

 

10. 11. Hradec nad Moravicí

Připrav se! na diecézní setkání mládeže

Poslední listopadový víkend proběhne ve většině diecézí setkání mládeže. V ostravské diecézi se na něj připravují - 2. listopadu v Odrách a 10. listopadu v Hradci nad Moravicí. Součástí je mše, modlitba chval a další program. 

10. – 12. 11. DCŽM Vesmír

UP2ME

Víkend na Vesmíru, kdy se bude probírat sex, vztahy a emoce dnešníma křesťanskýma očima. Víkendem provází manželé Jiroutovi. Kdybys náhodou akci nestíhal, další termíny proběhnou 8.–10.12. 2023 a 23.–25. 2. 2024.

10. – 12. 11. Praha

Podzimní TAMMÍM – duchovní víkend v Arcibiskupském semináři

Jako každým rokem se ve dnech 10.–12. listopadu 2023 v pražském semináři uskuteční duchovní obnova pro mladé muže od 15 do 30 let. Letošní víkend bude na téma: Víra. Společně s knězem královéhradecké diecéze o. Filipem Duškem budou hledat a nacházet odpovědi na otázky: „Co je víra? Co pro nás víra znamená? Čemu a komu v dnešní době věříme?“ 

 

10. – 12. 11. Kroměříž

XII. Celostátní katechetický kongres v Kroměříži

I katechetky mají svůj sraz! A nejen katechetky, obecně všichni, kdo učí náboženství, se sejdou na víkend v Kroměříži, aby se něco přiučili, podělili se o zkušenosti a potkali staré známé a získali nové. 

 

10. - 12. 11. Český Těšín

Kurz Nový život

Zážitková duchovní obnova pro dospělé v exercičním domě v Českém Těšíně. Tématikou kurzu jsou základní pravdy křesťanské víry, cílem kurzu je tyto pravdy prožít na vlastní kůži – takže nejsou to teoretické přednášky, ale soubor přednášek, svědectví, modlitby a jiné aktivity. Kurz je určen všem, kteří potřebují „nový impulz“ do svého života z víry, všem, kteří se touží Bohu ještě více přiblížit, i těm, kteří Boha chtějí vlastně poznat, protože jsou věřící jen díky rodinné tradici.

 

11. 11. Praha

Koncert pro hrdiny

Pražský arcibiskup Mons. Jan Graubner a kardinál Dominik Duka se ve svatovítské katedrále v sobotu 11. listopadu zúčastní koncertu na počest válečných veteránů a bojovníků za svobodu. „Den vlčích máků“ můžete oslavit spolu s nimi při poslechu vážné hudby v našem nejslavnějším chrámě. Výtěžek koncertu jde na sbírku Paměti národa.

13. – 15. 11. Brno

Charitativní blešák

Máš doma krabici plnou oblečení, knížek, dekorací či čehokoliv jiného, co jsi už dávno chtěl někomu dát? Teď máš možnost. VKH Brno pořádá blešák, jehož výtěžek půjde na pomoc Mary’s Meals. Nejen, že se ti uvolní místo doma, hlavně pomůžeš dobré věci!

 

14. 11. Praha

Člověk, duše a umělá inteligence – panelová diskuze

Další z akcí cyklu Člověk v dialogu. Člověk, duše a umělá inteligence společně vytvářejí fascinující pole zkoumání, jak technologický pokrok ovlivňuje naši identitu a duchovní rozměr lidské existence. Otázka, zda má umělá inteligence potenciál pro vlastní vědomí a duši, nás směřuje k hlubokým filozofickým (i teologickým) úvahám o podstatě lidské bytosti a tom, co činí člověka jedinečným. Na pomyslném „podiu“ se potkají Ivana Noble, teoložka, profesorka na ETF UK, Pavla Koucká, psycholožka a Dušan Yuhů Janovský, propagátor moderních webových technologií.
 

16. - 19. 11. Praha

Najít svou cestu

Nový cyklus workshopů pro mladé ženy, které hledají směr své životní cesty. Ve třech víkendech od podzimu 2023 do léta 2024 se budou účastnice pod vedení sester karmelitek věnovat tématům jako je lidská svoboda, křehkost, potřeba orientace a volby z různých možností, které se otvírají na životní cestě. Zaměří se na nejrůznější překážky, které je možné potkat na cestě hledání vlastního místa ve světě, na signály, které pomáhají rozlišovat kudy se vydat. Bude zde prostor pro dialog, modlitbu i individuální doprovázení. 

 

16. – 18. 11. Šumperk

Blues Alive

Sedmadvacátý ročník festivalu pro všechny milovníky blues proběhne v Šumperku. Těšit se můžete například na Roberta Finleyho nebo Bernarda Allisona. 

16. – 19. 11. Osová Bitýška

Školení hlavních táborových vedoucích

Chceš být hlavním táborovým vedoucím? Tak přijeď na školení! Víkendové Školení hlavních táborových vedoucích pořádá centrum MAMRE v Osovce a je akreditované MŠMT.

 

21. 11. Praha

Benefiční koncert pro svatovítské varhany

Ve výroční den položení základního kamene svatovítské katedrály a v předvečer svátku svaté Cecílie, patronky chrámové hudby a varhaníků, zazní 4. benefiční koncert pro svatovítské varhany. 

24. 11. Plzeň

Let’s Dance 2023

Tradiční ples určený pro mládež především, ale nejen, z Plzeňské diecéze. Ples se koná 24. 11. 2023 od 19 hodin v KD JAS v Jablonského ulici v Plzni. 

24. – 26. 11. Fulnek

BISCUP - diecézní setkání mládeže

Tématem je verš z Lukášova evangelia navazuje na motto loňského diecézka a letošních Světových dní mládeže v Lisabonu: S Marií jsme vstávali, spěchali, byli v pohybu – a teď se chceme společně setkat v radosti a přítomnosti Ducha Svatého. 

24. – 26. 11. Litoměřice

Diecézní setkání mládeže

Tématem litoměřického diecézka jsou sociální sítě. Jak se na nich pohybovat bezpečně a jak se chovat tak, abys dělal čest své víře a dobrému vychování? Čemu věřit a na co si dát pozor? Odpovědi na tyhle otázky a spousta tipů a rad praktických i duchovních čeká na účastníky letošního setkání.

25. – 26. 11. Plzeň

Setkání po SDM
Diecézní setkání v Plzni navazuje na ples, který proběhne předchozího dne. Zváni jsou samozřejmě nejen účastníci SDM, ale každý další, který se chce setkat ke chválám, vzdělávání a potkat nové přátele. 

 

25. 11. České Budějovice

Diecézní setkání mládeže České Budějovice

Diecézko pořádají i v Budějovicích (kde by chtěl, jak klasik praví, žít každý). I tady tě čeká mše, program nejen duchovní, přednášky a hlavně společenství mladých, nadšených pro víru.

 

25. 11. Hradec Králové

Diecézní setkání mládeže

Společný program setkání začíná v 9.30 ve Filharmonii Hradec Králové, následovat bude oběd, přednášky, workshopy a mše svatá s otcem biskupem Janem v katedrále Svatého Ducha. Doporučený věk k účasti na setkání je 13-26 let. Pokud je to v tvých silách, na diecézko se přihlas prostřednictvím tohoto formuláře do 22.11.2023, aby ti stihli zajistit bagetu. 

Přihláška pro účastníky a přihláška pro pomocníky

25. 11. Praha

Arcidiecézní setkání mladých

V sobotu před Slavností Ježíše Krista Krále se uskuteční setkání mladých lidí v naší arcidiecézi. Všichni mladí ve věku cca 12-24 let jsou srdečně zváni na program, který určitě bude stát za to! Nebude chybět společná modlitba, sdílení ve skupinkách, workshopy, občerstvení ani mše svatá s otcem arcibiskupem. Přijeďte spolu se svými kamarády ze společenství a farností!

Setkání proběhne v sobotu 25. listopadu 2023 v Salesiánském středisku mládeže v Praze-Kobylisích. Letošním mottem je papežem Františkem vybraný biblický verš: „Radujte se v naději“ (srov. Řím 12,12).

 

30. 11. Praha

Český bůh (dominikanska8.cz)

Češi jsou prý jedním z nejateističtějších národů v Evropě. Jak k tomu došlo? Jak se na našem území formoval vztah ke křesťanství? Kde se bere český „něcismus“? Co si pod ním představit? Na to budou hledat odpovědi Stanislav Balík, Zdeněk Jančařík a Jaroslav Šebek.

 

Samozřejmě se toho děje mnohem víc, tohle je jen pár tipů, průřez všemi diecézemi. Až do konce listopadu sem budeme doplňovat události, o kterých se dozvíme, takže se můžeš ke článku vracet. Jako již tradičně připomínáme, že spoustu akcí najdeš u nás na Signálech zde. Pokud ti tam nějaká akce chybí, budeme rádi, když nám dáš vědět a my ji doplníme, ať o ni ostatní nepřijdou.