Propaganda, informační válka, konec světa a důsledky toho, co se děje okolo, na duši dítěte. Témata, která jsou třeskutě aktuální. Asi nás máloco může uklidnit, ale informovanost a utřídění myšlenek trochu pomoci mohou. Tenhle týden se můžete v televizi Noe zaposlouchat jak do diskusního pořadu tvůrců podcastu „Kanárci v síti“, tak se dozvědět o pohledu teologů na konec světa, a nechat si od Jaroslava Šturmy vysvětlit, jak křehká je duše dítěte, co jí může uškodit a jak ji můžeme chránit. Pokud ale na vážná témata nemáte náladu, vždycky tu najdete i dost přírodovědných a kulturních pořadů. Stačí si vybrat.

zdroj

Úterý 24. října

Světla a stíny baroka
Zámek Manětín najdete na půl cesty mezi Karlovými Vary a Plzní. Krom samotné stavby stojí za to obdivovat i park nebo zámeckou oranžerii. Ostatně - kde jinde si povídat o baroku, než právě tady, na zámku, který reprezentuje vrcholné baroko. 

Noční univerzita: Soňa Sílová - Apocalypse Now!
Při čtení každodenních zpráv nejednoho z nás napadne, že konec světa tak, jak ho známe, musí nutně být hned za rohem. Co si o tom myslí Soňa Sílová, učitelka a kazatelka Církve adventistů sedmého dne? Je apokalypsa vedle nás, nebo v nás? A existuje její jediný správný výklad? 

zdroj

Středa 25. října

Léta letí k andělům: Jaroslav Jáchym Šimek OPraem - opat želivského kláštera
Želivský klášter si nejspíš spojujeme s nucenou internací řeholníků v padesátých letech a v téhle pohnuté době se narodil i jeho emeritní opat, zcestovalý misionář Jáchym Jaroslav Šimek. V dokumentu se prolíná jeho život s událostmi, které želivský klášter vtiskly do dějin.

Dokořán s MUDr. Jaroslavem Šturmou
Je málo křehčích věcí, než je dětská duše. I nenápadná nevinná drobnost nás může poznamenat na celý život. Mluvit o tom bude MUDr. Jaroslav Šturma, známý psycholog, který se zaměřuje právě na děti a jejich psychické zdraví. V pořadu se dostane k nejednomu zajímavému a důležitému tématu, kterému věnuje svůj profesní život.

zdroj

Čtvrtek 26. října

Kaplani naděje: P. Marcin Saj
Mnoho let duchovně doprovází nemocné klienty a jejich rodiny v Hospici v Mostě. Co pro něj služba nemocničního kaplana znamená, kudy vedla cesta k tomuto povolání a jak jeho život ovlivnilo setkání s knězem a lékařem Ladislavem Kubíčkem? 

Kanárci v síti

Populární český podcast „Kanárci v síti“ se výjimečně představuje jako diskusní pořad. Expert na umělou inteligenci Josef Holý a Saša Alvarová, autorka knih o propagandě a informační válce, si k sobě pozvali hosta, kterým je místopředseda sněmovny Jan Bartošek. Hovořit spolu budou o hrozbách lživých zpráv, o ruském informačním vlivu i o tom, proč je možné Tomia Okamuru označit za „komerčního fašistu“.

zdroj

Pátek 27. října

Bačkorám navzdory: Poslední etapou k cíli
Jsou nemoci, o kterých se příliš nemluví, a Parkinsonova nemoc k nim patří. S touto nemocí, která vám postupně znemožňuje ovládat vlastní tělo, se už patnáct let potýká téměř devadesátiletá žena, žijící po smrti manžela v Charitním domě sv. Václava. Jak se jí daří bojovat a držet si optimismus ukáže krátký dokument Lucie Pracné.

Nicu
Příběh chlapce a jeho cesty k sebepoznání, dospělosti a zrání v rigidním a odcizeném prostředí na předměstí Kišiněva v Moldavsku. Tvůrčí dokument režisérů Riccarda Bianca a Maurizia Fedeleho je dojemnou charakterovou studií věnovanou mladému muži, který vyrůstal v hrozivě drsném sociálním a kulturním prostředí.

zdroj

Sobota 28. října

Ghana – Naděje za mřížemi
Skončit za mřížemi bez možnosti zaplatit obhájce se nám v naší zemi úplně stát nemůže. V Ghaně je to ale zcela běžné a stovky lidí bohužel ve vězení zůstávají právě z toho důvodu, že si soukromého obhájce, který by jim opravdu pomohl, nemůžou dovolit. Těm pomáhá organizace Hope, kterou společně založili dva muži, kněz a laik, kteří jim chtějí dopřát spravedlnost.

Síť svobody
Helena Studler byla sestra, které říkají „francouzský Schindler“. Během druhé světové války se jí totiž díky své činnosti v odboji podařilo z Francie dostat přes dva tisíce nepohodlných lidí, kteří by jinak putovali do koncentračních táborů nebo rovnou na popraviště. 

zdroj

Neděle 29. října

Prales zítřka
Druhý největší prales naší planety dnes čelí mnoha hrozbám v podobě odlesňování, nadměrného lovu zvířat nebo pytláctví. Skupina českých zoologů se vydává do odlehlých částí konžského pralesa, aby zmapovala místní biodiverzitu a přispěla tak ochraně biologicky významných oblastí. 

Setkání s Komenským - Alfred Strejček
Projekt Vivat Comenius vznikl před více než třiceti lety. Vzpomíná na něj Alfred Strejček, který u jeho zrodu stál a projel s ním skoro celý svět, aby mnohojazyčně předal i v jiných zemích myšlenky Komenského Obecné porady o nápravě věcí lidských

zdroj

Pondělí 30. října

Outdoor Films s Jiřím Pěluchou: Létání na větroních
Častokrát je vídáme, jak bez jediného zvuku krouží v modré obloze, tiše jako dravci. Vyprávět o tom bude zkušený pilot Jiří Pělucha, který vzlétá z letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí. Co všechno létání na větroních obnáší, kdo se může stát pilotem a jaké to vlastně je, plout nebem jako pták? 

Zelená poušť
Postupná likvidace deštného pralesa by nás zdánlivě tady, na druhé straně světa, nemusela bolet, opak je ale pravdou. Nejen, že se mu neříká plíce planety pro nic za nic, navíc v něm žijí desítky, stovky živočichů a rostlin, kteří nežijí nikde jinde. Až budete příště držet v ruce Nutellu, vzpomeňte si na to, kolik druhů kvůli ní přišlo o domov a nejspíš vás přejde chuť.