Prázdniny už jsou definitivně pryč, což je ta pravá chvíle začít plánovat ty příští. Také už máte v kalendáři vyznačené akce, na které určitě chcete jet? Budou to ty, na kterých už jste byly, nebo ty, které vám doporučili kamarádi? Jestli vám v kalendáři ještě nějaké místo zbývá, nebo máte chuť na změnu a chcete se nechat inspirovat, můžete si vybrat z následujících tipů z uplynulého léta s doporučeními od účastníků.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Foto: Lubomír Holý

WOWCAMP – Worship, Overjoy, Work

Na Wowcampu se mi změnil život

Wowcamp odkazuje na slova Worship, Overjoy, Work. (Modlitba, Radost, Práce). Letní camp pro mladé lidi v Náměšti na Hané pořádáme už počtvrté. Letos s tématem SVOBODA. Naší vizí je chválit Boha celým srdcem a poznávat Jeho lásku. A pak tuto lásku a radost nést prakticky dál. Během celého týdne proto po malých skupinkách vyjíždíme pomáhat lidem v blízkém okolí s čímkoliv potřebují. 

Někdy nás čeká tvrdá práce, někdy je potřebnější vlídné slovo, úsměv a naslouchání. V některých případech není výsledek na první pohled vidět. Jindy ale zažíváme, jak naše návštěva mění situace v životech lidí k lepšímu. Příkladem je například příběh staré ženy, která žila opuštěná rodinou v rozbitém a špinavém bytě ve velkých bolestech. Díky rozhovorům s účastníky se ale rozhodla své rodině odpustit. Po našem setkání se pro tuto ženu podařilo zajistit místo v křesťanském pečovatelském ostrůvku, kde může důstojně žít a zažívat rodinnou atmosféru.  

Pro každý večer na Wowcampu připravujeme speciální program, zveme zajímavé hosty s vlastními svědectvími, povzbuzeními a přednáškami. Společně se také sdílíme a vedeme upřímné a otevřené diskuze. Každý den nás provází modlitba a chvála.

A co na Wowcampu opravdu milujeme? Vidět v přímém přenosu, jak Bůh koná. Jak se mění lidské životy a z lidského pohledu neřešitelné situace. 

Markéta Soldánová, Wowcamp tým

 „Tohle jsem nečekala, Wowcamp byl pro mě úplně nejvíc. Odešla jsem úplně nabitá a plná radosti. Bůh se mě tu dotýkal, změnila jsem pohled na sebe samu, na to, jak mě vidí Bůh. Našla jsem přijetí a vzácná přátelství. Ani to nemůžu všechno popsat, co všechno jsem díky Wowcampu dostala!“

účastnice

Více informací o Wowcampu najdete na Facebooku a Instagramu LIGHTSPACE. 

 

Týden identity

Společenství, které spolu září a každý se tam cítí přijatý

DCŽM Vesmír pořádá v srpnu již několikátým rokem Týden identity pro kluky a holky od 15 do 26 let. Společně se učí objevovat krásu, kterou do nás všech Bůh vložil, a zažívají otevřenou Boží náruč. Hledají odpovědi na otázky jako „Kým jsem v Božích očích? Co znamená být obrazem Božím? V čem jsem výjimečný/výjimečná? V čem spočívá krása mužství a ženství?“ Maruška, která byla na této akci loni, nám napsala: 

„Týden identity na DCŽM Vesmír mi dal možnost se na sebe podívat jako na skutečně milovanou Boží dceru. Je to akce, na které můžu sebe lépe poznat jako ženu a nebát se být křehká, stejně jako jsem nahlédla do mužství. Závěrem je galavečer, při kterém se všichni baví. Co mě nejvíc zaujalo je to společenství, které spolu září a každý se tam cítí přijatý.“

Maruška (María Belém), účastnice, 22 let

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), foto: Iva Horálková

P. Vojtěch Kodet na sv. Antonínku

Duchovní obnova s tím nejlepším 

Páter Vojtěch Kodet vedl duchovní obnovu s názvem Duše Slovácka, která se konala o prvním červencovém víkendu na známém poutním místě Moravského Slovácka u kaple sv. Antonína na Blatnické hoře. Vojtěch Kodet je římskokatolický kněz, teolog, karmelitán a bývalý exorcista. Je oblíbeným lektorem a vyhledávaným spisovatelem duchovní literatury. V roce 1991 stál u zrodu Karmelitánského nakladatelství. 

„Strašně silná duchovní obnova, plno krásných okamžiků a lidí a Kodet je nejlepší prostě.“ 

Pavel, účastník

Godzone Tábor

Nie je to tábor ako každý iný

Godzone Camp je šestidenní letní tábor pro teenagery ve věku od 14 do 19 let. Mladý člověk tady může zažít spoustu zábavy, dobrodružství, nových přátelství a duchovního probuzení. Nejde o obyčejný tábor plný aktivit a vzrušení. Cílem je prožít skutečnou svobodu, radost a přijetí, které lze nalézt pouze v Bohu.

Na Godzone Campu můžete zažít jedinečnou atmosféru přátelství a zábavy, zapojit se do soutěží, které byste nenašli v jakémkoli jiném letním táboře, a poznat nové lidi, kteří se mohou stát vašimi přáteli na celý život. Můžete zažít také hluboké večery chval a modliteb, vyslechnout si skutečné příběhy a inspirativní slova k formaci, a společně slavit mši svatou.

„Keď som prišla na tábor prvýkrát, zažila som obrovské prijatie od ľudí mne cudzích (nakoľko som tam šla na blind). Nie je to tábor ako každý iný - Boh tam naozaj koná v srdciach mladých ktorí trávia nezabudnuteľný  týždeň plny zábavného programu, skvelých ľudí a hlavne Boha. Každý večer tam mávame duchovný program- teda chvaly a nejaké to slovo, či svedectvo.

Určite tábor odporúčam!!“

Kristina, účastnice

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), foto: Vojtěch Hlávka

Taizé

Zpěvem vyjadřujeme svůj vztah k Bohu

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství se sídlem ve Francii, otevřené lidem z celého světa. V roce 1940 ji založil bratr Roger, dnes má okolo sta členů, kteří jak katolíci, tak protestanté původem z více než pětadvaceti zemí. Zvláště mladí lidé jsou zváni k pobytu a sdílení života s komunitou. Pobyty bývají většinou týdenní a najednou může být v taizé až sedm tisíc lidí.

„Taizé je malá vesnička v oblasti Burgundsko ve Francii, v místě, kde by rozhodně neznalý člověk nehledal společenství, kde se shromažďují lidé z celého svět, hledající a nalézající odpovědi na otázky smyslu života a víry. Komunita, která začínala svou činnost s malým počtem lidí a neustále se rozrůstá, přijímá nejen mladé lidi, ale i starší, a celé rodiny, aby společně prožívali sílu života s Bohem. 

Vypravit se do Taizé byl můj dlouhodobý sen. Mám ráda společenství lidí z celého světa a hudbu, která mě naplňuje a díky které mohu vyjadřovat své city. Do Taizé jsem jela proto, abych víc prohloubila svou víru v Boha společně se stejně smýšlejícími lidmi z jiných zemí. 

Čekal mě každodenní pravidelný program, skládající se ze společných modliteb se zpěvem v komunitním kostele a společných rozjímání nad tématy z Bible v malých skupinách, zastoupených lidmi různých národností podobného věku. 

Aby tato komunita mohla dobře fungovat, je součástí každodenního života v ní podílení se na různých pracovních činnostech, jako je úklid, koordinace lidí přicházejících do kostela, nácvik zpěvu ve sboru nebo příprava společné stravy.

Ubytovat se je možné ve vlastních stanech nebo v chatkách patřících komunitě. Příspěvek za ubytování má každý stát jiný.

Kdo je raději sám, má možnost strávit týden v tichu.

I když je pobyt v Taizé zaměřen na klidné setkávání s Bohem, nechybí zde možnost večerní návštěvy místního bistra s názvem Oyak, kde probíhá živá zábava a je možné se seznamovat s ostatními lidmi. 

Mě osobně zaujal hlavně zpěv, který vyjadřuje vztah k Bohu.

Ostatním bych doporučila toto magické místo, protože se tímto způsobem mohou přiblížit k Bohu, a přitom najít sám sebe a nová přátelství.“

Anna - Marie Mejdrechová, účastnice

UNITED

Festival, který rozzářil Vsetín 

UNITED je křesťanský multižánrový festival, který se letos konal od 17. do 19. srpna 2023 ve Vsetíně. Na tomto festivalu byly kromě skvělých kapel také semináře, workshopy, filmy, sportovní akce, modlitební služby a duchovní poradenství.

Tento ročník UNITED se nesl v duchu motta Tady a teď. Účastníci mohli debatovat v diskuzi Proč pracovat, shlédnout divadla Pinoccio nebo Illuminace a či poslouchat talkshow Jak se hledá přítomný okamžik. Zcela novým prvkem byla Late Night Show, kterou si návštěvníci mohli užít ve čtvrtek a pátek ve večerních hodinách.

„Za mě to bylo super, dopoledne jsme měli první hlavní program, na kterém se vystřídaly chválové kapely, odpoledne jsme měli možnost chodit na přednášky, večer byl pak další hlavní program, ten se odehrával venku na náměstí a hrály na něm větší kapely. Za mě byl asi nejlepší zážitek, že tam hrála kapela Hillsong London a my jsme slyšeli písničku Oceány naživo.“

účastnice

„Ve dnech 22.-24.8. se ve Vsetíně konal multižánrový křesťanský festival United, kde probíhalo mnoho zajímavých seminářů a workshopů. Vystoupili rozmanití řečníci a zazpívaly české a zahraniční kapely. Vsetín ožil hemžením mnoha mladých lidí. Na dolním náměstí se střídali hudebníci a kapely a městem se linula hudba. Prostor před Domem kultury a městským úřadem se zaplnil stánky s duchovními materiály, například Biblion, TV Noe, vydavatelství Církve bratrské, dětská misie a další. U místní Jednoty byl Modlitební karavan, kde lidé rozmlouvali a modlili se za sebe a druhé. Když jsem procházela, místa u stolečků byla neustále obsazená. Podobně tomu bylo u centra Poradenství, kde nabízeli rozhovor, radu či modlitbu duchovní, pastorační pracovníci a psychologové. Krátce jsem zde pohovořila o dnešních mladých lidech a jak jim být nablízku a rozumět s farářem CB Jasénka Tomášem Pospíchalem. Zajímavý byl také rozhovor o kreativním psaní se spisovatelkou Hanou Pinknerovou. Právě od ní čtu Být blíž, knihu se zamyšlením na každý den a měsíčními tématy. V pátek se konal workshop Výuka kresby nebe Anny Němec Sypěnové, kterého se zúčastnila moje dcera Anežka.“ 

Jana Trefilová, účastnice

„Chodím do výtvarného oboru vsetínské ZUŠ Kostka a baví mě tvořit. A proto mě zaujal právě tento workshop. Paní lektorka nám nejprve ukázala různé podoby mraků, ve velikostech, odstínech a tvarech. Mluvila, co jí malování přináší a že může mít i duchovní rozměr. A pak jsme každý tvořili své nebe.“

Anežka Trefilová, účastnice

V kapli, která byla zřízena ve vsetínském gymnáziu, mohli příchozí do obálek vložit napsanou prosbu, díky, otázku či chválu. Stejně tak mohli napsat, co potřebovali a cítili a vložit ke kříži. Některé z lístků byly později umístěny na různá místa ve Vsetíně. Foto: Jana Trefilová