Na začátku září je třeba se po letním volnu smířit s existencí školy a uprostřed shánění učebnic a hledání rozvrhu si člověk klade otázky, k čemu je vlastně studium dobré. Ptají se i v Televizi Noe a budou o tom debatovat s řediteli církevních škol. Pokud vám vaše školní vzdělávání přijde odtržené od reality a chtěli byste se naučit něco praktického, nabízí se zdravověda. Zákady můžete získat opět díky Televizi Noe. Nebo si pusťte něco jiného z našeho výběru.

zdroj

Úterý 5. září

Plamínky ohně
Řád menších bratrů kapucínů vznikl v 16. století po rozdělení františkánů na dva samostatné řády; v současnosti je v Česku pět jejich klášterů. Autor dokumentu Michal Hirko ve svém filmu ten řád podrobněji představí. 

Příběhy psané životem: Zpověď z valdické věznice
Valdický kartuziánský klášter slouží jako vězení už přes sto padesát let a jeho zdmi prošla známá jména jako nechvalně proslulý loupežník Babinský, armádní generál Boček nebo páter Josef Toufar. Jaké je to v ní dnes, jak snadné je se do ní dostat a jak těžké je dostat se z ní ven?

zdroj

Středa 6. září

Za tajemným krokodýlem do Konga
Neprostupné pralesy afrického Konga ukrývají nejedno vzácné zvíře. Jedním z nich je i maličký krokodýl konžský, který, ač popsán před více než sto lety, není dodnes uznáván za samostatný druh. Čeští herpetologové Václav Gvoždík a Matej Dolinay se na dva měsíce vypravili do neprostupných pralesů a bažin střední Afriky, aby získali cenná data o zvířeti ohroženém lovem pro maso. 

Noční univerzita: prof. PhDr. Vladimír Just, CSc. - Voskovec, Werich a politika
Kdo by neznal ikonické duo Voskovec a Werich, představitele meziválečné divadelní avantgardy. O tom, jak jejich divadelní hry i písně reflektovaly politické dění a co z toho pro ně vzešlo promluví teatrolog a divadelní kritik Vladimír Just. 

Čtvrtek 7. září

Okřídlení sousedé: Ptáci a skla
Koho nikdy nevyděsil pták, který vrazil do okenního skla? Takto jich ale bohužel u nás každý rok zemře kolem jednoho milionu. Dokument České společnosti ornitologické upozorňuje na problematiku nárazů ptáků do skel a ukazuje praktické návody, jak problém řešit.

Za obzorem: Umíte dát první pomoc?

Každou druhou sobotu v září si připomínáme Světový Den první pomoci. Dostali jste se někdy do situace, kdy bylo třeba první pomoc poskytnout? Co dělat při infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě, ale také mnoho dalších užitečných informací k tomuto tématu poví a názorně předvede Johana Habiballa, tisková mluvčí Oblastního spolku Českého červeného kříže Ostrava.

zdroj

Pátek 8. září

S Bohem pro lidi
Strahovský klášter byl založen na počátku 12. století a stal se naším nejvýznamnějším klášterem, kterým procházely dějiny. Dědeček (Jan Vlasák) provází svého vnuka bohatou historií i výjimečnou krásou tohoto památného místa.

Kulatý stůl: Co nás naučila škola?
První školní týden byl vždycky hektický. Co nás ale ve škole naučili? Co v ní chybí a co se naopak nedá nahradit? Na otázku, co ve škole dostáváme kromě vzdělání, odpoví Rostislav Konopa, ředitel Bratské školy v Praze, Luboš Hošek, zástupce ředitele Dívčí katolické střední školy a psychoterapeutka Michaela Veselá. 

Sobota 9. září

Vroucí srdce: Neviditelná síla touží zachránit svět
Film vypráví příběh úspěšné spisovatelky, která se kvůli inspiraci pro svou novou knihu vydává po stopách zjevení Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. S pomocí Maríe, expertky na záhady, objevuje poselství svaté Markéty Marie Alacoque a postupně se tak seznamuje s bohatou historií úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. 

Animované příběhy velikánů dějin: George Washington (1732 – 1799)
Přinášíme vám neobyčejný příběh obyčejného muže, který se právem zapsal do dějin osidlování Nového kontinentu nejen jako vojevůdce, ale i jako obratný politik. Příběh generála Washingtona je plný odvahy, odhodlání, skromnosti a odvážného vlastenectví.

zdroj

Neděle 10. září

Labyrint světa na motivy Jana Ámose Komenského
Kdo napsal Labyrint světa a ráj srdce si z hodin češtiny určitě dobře pamatujeme. Vít Marčík se rozhodl tuto knihu zdramatizovat. Jak se mu to povedlo zjistíte v divadelní inscenaci z roku 2021.

Nicu
Moldavsko je země, kam se turisté zrovna moc nehrnou. Právě tady ale žije hrdina dokumentu, který sleduje jeho dospívání v kruté realitě postsovětského státu.

Pondělí 11. září

Když bolí tělo: Endometrióza a její léčba

Endometrióza je nejčastějším gynekologickým onemocněním žen v reprodukčním věku, přesto není často vůbec diagnostikovaná a může být, kromě bolestí, také příčinou neplodnosti. Čím je nepříjemné chronické onemocnění způsobeno, jak se projevuje a jak se léčí? Na tyto a mnohé další otázky bude v interaktivním pořadu s moderátorem Pavlem Štěpánkem odpovídat MUDr. Jan Kümmel, zástupce přednosty pro léčebnou péči Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Kde končí Evropa III.: Balkán - Zůstat či odejít?

Alexandra, Julien a Yoann, tři mladí Evropané, projíždějí Balkánem a zjišťují, jakým způsobem zde žijí různé skupiny obyvatel: Romové, uprchlíci, řeholní sestry, ale i politici nebo mladí lidé. Hledají odpověď na otázku, jestli je lepší odejít na bohatší Západ, nebo je to všude stejné.