Kadeřnice je jako zpovědník. Sedíte u ní desítky minut a mlčet je trapné. Kde kdo si vylije srdce. Kadeřnice jsou ovšem profesionálky jen na stříhání, takže řídit se tím, co vám poradí, může být ošemetné. Hodil by se kadeřník s teologickým vzděláním... A on jeden takový existuje! Má v Brně salon Střihoruký Edward, ale působí i jako trvalý jáhen a potkat ho tak můžete i ve zcela jiném prostředí. V televizi Noe se tento týden můžete seznámit jak s příběhem Jana Špilara, tak zjistit něco o etické stránce novinářské práce a studiu publicistiky. A jestli se rádi touláte krajinou a fascinují vás starodávné smírčí kříže s pohnutými příběhy, možná vás zaujme, že je někdo buduje a instaluje do krajiny i dnes. S bolestí je třeba se vyrovnat a lidská spravedlnost není tou nejspolehlivější cestou.

zdroj

Úterý 12. září

Za obzorem: Zahrada pro Hospic na Sv. Kopečku
Věra Zukalová, zakladatelka projektu Zahrada pro Hospic na Svatém Kopečku, by ráda zbořila tabu, které v naší společnosti kolem posledních chvil našeho života stále panuje. V pořadu o projektu promluví nejen ona, ale také Marta Šťastná, ředitelka hospice. 

Pošta pro Holuba: Žena v církvi
Ženy už sice nejsou nazývány tak jako ve středověku "sémě ďáblovo", stále ale nezastávají žádný vysoký církevní post. Jak je to možné? A kdy se to změní? Chce církev zůstat striktním společenstvím, které změny vnímá jako škodlivé? Na otázky odpoví biskup Tomáš Holub.

Středa 13. září

Padající andělé
Tohle je trochu netradiční divadelní inscenace - nejen proto, že se věnuje problematice dětí bez domova, odkázaných samy na sebe, ale hlavně proto, že režisér do některých rolí obsadil vězně z věznice Heřmanice, kde také proběhla zkrácená premiéra. 

Příroda kolem nás - návrat zubrů
Zubři jsou obrovská, majestátní zvířata, která měla podobný osud jako američtí bizoni - jejich stáda, táhnoucí krajinou, postupně vybil člověk. Je možný návrat tak ohromného zvířete do krajiny, která dnes už patří lidem?

Čtvrtek 14. září

Smírčí kříž
Jak se vyrovnat s rodinnou křivdou? Například tím, že postavíte smírčí kříž v krajině, která k návštěvníkovi promlouvá. Přesně to udělal Michal Valenta - neživí v sobě křivdy z minulého režimu, ale snaží se naopak do míst, kde vyrůstal jeho otec, vrátit soulad člověka s přírodou. 

Okřídlení sousedé: Jiřičky a vlaštovky
Řady vlaštovek a jiřiček na drátech nám jako dětem věštily příchod podzimu; když jsme chodívali na statek, pod střechou stájí bylo nejedno hnízdo s hladovými krky. Jak je to ale s těmito užitečnými ptáky dnes? Má na ně dopad ubývající hmyz a celkově změny vnímání ptáků společností?

Pátek 15. září

Tiché hrozby - Bouřlivé počasí

Bouře, blesky, extrémní lijáky, bleskové povodně, krupobití a tornáda, zkrátka "počasí, co za nás nebývalo". Jak čeští vědci studují tyto fenomény a jak jejich práce může lidem prakticky pomoci? Co vlastně víme o počasí a proč nás tak často překvapuje? Jak přesné jsou modely předpovědí? Budeme vůbec někdy schopni předpovídat chování naší atmosféry?

Kulatý stůl - Novinářem dnes: Akademie televize Noe
V čem spočívá etický rozměr mediální práce? Jak odvádět dobrou novinařinu a jak k ní vést mladé lidi? A existuje něco jako křesťanský novinář? O novinařině, studiu publicistiky i smyslu této profese budeme mluvit s Lukášem Jirsou, zakladatelem Akademie televize Noe, se zástupcem šéfredaktorky Katolického týdeníku Jiřím Macháně a ředitelem Vyšší odborné školy publicistiky v Praze Petrem Uherkou.

Sobota 16. září

Magion - příběh družice
"Za oknem prší, běží Magion" zpívají v jedné písni UDG. Podle čeho se jmenoval dávný televizní pořad, co to bylo, ten Magion? Jedná se o první českou družici a v tomto dokumentu se dozvíte, kolik práce, překážek a problémů stálo za tím, aby v roce 1978 mohla vzlétnout na oběžnou dráhu. 

Sestřih Světových dnů mládeže Lisabon 2023

Od Světových dnů uplynul měsíc a vy jste teprve teď našli čas se poohlédnout po nějakém záznamu, který by vám zážitek příjemně osvěžil? Sestřih vysílá televize Noe v sobotu, takže máte příležitost si celou akci znovu připomenout.

Neděle 17. září

Léta letí k andělům: Jan Špilar - jáhen a kadeřník
Jakže, jáhen s nůžkami za pasem? To přesně je Jan Špilar, majitel proslulého brněnského kadeřnictví Střihoruký Edward. Jeho cestu k oltáři a zároveň na vrchol kadeřnického žebříčku můžete sledovat v nedělním vysílání.

Poutníci času s cestovatelem Pavlem Svobodou
Od geografa je k cestovateli vlastně jen kousek. Své o tom ví Pavel Svoboda, který cestuje po světě od roku 2010, zuřivě fotí a má na kontě i několik knih, které jsou zajímavými obrázkovými cestopisy. 

Pondělí 18. září

Jeníkov
Každý rok míří do nenápadné vsi obklopené těžebními jámami kroky desítek poutníků. Co pro ně znamená tato cesta? Proč se vlastně vůbec vydávat na poutě? Je to jen výlet nebo na dlouhé cestě můžete najít mnohem víc, než jen puchýře na nohách?

Libanon - Sedm sekund
Je to už tři roky, co Bejrútem a světem otřásla exploze dusičnanu amonného. Výbuch zdevastoval ohromnou plochu města, zabil přes 200 lidí a vyvolal zemětřesení. Místní se dodnes shodují, že ke katastrofě došlo především kvůli korupci a nestabilní politické situaci. Jak to v Libanonu (ne)funguje po explozi?