Roníte slzy spolu s počasím, že léto je definitivně pryč a vás čeká návrat do všedních dní, jen hodiny ve škole nebo v práci a pak domů? Trocha smutku k posledních srpnovým dním patří, ale zoufalství je zbytečné. I v září se děje spousta věcí, při kterých se můžete setkat s kamarády, zažít něco nového nebo se vydat tam, kde jste zatím nebyli. A klidně se na náš přehled podívejte i za pár dní, tohle je jeden z článků, do kterých doplňujeme události průběžně. Pokud víte o akci, která nám chybí, pište ji do komentářů. A pokud se někam vydáte, budeme rádi, když nám o svých zážitcích napíšete, ať ostatní vědí, zda se na podobnou akci příště vypravit. Díky a krásné zážitky!

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), autor: © Josef Polehňa

1. 9.

Evangelizační akce V RADOSTI

Evangelizační akce V RADOSTI  | Facebook

V RADOSTI proběhne v pátek 1. září 2023 na Masarykově náměstí ve Valašských Kloboukách. V rámci programu se můžete těšit na různé doprovodné aktivity pro děti a workshopy pro mládež, skákací hrad a kavárnu. Na celé akci se podílí Nadační fond CREDO, Společenství Projekt ON a Římskokatolická farnost Valašské Klobouky, za podpory města Valašské Klobouky.

 1. 9.

Zahájení festivalu Take care

Zahájení festivalu Take Care | Facebook

Letošní festival propojuje padesát událostí týkajících se ekologie. Přednášky, besedy, koncerty, divadlo, výstavy i psaní dopisů politikům. Pokud budete v září v Praze, zkuste si najít v programu to, co může oslovit právě vás. Celý program a aktuality najdete na facebooku festivalu. Během zahájení vás čeká mše za planetu v kostele panny Marie Sněžné a koncert Člověka krve a Eve na nádvoří kláštera.

1. – 3. 9.

Arrivederci prázdniny + 30 let Přístavu

Na začátku prázdnin jsme se v mnohých farnostech loučili s našimi knězi, na konci prázdnin se diecézní centra loučí s týmáky. Přijeď se i ty rozloučit na Přístav s odcházejícími týmáky, přivítat nové a ještě k tomu oslavit s Přístavem krásné 30. výročí! Kapacita ubytování je omezená, tak s přihlášením neváhej! Můžeš ale spát ve vlastním stanu venku, nebo dorazit jen na sobotní program (tj. pouze na mši svatou a odpolední program). To se pak nemusíš přihlašovat. 😇

2. 9. 

Brigáda v karmelitánském klášteře v Drastech

Kalendář brigád – Budování klášterního areálu v Drastech (karmeldrasty.eu)

O sestrách karmelitkách, které si staví klášter a jezdí přitom s bagrem a ohánějí se motorovou pilou, už jste asi slyšeli. Pokud jste za nimi ještě nevyrazili, máte příležitost. Až do Adventu se tam konají brigády každou sobotu, ale není důvod to odkládat. V sobotu má být hezky a kdyby se vám tam líbilo, můžete se tam později vrátit. Netřeba být silný muž, klidně vezměte kamarádku s dětmi a spojte to s výletem. Není ostuda pomoci jen trochu. A můžete přijet i po obědě. ;-) 

5. 9. 

František blázen

Kostel Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka

František blázen | Facebook

První akce z cyklu Člověk v dialogu, tentokrát nikoli přednáška či beseda, ale divadelní představení. Show inspirovaná sv. Františkem z Assisi s Janem Horákem v hlavní a jediné roli - příběh o svatém showmanovi, který chtěl být nejskromnější a nejnepatrnější a šly za ním davy. Koná se ve spolupráci s festivalem Take Care: festivalem ekologického obratu.

8. - 10. 9.

Poutní víkend pro mladé 2023

Poutní víkend pro mladé 2023 - Diecéze plzeňská (bip.cz)

Cesta krajinou i vlastní duší pro všechny mladé od třinácti do třiceti let. Páteční putování, sobotní program plný debat, promluv, her a modlitby. Volný večer ve společenství s možností setkat se po SDM v Lisabonu s přáteli z diecéze.

9. – 16. 9.

Sella Giudicarie

DOLOMITY 2023: ZÁŽITKOVÁ TURISTIKA V OBLASTI BRENTA A LAGO DI GARDA III

Jste zváni na 18. ročník tradiční akce pro aktivní vyznavače krás hor s vysokým zastoupením křesťanských kruhů, vhodné pro všechny, kteří ocení srdečnou atmosféru zájmového pořadatele, pohodlí ubytování a výjimečně bohatou a chutnou italskou stravu. Můžete navázat nové kontakty s fajn lidmi různých vyznání, ale hlavně chodit šest dnů uprostřed překrásného světa těchto kouzelných hor. Pozvánka platí pro celou republiku i případné hosty ze Slovenska! 

Pro více informací pište na e-mail: [email protected].

Foto: Tomáš Feco, Člověk a víra

10. 9.

Mariánské improvizace /Roudnice nad Labem /Augustiniánský klášter /Koncert /Roudnice Nad Labem

Mariánské improvizace /Roudnice nad Labem /Augustiniánský klášter /Koncert /10.9. /16.00 | Facebook

Augustiniánský klášter, který byl v loňském roce pro svou vysokou uměleckou a historickou hodnotu prohlášen za národní kulturní památku, disponuje mimořádně krásnými romantickými varhanami, a právě ty v souvislosti se zářijovými oslavami svátku Narození Panny Marie rozezvučí varhaník, jenž je zároveň vyhlášeným improvizátorem. Máte-li nějaké hudební nápady, stačí je před koncertem vepsat do notového papíru a odevzdat u vstupu. Velmi pravděpodobně pak některé z nich zazní během koncertu v improvizacích Vladimíra Roubala.

10. 9.

Indie pomohla nám: P. Samuel Prívara a jeho přátelé o jezuitské misii v Indii

Indie pomohla nám - Události - Akademická farnost Praha (farnostsalvator.cz)

P. Samuel Prívara a jeho přátelé představí svou letošní letní misijní výpravu do Indie. Na programu bude vyprávění a promítání snímků z měsíčního pobytu ve státě Maháráštra, kde jezuité působí mezi místními zemědělci.

14. 9.

Mezináboženský dialog - rabín David Maxa a kněz Marek Orko Vácha

facebook.com

Beseda s rabínem Davidem Maxou a katolickým knězem a teologem Markem Orko Váchou se bude konat v Krajské vědecké knihovně v Liberci od 18:00. Tématem setkání bude zejména problematika hříchu a pokání v judaismu a křesťanství.

16. 9.

Chorální nešpory svátku sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří

Chorální nešpory svátku sv. Ludmily 2023 | Facebook

Tohle není kulturní zážitek, tohle je společné slavení. A můžete se přidat. Zkouška scholy se bude konat od 16:30 v Mladotově domě, od 17 hodin bude mše, na ní navazují nešpory. V chóru bude zpívat Svatojiřská ženská schola, tedy zejména členky sdružení Conventus choralis, vokální společenství Cantio a sestry benediktinky z Opatství Venio. Ostatní přítomní se mohou přidat ke zpěvu žalmů. Texty s notami pro příchozí budou k dispozici na místě.

17. 9. 

Benefiční festival pro Filípka

Benefiční festival pro Filípka | Facebook

Již druhý ročník benefičního festivalu. Vezměte celou rodinu, známé a přátele a přijďte si užít krásné nedělní odpoledne na Brumovském hradě. O neopakovatelnou atmosféru se postarají hudebníci Dobrá otázka, Marie Tichá, Adorare, Petr Špaček a band a Sinaj! Dále se můžete těšit na Fairtrade kávu, palačinky, cheesecaky a mnoho dalšího z pestré nabídky úžasné kavárny HorizONt. Pro děti bude připraven skákací hrad a další zábavné aktivity.

18. 9. 

Vernisáž Solné věže

Vernisáž Solné věže | Facebook

U dominikánů v Praze se toho v posledních letech děje hodně. A bude se toho zřejmě dít ještě víc, protože tam vznikl nový prostor, kam bude možné přijít jak na divadlo nebo koncert, tak i třeba zašít se přes den s notebookem nebo si tam udělat poradu. Součástí vernisáže bude i swap, tak pokud máte chuť se něčeho zbavit nebo si něco nového pořídit, a peněženka zeje po prázdninách prázdnotou, můžete to v pondělí vyřešit.

20. 9. 

Bez partnera

Bez partnera :: fortna

Žijete bez dlouhodobějšího partnerského vztahu? Hledáte lidi s podobnými zkušenostmi, se kterými byste mohli mluvit o různých tématech a sdílet něco ze svého života? Skupina lidí s tímto osudem se schází na Fortně jednou měsíčně. Setkání jsou prostorem, kde můžete mluvit o věcech, které jsou ve vašich životech důležité - o těch radostných a zajímavých i o těch náročnějších a bolestných. Není třeba se hlásit předem. (14. 10. můžete spojit dvě aktivity dohromady a vypravit se s touto skupinou do Drast na brigádu.)

22. – 23. 9.

Soběnov - víkendovka

XIX. bitva Války růží

Pokud milujete dobrodružství, neměli byste opomenout pozvání k už devatenácté bitvě Války růží. Kdo se stane vítězem a kdo poraženým, ví jen Bůh. Avšak pomoci může každý rytíř, panoš i každý, kdo slouží Bohu a svému pánu. Akce se koná za každého počasí od 22. do 23. září 2023 v Soběnově (okres Český Krumlov). Pozván je každý člověk ve věku 12 až 99 let!

23. 9.

Praha - Kněžské svěcení bratra Bruna - Supa

Praha - Kněžské svěcení bratra Bruna - informace

23. 9. v 10:00 proběhne při mši v kostele sv. Markéty v Praze Břevnově kněžské svěcení. Primiční mše svaté budou následně 24. 9. v 9:00 v kostele sv. Markéty v Praze Břevnově a 1. 10. v 10:00 v kapucínském kostele zvěstování Páně v Olomouci.

30. 9. - 1. 10.

Konference Poslaný Kroměříž

Facebook Projektu ON

I letos pro Vás Projekt ON připravuje konferenci Poslaný, která je zaměřena na oblast služby, ať už pastorační tak evangelizační.

Foto: facebook Projektu ON, připravované akce na září