Minulý týden nám Lukáš Jirsa řekl, že žádný křesťanský film vlastně neexistuje, že jsou jen filmy, které umožní člověku přemýšlet (a pak samozřejmě ty, které to neumožňují, ale o těch si povídat nebudeme :-)). Jenže jak poznat, který film nás obohatí a který maximálně pobaví? Pokud se kinematografií nezabýváme a jen hledáme program na večer, z názvu se toho moc nedozvíme. Kratičká anotace v programu pomůže jen částečně. A tak se opakují případy, kdy po dvaceti minutách film vypneme, protože víc trpělivosti nemáme, a po krátkém přepínání mezi kanály zjistíme, že nám mezitím zřejmě utekl skvělý film. A co teprve, když máme na starost program nějaké skupinky a chceme filmem odstartovat diskusi. Když nás hned napadne, co pustit, zjistíme, že už to všichni viděli. Najít něco nového je nesnadné. Všechny tyhle problémy plánuje vyřešit nově vznikající platforma Filmana, „křesťanský Netflix“, který nabídne zdroj filmů, přehledné vyhledávání i doplňující materiály. Co k vzniku Filmany vedlo a co od ní můžeme čekat nám poví Karel Studený z Bumerang Film.

Dnešní mladí už nemají zkušenost, jak obtížné dřív bylo vidět kvalitní film. Před revolucí jich v televizi moc neběželo (a navíc ne každý člověk měl doma televizi), filmové kluby byly jen ve větších městech a hrály jen občas, takže na konkrétní film mohl člověk čekat roky nebo věčně. Po revoluci se začaly dobré filmy objevovat v televizi, nahrávaly se na videokazety a lidé si je půjčovali. S příchodem internetu je možné většinu filmů za poplatek stáhnout a doma si ho pustit – už není třeba mít doma krabice videokazet nebo DVD. Člověk by řekl, že to je ideální stav. S čím novým v projektu Filmana přicházíte a co chcete lidem nabídnout?

Přicházíme s myšlenkou vytvořit na internetu místo, kde člověk snadno nalezne filmy, které mohou dát něco víc než jen zábavu, ideálně inspirovat nebo nějakým způsobem formovat naši spiritualitu. 

V otázce křesťanských filmů se často ocitáme v podobné situaci, jakou popisujete ve vašem úvodu. Spousta z filmů, které na Filmaně chceme uvést, momentálně nejsou nikde dostupné, leží někde v šuplíku, často k nim nikdy ani nevznikl český dabing, a legálně je není možné nikde zhlédnout. 

První byla poptávka („Ty jsi od filmu, nevíš, kde bych sehnal něco na promítání na víkendovce s dětma?“) nebo vaše znechucení z toho, že v televizi neběží nic, na co byste se rádi podívali?

Prvotní impuls přišel v momentě, kdy jsme přemýšleli, jak pomocí toho, co umíme, vytvořit něco, co lidi může přiblížit Bohu. Momentálně v naší produkci tvoříme převážně reklamy, což člověka nijak zvlášť nenaplňuje. Přesto vždy čas od času přišel někdo z řad církve či přidružených organizací s nápadem natočit něco, u čeho jsme věděli, že má opravdu význam a je to dobré. Tyto projekty ale často měli trochu jepičí život a po pár měsících zapadly někde v hlubinách internetu a často i my sami někdy hledáme, jak se k nim vlastně dá dostat. Bylo nám tedy jasné, že dříve, než se pustíme do něčeho dalšího, bude potřeba vyřešit primárně to, jak se obsah k divákovi dostane. V tu chvíli přišla myšlenka „křesťanského Netflixu“, protože žijeme v době, kdy VOD služby zažívají obrovský boom, který udává směřování celého oboru. S překvapením jsme zjistili, že obdobná služba jako Filmana už funguje například v Německu nebo v Polsku. Následně se nám v tom nápadu začaly propojovat přesně ty příklady, které uvádíte, protože situace, kdy ve spolču nebo na táboře chceme pustit nějaký hodnotný film, známe každý moc dobře. Takže jsme se rozhodli, že tohle vypadá jako přesně ten projekt, ke kterému se naše profesní životy doposud ubíraly. 

Jaký je postup při získávání filmů? Můžete přebírat od už existujících služeb, nebo musíte k nějakému zdroji? Kdo a podle čeho rozhoduje o tom, jaké filmy se snažíte získat?

Jedna věc je filmy vytipovat a druhá věc je sehnat k nim práva. Za tipy na filmy často vděčíme našim kolegům z webu https://www.filmaspiritualita.cz/, kteří s námi od začátku spolupracují. Logicky nejjednodušším krokem bylo oslovení tuzemských distributorů, kteří mají k dispozici stovky filmů, jejichž práva nabízejí všem streamovacím společnostem. Tito distributoři ale často mají jen ty nejznámější a populární filmy; pro ty opravdové klenoty tak musíme podstupovat často až detektivní výpravy, kontaktovat stovky zahraničních distributorů a zjišťovat, kdo v současnosti může poskytnout práva pro tento daný film.

Je nějaký film, za jehož získáním vedla cesta opravdu dobrodružná? Příběh, který vyprávíte kamarádům?

Velké dobrodružství je to se získáváním licence k seriálu The Chosen. Doufám, že tohle dobrodružství bude mít jednou šťastný pohádkový konec. Je to samozřejmě nadsázka, ale často je to opravdu tak, že když vám od někoho z distributorů přijde po několika měsících dlouho očekávaná reakce, raději všeho necháte a začnete hned odpovídat, nehledě na to, kolik je zrovna hodin. Kvůli posunu času jsem často vstal uprostřed noci a začal ihned odepisovat, protože mi bylo jasné, že jinak budu čekat další týdny.

Na který film jste nejvíc hrdí, že se vám ho podařilo sehnat?

Asi nedokážu vypíchnout nějaký hlavní blockbuster. Často mám největší radost, když se nám podaří objevit nějaký skrytý poklad. Film, který u nás nebyl třeba nikdy uveden, ale je skvělý. Jedním takovým překvapením byl pro mě teď v posledních dnech film Teresa, na který jsme náhodou narazili. Je ze Španělska a úžasně kombinuje příběh mladé studentky, která se čtením knížky dostává do světa fantazie, kde se odehrává příběh sv. Terezie z Avily. Jsou to vždy takové střípky, které nás všechny utvrzují v tom, že Filmana má smysl, protože takových filmů, ke kterým český divák nemá žádný přístup, je velká spousta.

Kromě zprostředkovávání již natočených filmů chcete filmy i točit. Jaký druh filmů podle vás nejvíc chybí?

Mám obecně rád dokumentární filmy, baví mě sledovat jak víru prožívají jiní lidé, často třeba osobnosti, u kterých by člověk nějaký hluboký vnitřní život ani nečekal. Myslím, že ve filmech obecně chybí tyhle hodnoty, možnost vidět a vnímat, že víra je běžnou a nedílnou součástí života, že postava ve filmu může být věřící a zároveň normální a ne jen poblázněný farář ze Slunce seno. Všechno tohle bychom v tvorbě Filmany chtěli postupně začít realizovat, je nám ale více než jasné, že tohle je hudba budoucnosti a je nutné začít s nohama na zemi. Jedním z prvních chystaných projektů tak bude seriál o životě světců nebo inspirativních lidí z křesťanského prostředí, kteří nejsou tolik známí. Velmi nás také zasahuje příběh Neratova, který je pro nás velkou inspirací v tom, že kde je vůle, a to hlavně ta Boží, tam je i cesta. Myslím, že o Neratovu by mohl vzniknout krásný film. Nápadů je mnoho, hlavní je, aby se lidé pro sledování takových filmů dokázali nadchnout a také za ně byli ochotni platit.

Pod hlavičkou Bumerang Film už máte nějaké filmy na kontě. Které filmy vaší produkce mohli naši čtenáři vidět?

V poslední době to byl třeba dokument Každý krok se počítá o cestě Kamila Bartoška alias Kazmy Kazmitche do Santiaga. Pro dominikány jsme natočili film Psi Páně, který na Filmaně nesmí chybět. Pak třeba seriál Církev za Oponou, který iniciovaly právě Signály, Talkshow OMG nebo Rok zasvěceného života. Pak taky spoustu různých videí, jako např. videokatecheze pro CSM

Budete vytvářet nějaké kategorie, které lidem usnadní vyhledávání? Když budou třeba hledat životopisy svatých, filmy k debatě o Desateru nebo k nějakým konkrétním křesťanským hodnotám, událostem z dějin…? Jak snadné bude u vás vyhledávat?

Určitě, přesně takto nad tím přemýšlíme. Filmy chceme dělit dle obsahu a tématu, aby bylo co nejjednodušší dohledat film spojený s konkrétní tématikou. Plánujeme také pracovat s liturgickým rokem a v rámci jednotlivých období tak chystat tématické filmové tipy, které mohou pomoci s ještě hlubším prožitím konkrétního období či svátku. 

A jste otevřeni přáním uživatelů? Kdyby vám třeba někdo napsal, že před dvaceti lety za studií v cizině viděl film, který ho oslovil - pomůžete mu ho najít a získat? Mohou vám diváci psát?

Rozhodně. Rádi bychom, aby Filmana nepůsobila jako nějaký projekt pár nadšenců, kteří chtějí realizovat své ambice, ale aby dokázala pomocí filmu vytvořit komunitu lidí, kteří budou schopni o filmech debatovat a vzájemně se inspirovat. Proto bychom rádi k filmům vytvářeli bonusový obsah v podobě různých rozborů a recenzí, který by divákovi mohl rozšířit obzor v nahlížení na film.
Už nyní je možné se na stránkách Filmana.cz registrovat k odběru novinek nebo přispět na vznik platfromy. Stejně tak jsou zde i kontakty a všechny tipy a nápady jsou velmi vítány.

Za příspěvek nad 1 500 Kč nabízíte roční předplatné - to je méně, než pak bude stát přístup, že?

Ano, je to zvýhodněná cena; měsíční předplatné bude stát 149 Kč, takže diváci mohou nějakou korunu ušetřit. Zároveň bude možné předplatné dát i jako dárek pro někoho známého, což se na podzim před Vánoci může hodit. :-) 

Když jste mluvil o komunitě, máte v plánu podporovat třeba vznik farních filmových klubů, kterým byste poskytovali i materiály k debatám nebo třeba databázi odborníků, kteří jsou ochotni přijet na besedu? Sníte o křesťanském filmovém festivalu s koncerty a přednáškami?

To zní jako nebeská hudba. Samozřejmě by to bylo něco úžasného, ale pro začátek bude úplně stačit, když si ve spolču nebo v náboženství budete mít možnost pustit film, který pak může třeba rozjet společnou diskusi. V zahraničí, a tím myslím hlavně v USA, je spousta materiálů pro filmové exercicie; většinou jde o seriály na několik dílů, které se věnují danému tématu, k tomu jsou rovnou zpracované i materiály, které pak lze v rámci diskuse/modlitby použít. To všechno jsou věci, které se nabalují a dělají z Filmany projekt, který může udělat spoustu dobré práce uvnitř církve i směrem ven. 

A poslední otázka: Lidé většinou u filmů odpočívají. Ať pracují manuálně, nebo třeba nad něčím bádají, najdou si film, u kterého se mohou odreagovat. U čeho relaxuje člověk, který se zabývá filmy pracovně? Baví ho ještě sledovat doma filmy na kanapi, nebo je raději dělat něco úplně jiného?

Filmař se na film asi vždycky dívá trochu jinak, ale nedá se říct, že by mě sledování filmů omrzelo. Naopak si myslím, že člověk pak dokáže spoustu věcí ocenit nebo zároveň ho chyby třeba pobaví; asi jako kuchaře nikdy neomrzí chodit do dobrých restaurací, tak filmaře neomrzí sledovat filmy. Ale samozřejmě nejen filmem živ je člověk, já třeba rád sportuju, protože byť se to nezdá, práce na filmovém place jistou fyzičku vyžaduje, a kdyby člověk jen filmy točil a mezitím se u nich válel na gauči, tak to není moc dlouhodobě udržitelný životní styl. 

Vznik filmotéky Filmana můžete podpořit na Filmana - Vznik křesťanské online filmotéky | DONACE.CZ. Když pošlete víc než 1 500 Kč, máte program na rok pro rodinné večery, víkendy s kamarády nebo vánoční dárek pro babičku s dědou, kteří vám už řekli mnohokrát, že opravdu nechtějí žádné harampádí do bytu. :-)