Také jste se těšili, jak si v létě odpočinete? A také teď doufáte, že si oddechnete ve škole nebo v práci? Síly přebývají málokomu z nás. Když máme energie dost, nějak ji využijeme a je zase pryč. Některá povolání vyžadují člověka stále pohotového a připraveného mít na druhého čas i sílu. Například povolání duchovního. Vyčerpaný kněz může nejen nenajít kapacitu pomoci, může i ublížit. Předcházet vyhoření je důležité. Jak to lze dělat můžete zjistit v jednom z doporučovaných pořadů televize Noe.

zdroj

Úterý 28. srpna

Outdoorová videa Štěpána Dvořáka: Dalešická přehrada
Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice slouží jako zásobárna vody pro jadernou elektrárnu Dukovany, je to ale hlavně hezký kousek krajiny, který stojí za návštěvu. Štěpán Dvořák se kolem ní proběhl během létních měsíců, kdy je v přehradě málo vody a ukazují se poklady skryté pod hladinou. 

Zachraňme kostely: poutní kostel Navštívení Panny Marie ve Skocích u Žlutic
Mariánské poutní místo ve Skocích u Žlutic nemělo, jako ostatně mnoho sudetských kostelů, příliš mnoho štěstí. Navzdory historii, která se přes oblast hnala, však míří stále do Skoků poutníci, aby v rozbitém chrámu uctili památku Matky Páně. 

Středa 29. srpna

Když bolí duše: Poruchy příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy jsou onemocnění opomíjené a podceňované podobně jako jiné duševní poruchy. Že tento zdraví i život ohrožující problém může potkat každého bez ohledu na věk či pohlaví vysvětlí psychoterapeutka Vladimíra Osadníková.

Svatá Kateřina Labouré - tichý posel Lásky
Znáte tuto francouzskou světici z devatenáctého století? Velmi pravděpodobně ne, ale rozhodně znáte něco, co je výsledkem její víry - mariánskou medailku, kterou nejspíš každý z nás má doma. Jaký byl osud dcery křesťanské lásky svatého Vincenta de Paul?

zdroj

Čtvrtek 30. srpna

Rok vína
Podzim klepe na dveře a ve vinohradech se už kulatí hrozny. Jak se rodí víno, jaká všechna práce se za ním skrývá a kolika nebezpečím musí vinař čelit budou vyprávět vinaři z jihomoravských Bořetic. 

Mše svatá s uvedením Mons. Martina Davida do úřadu diecézního biskupa
Že mají v Ostravě nového biskupa jste jistě zaregistrovali - a ve čtvrtek můžete díky televizi Noe sledovat živě jeho uvedení do úřadu!

Pod lampou s Alexadrem Dulebou: 21. srpen aneb Proč Rusko opakovaně okupuje sousedy
Říká se, že historie se stále opakuje, a bohužel to častokrát platí. Co o nás říká 21. srpen 1968? Proč Rusko postupně napadlo většinu svých sousedů? Jak se proti tomu můžeme v budoucnu bránit? Na toto velice aktuální tíma bude hovořit host Alexander Duleba ze Slovenské společnosti pro zahraniční politiku.

zdroj

Pátek 31. srpna

Se salesiány na jihu Madagaskaru: IJELY - Misijní stanice na náhorních rovinách
Salesiáni mají po světě mnoho misií a tentokrát se můžete vydat do jedné z misií na Madagaskaru. Salesiáni tu jsou od roku 1980 a letos slaví čtyřicet let své přítomnosti. Výročí má i samotné křesťanství na africkém ostrově - rovných sto padesát let. 

Duchovní krajina Novohradských hor: Krajem zaniklých vesnic pod Kamencem

Kamenec je vrchol, který najdeme v "rožku" republiky. Z jeho vrcholu vidíte nejen do sousedního Rakouska, ale také na krajinu, která dřív kypěla životem. Za téměř osmdesát let už v ní příliš mnoho památek na zaniklé vesnice hraničního pásma nenajdete, ale přesto - ovocný sad, polozasypaný sklípek nebo osamělá kaple, poslední, co zbylo z domova desítek lidí, kteří byli odsunuti ať už na tu či na onu stranu hranice. 

zdroj

Sobota 1. září

Hledání skrytých svatých míst: Olymp
Když se řekne Olymp, před očima se nám vynoří celá řecká mytologie, usídlená na vrcholu hory, odkud shlíží na nebohé smrtelníky. Olymp je ale také nejvyšší řecké pohoří, ve kterém byl před pěti staletími na svazích kaňonu divoké řeky Enipeas postaven klášter, skrytý očím lidí.

Letem jazzem ke kořenům jazzu
O jazzu se říká, že ho buď milujete nebo nesnášíte. Jaká je historie tohoto hudebního stylu, na co se hraje, kdo byli nejslavnější interpreti a jak to s jazzem vypadá dnes? Pořadem vás provede ostravský jazzman Vlastimil Šmída, který s touto hudbou projel půl světa.

Neděle 2. září

Zázrak v horách
Když je vám třináct, je jasné, že je celý svět proti vám a rodiče dávají jen hloupé rozkazy. Amélii takto vyšlou z uprášeného Berlína do hor, aby si vyléčila astma, ona ale uteče a seznámí se s podivným klukem jménem Bart, který ji vezme na to pravé horské dobrodružství - na takové, při kterém objevíte, co jsou zač ostatní, ale hlavně vy sami...

Poutníci času s Antonem Litvinem
Ruský umělec a aktivista Anton Litvin je spoluzakladatel Pražského protiválečného výboru Ruska, který na počátku války na Ukrajině zorganizoval pochod Prahou proti válce a Putinovi. On sám po ruské anexi Krymu na potřetí získal české vízum a svoji rodnou zem, ve které mu bylo stále těsněji, opustil. Teď pomáhá u nás; jeho organizace mimo jiné otevřela také školu pro válečné uprchlíky z Ukrajiny.

Pondělí 3. září

Lidé z cest
Na Noe se po dvou letech vrací Marek Orko Vácha v pořadu Lidé z cest. Jeho prvním hostem bude MUDr. Denisa Mlčochová, paliativní lékařka, která mimo jiné vysvětlí, co to vlastně paliativné léčba je a pro koho je určena. 

Flešbeky: Andrej Darmo - Robíme polnú nemocnicu pre kňazov
Otec Andrej Darmo byl jedním ze zakladatelů DCM na Slovensku. V podcastu se rozhovoří o tom, že občas i kněz si potřebuje oddechnout, vypnout a načerpat nové síly - a proto se dnes věnuje právě takovýmto unaveným služebníkům Páně.