Lisabon v těchto dnech hostí Světové dny mládeže, na které vyrazila i početná česká výprava, aby se setkala s papežem Františkem. Pro mladé lidi z celého světa je v Portugalsku připraven nejen duchovní program a my vám přinášíme přehled toho, co se tam zatím dělo a ještě dít bude.

Čeští poutníci s Manuelem Lindou, biskupem v Portu. Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a víra

Co se dělo na předprogramu?

Čeští poutníci, kterých do Portugalska na Světové dny mládeže zavítalo přes tři tisíce, trávili předprogram v diecézi Porto. Ta se nachází na pobřeží na severu Portugalska a pro mladé poutníky tu byl připraven program a možnost poznat město Porto.

Poutníci Ostravsko-opavské diecéze vyráží do Portugalska. Foto: Petr Nowak, Člověk a víra

Příjezd prvních poutníků do Portugalska zkomplikovala stávka vlaků, ovšem díky nasazení dobrovolníků se podařilo všechny dopravit tam, kam bylo potřeba. Stávka, která byla ohlášená v neděli 23. 8. a měla trvat celý týden, nakonec skončila už v úterý. Poutníci přijíždějící do Porta v dalších dnech tak mohli do farností, ve kterých byli ubytováni, pokračovat bez problémů vlaky.

Přímo v Portugalsku je na místě naše redaktorka Marta a další čtyři naši spolupracovníci - fotky, videa a zážitky zaznamenané Martinou, Kristýnou a Čestmírem najdete na Instagramu a Facebooku Signálů, a deník z cesty, který píše Pešu, si můžete přečíst v Magazínu. O cestě do Portugalska a prvních dnech na předprogramu v Portu jste si mohli přečíst také v sobotním článku od Marty.

Jako gesto solidarity vyrazili ve čtvrtek 27. července vedoucí týmů a dobrovolníci k těm, kteří se světových dní zúčastnit nemohou. Setkali se s těmi nejzranitelnějšími a odnesli s i náramky s jejich jmény, které si symbolicky vezmou na závěrečné setkání s papežem Františkem. Dobrovolníci navštívili přes 48 000 lidí ve zhruba šesti stovkách zařízeních jako jsou domovy pro seniory, centra pro drogově závislé, věznice, nemocnice a střediska pro zdravotně postižené. Více se o tomto gestu dočtete na lisboa2023.org.

Dobrovolníci při gestu solidarity. Zdroj: FB Světové dny mládeže
Dobrovolníci při gestu solidarity. Zdroj: FB Světové dny mládeže

Dny v diecézi Porto zakončila v sobotu mše svatá pro všechny poutníky, kteří byli ubytováni v této diecézi. Bohoslužbu celebroval místní biskup Manuel da Silva Rodrigues Linda v Parque da Cidade, který leží jen pár desítek metrů od Atlantského oceánu. Účastnili se jí čeští poutníci i biskupové. Všechny fotografie z bohoslužby si můžete prohlédnout na webu Člověk a víra.

Čeští biskupové na závěrečné bohoslužbě v Portu 29. 7. 2023. Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a víra
Čeští a slovenští poutníci na závěrečné bohoslužbě v Portu 29. 7. 2023. Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a víra
Závěrečná bohoslužba v Portu 29. 7. 2023. Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a víra

Přesun z Porta do Lisabonu

V pondělí 31. července se poutníci začali přesouvat z Porta do samotného Lisabonu, kde 1. srpna začaly Světové dny mládeže. Poutníky z Porta čekala zhruba tři sta kilometrů dlouhá cesta do Lisabonu.

V Portugalsku se nachází světoznámé poutní místo Fatima, kde se v roce 1917 zjevila Panna Maria třem dětem. Fatima se tak stala cílem mnoha poutníků a na tento nápor lidí se patřičně připravila a otevřela “vesničku mladých”, kde je možné přenocovat ve spacáku. V okolí navíc vznikly pěší trasy na různá témata, která mají inspirovat k modlitbě a zamyšlení. Více informaci najdete na webu fatima.pt. Někteří poutníci využili možnost zastavit se cestou do Lisabonu právě ve Fatimě. Jedna skupina ve Fatimě dokonce přespávala a do Lisabonu dorazila až v úterý. Do Fatimy zavítali v úterý i čeští biskupové.

Čeští biskupové ve Fatimě 1. srpna. Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a víra
Čeští poutníci ve Fatimě. Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a víra

Ne všichni poutníci se však účastnili předprogramu v diecézi. Mnozí přilétali až na samotné Světové dny mládeže v Lisabonu, takže se zdejší letiště v pondělí a v úterý plnilo dalšími poutníky, kteří se z různých koutů světa vydali do Portugalska, aby se tu setkali s papežem Františkem.

Poutníci přilétající v pondělí do Lisabonu. Zdroj: FB Světové dny mládeže

První česká mše se v Českém národním centru v Lisabonu uskutečnila již v pondělí za přítomnosti českých poutníků a našich biskupů, kteří s mladými do Lisabonu vyrazili. V následujících dnech se v Českém národním centru bude konat další program v češtině. Více fotografií z pondělní úvodní bohoslužby najdete na webu Člověk a víra.

Úvodní mše svatá v Českém národním centru. Foto: Klaudie Šimečková, Člověk a víra
Úvodní mše svatá v Českém národním centru. Foto: Klaudie Šimečková, Člověk a víra

Světové dny mládeže v Lisabonu odstartovala zahajovací mše svatá v úterý v 19:00 portugalského času, kterou sloužil lisabonský arcibiskup Manuel Clemente. Všechny fotografie si můžete prohlédnout v oficiální fotogalerii Světových dní mládeže.

Zahajovací mše svatá. Foto: JMJ Lisboa 2023 (Flickr.com)
Poutníci na zahajovací mši svaté. Foto: JMJ Lisboa 2023 (Flickr.com)
Lisabonský arcibiskup Manuel Clemente na zahajovací mši svaté. Foto: JMJ Lisboa 2023 (Flickr.com)

Co se bude dít v příštích dnech v Lisabonu?

Čeští a moravští biskupové, kteří spolu s mladými poutníky vyrazili do Lisabonu, budou součástí programu v Českém centru v Lisabonu. Biskupové si pro mladé poutníky přichystali katecheze a budou zde sloužit mše svaté v češtině. Program bude živě přenášet televize Noe.

Již dnes, ve středu, si v 10:30 SEČ můžete na televizi Noe pustit dopolední program z Českého centra s katechezí plzeňského biskupa Tomáše Holuba z Lisabonu, po které bude ve 12:15 následovat mše svatá, kterou bude celebrovat pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer a homilii pronese administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík. Kompletní program Českého centra v Lisabonu najdete na Církev.cz.

Papež František dorazí do Lisabonu ve středu, kdy se setká s představiteli státu, a poutníci ho budou moci přivítat ve čtvrtek v 17:45 lisabonského času, tj. 18:45 SEČ. V pátek se pak v 18:00 (19:00 SEČ) uskuteční společná křížová cesta a v sobotu se poutníci přesunou do parku Tejo, kde se bude ve 20:45 (21:45 SEČ) konat vigilie. Druhý den ráno v 9:00 (10:00 SEČ) bude papež František sloužit slavnostní závěrečnou mši svatou, po které se poutníci vydají na cestu domů. I tento program můžete sledovat živě prostřednictvím televize Noe.

Živá vysílání přímo ze Světových dnů mládeže můžete také sledovat na oficiálním YouTube kanále Lisboa2023, kde najdete i záznamy, které se do televize Noe nedostaly. Z redakce Signálů doporučujeme nenechat si ujít sobotní vigilii, která je vždy silným zážitkem. Těšit se můžete i na další zážitky našich spolupracovníků, protože jak píše kolegyně Marta, "program světových dnů je velmi pestrý, divadla, muzikály, např. o svaté Johance z Arku nebo Terezii z Avily, koncerty, sportovní aktivity, a mnoho a mnoho dalšího. A zážitků člověk za jeden den nasbírá jako doma za celý měsíc. Stačí jet metrem a táhnout těžký kufr - a hned přiskočí tři černošští kněží z Ghany, vynesou vám jej a vy máte den o to krásnější!"

Fotografie ze setkání najdete na webových stránkách projektu Člověk a víra a v oficiální galerii setkání.