Jsem velkým příznivcem tvorby slovinského (dnes už bývalého) jezuity P. Marco Rupnika. Na líbánkách v Římě jsme s manželkou prošli i malé kapličky, které vytvářel, byli jsme v Centro Aletti v dílně, kde ta krása vzniká. Přes přítele jsme sehnali fotku mozaiky Panny Marie s vysokým rozlišením, fotku díla, u kterého jsme zůstali v ohromení několik minut bez schopnosti mluvit. S dovolením P. Rupnika jsme si ji nechali vytisknout ve velkém formátu a před touto fotkou jsme se doma modlili.

Zdroj: File:Centro Aletti.jpg - Wikimedia Commons

Když se začala veřejně propírat kauza1, ve které byl P. Rupnik obviněn ze sexuálního a duchovního zneužívání, byl to pro mě šok. Samozřejmě – je potřeba počkat na výsledek vyšetřování. Samozřejmě si pro sebe přeji, aby se ukázala nevina P. Rupnika.
I proto jsem zajásal, když mě kamarád upozornil na knihu P. Altrichtera Jsem to já sám – Trojjediná láska, ve které se tématu věnuje. P. Rupnikovi je věnována celá kapitola, ale i ve zbytku knihy se autor k tématu neustále vrací. Způsob, jak se ke kauze postavil, je podle mě ale ostudný, a pokud tento způsob zůstane v Církvi bez jasné odezvy, bude pro oběti téměř nemožné oznamovat tyto zločiny.
Podle P. Altrichtera je přijatelným vysvětlením komplot konzervativních kardinálů proti papeži Františkovi v čele s Francem Rodém, kteří se zločinně spikli se zhrzenými, „náběhově hysterickými“ (tady používám termín autora) sestrami (protože podle P. Altrichtera je útok na P. Rupnika útokem na papeže). Samozřejmě - po tom, co se stalo s kardinálem Pellem2, je v Církvi možné téměř cokoliv. Ale uvědomuje si P. Altrichter závažnost toho, co bez důkazu tvrdí? Tedy pokud jako důkaz nestačí to, co popisuje v poznámce pod čarou - tedy, že ví o fotodokumentaci, kdy zmíněné sestry líbají vlečku, kterou má kardinál Rodé. Pro mě to tedy důkaz, který by omlouval způsob jeho apologie, rozhodně není.
V knize hovoří o sestrách, které obvinily P. Rupnika, jako o pútifarkách, chuděrkách. A „kryje“ se neuvěřitelnou pasáží:


„Nezlehčujeme fenomén zneužívání. A za nikoho nedáváme ruku do ohně. Ale víme, že bujná fantazie mstící jezábely dokáže vykonat pořádné dílo. Kněží leží na Ježíšově Srdci tak jako apoštol Jan – mělo by to tak být. Z křesťanského hlediska je důležité připustit i tento rozměr. Snad mnohý začínající kaplan zažije svůj románek, a není zdaleka záruka, že si to žena v pozdějších letech odnese s sebou tiše a statečně do hrobu. I když prý svádí „Eva“, kněz má na počátku prvotní zalíbení v typu „duchovní“ pomoci „z očí do očí“; jeví se jako chápající i výřečný. To „porozumění“ leckdy žena od nikoho neobdrží, jako i „hluboké“ přijetí apod. Ale když se objeví jiná „modelka krás“, nasadí dotyčná „páky“…“

Situaci, ve které je po obvinění Centro Aletti, přirovnává k tomu, co potkalo komunitu Archa J. Vaniera3, a naznačuje, že i zde bylo obvinění falešné. Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale k případu Rupnik se vrací i v komentáři k českým prezidentským volbám – tuto kauzu podle něj nemůže duchovně správně posoudit ten, kdo volí Babiše, a proti Centro Aletti jsou prý lidé, kteří fandí ruské agresi. Já tedy Andreje Babiše nevolil nikdy a na nevyprovokovanou agresi Ruska mám stejný názor jako autor. Stejně si ale myslím, že napadat charakter lidí oznamujících sexuální zneužívání a jeho bagatelizování je ostudné, a stále nemůžu pochopit, že je tato kniha vydaná nakladatelstvím českých jezuitů. Znovu - já nevím, zda je P. Rupnik vinný, nebo ne. Jistý si ale nemůže být ani P. Altrichter. Když jsem čítával články o tom, že se Církev z četných skandálů nepoučila, nevěřil jsem tomu. Po přečtení této knihy už vím, že minimálně část kněží by si nějakým školením Apoleny Rychlíkové4 projít měla.
Ta kniha je skandální a prosím čtenáře, aby si knihu sehnali a udělali si názor sami. Případně můžete k získaní informací použít lepšího autora než jsem já: Ve středu zveřejnil P. Tomáš Enderle (a vlil mi během psaní článku do žil naději, že nejsem jediný, komu to celé není jedno) otevřený dopis formou videa5. V něm knihu i kauzu P. Rupnika rozebírá lépe, než bych já kdy dokázal. Za sebe bych ještě nad rámec jeho rozboru dodal, že celá kniha P. Altrichtera působí až paranoidně – a protože k některým akcentům se ještě budu vracet v dalším článku, mějte nyní v paměti, že P. Altrichter naznačuje eschatologickou souvislost mezi současným děním a podílem jezuitů na spáse světa. 

Přemýšlel jsem, jakým způsobem se v Refugiu pracuje s posuzováním knih k tisku. Našel jsem si jméno odpovědné redaktorky této knihy, abych si udělal obrázek, kdo ji připravil k tisku - je to Luisa Karczubová. A pořídil jsem si od ní knihu. Když jsem se do ní začetl, ovládl mě pocit, že jsem stejně jako Alenka propadl do Země za zrcadlem. Sestra Luisa ve své knize Blahoslavenství překonala v negativním vyznění cokoliv, co jsem z křesťanské produkce kdy dostal do ruky. Věděli jste, že podle ní má každá země (resp. v dnešní době existující stát) má od Pána tři blahoslavenství? Ne? Tak si zatím můžete studovat na https://mapa.refugium.cz a zvláště doporučuji demilitarizované pásmo na Korejském poloostrově, nebo separatisty v Moldavsku. A ne - není to podáno jako její názor, podle ní je to fakt.
Ale více v příštím článku. Kniha sestry Luisy je podle mě čiré ezokřesťanství v podobě, u které se neustále znovu a znovu díváte na jméno nakladatelství, pokud jste stejně jako já měli Refugium v úctě. Je to kniha, kterou měl P. Altrichter jako doporučenou literaturu pro studenty CMTF, a která vás naučí modlit se osmidesátkový eschatologický růženec. Tedy pokud je pro Vás přijatelný desátek Ke cti Ježíšova srdce, které jezuité vždy vroucně uctívali.

Autorem textu je Vít Alveryon Raška.


1 https://svetkrestanstva.postoj.sk/120883/desat-dielov-do-mozaiky-kauzy-rupnik
2 https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kardinal-george-pella-vatikan-penize-australie-
vysetrovani_2010211321_ako

3 https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30678
4 Levicová autorka, která se v několika článcích zabývá zneužíváním v Církvi. I když s ní často nesouhlasím, zde se jí omlouvám - část kněží jsou i přes všechny aféry necitliví až neuvěřitelným způsobem.
5 https://www.youtube.com/watch?v=MOahPuNXzPk&t=4s