Hodinky ze Švýcarska, boty z Itálie, pračku z Německa... dneska je ovšem na většině věcí, které si kupujeme, jako místo výroby uvedena Čína. Zároveň tušíme, že poměry v Číně nejsou nijak harmonické a že bychom ji podporovat neměli, pokud chceme mít čisté svědomí. Jak to udělat, když čínské výrobky jsou skoro všude? A jak žít s tím, že lidé, kteří je vyráběli, to možná nedělali dobrovolně? Můžeme na to zkusit nemyslet a doufat, že to v té vzdálené zemi třeba není tak hrozné... Nebo naopak můžeme zkusit zjistit víc a jednat podle toho. V televizi Noe si můžete poslechnout, co v Číně zažil Tomáš Etzler. A pokud pak budete potřebovat to jít vydýchat do přírody, najdete zde i dost tipů, kam vyrazit.

zdroj

Úterý 4. července

V souvislostech - Dalibor Špok: Proč věříme dezinformacím
Dezinformace, hoaxy - taková mantra posledních let. Místo, aby internet nepravdivé informace vyvracel, spíš je podporuje, na každou teorii najdete deset různých názorů, kterým někdo věří a používá je jako argumenty. Psycholog Dalibor Špok se zamýšlí nad tím, proč chtějí lidé věřit i největším nesmyslům a jak se nebezpečnému dezinfu bránit.

Velehrad v době nesvobody
Na Velehradě momentálně probíhají Dny lidí dobré vůle. Může na ně přijet každý - bylo tomu tak ale i za minulého režimu? Jak se totalitní diktatura postavila k poutím do kolébky českého křesťanství? 

Svatý Řehoř Veliký
Když se zaposloucháme do gregoriánského chorálu, přemýšlíme nad tím, kde se vzal? Na svědomí jej má svatý Řehoř, nejen velký papež, ale také velký hudebník, který do naší doby stále promlouvá tóny snad nejznámějšího chorálu světa. 

zdroj

Středa 5. července

Outdoorová videa Štěpána Dvořáka: Korsika
Korsika je poslední dobou stále častějším cílem českých turistů. Ne tak docela probádaný ostrov nabízí hory, jezera, útesy, pláže i doušek historie. Štěpán Dvořák vás naloží do batohu a proveze po všech krásách stále ještě trochu tajuplného ostrova, rodiště Napoleona Bonaparte.

Tiché hrozby - Zemětřesné roje
Zemětřesení určitě není hrozba, která by nad naší republikou visela jako Damoklův meč. Takzvané zemětřesné roje ovšem mohou zasáhnout západní Čechy - domy při nich padat nebudou, ale jak ovlivní vodní nádrže neboí lázeňské prameny? Západní Čechy jsou pro české vědce díky výskytu těchto menších zemětřesení unikátní přírodní laboratoří a vy v dokumentu uvidíte, jak je monitorují a zkoumají i co vše se při nich odehrává.

zdroj

Čtvrtek 6. července

Palestina: Až přijde Syn člověka
Zprávy o dění v pásmu Gazy čas od času proběhnou médii a není to většinou nic příjemného. Oblast ovládaná militantním hnutím Hamás je občas nazývána největším vězením na světě - žijí zde dva miliony lidí, z nichž 40 % je mladších 15 let, je tu obrovská nezaměstnanost, stálý strach z perzekucí. Jaká je dnešní realita života v okupovaném území a jakou úlohu zde hraje křesťanská komunita?

Klid zbraní
Kolumbie se potýká s mnoha problémy - drogovými kartely, chudobou, nezaměstnaností. Jedním z nich je i postupné začleňování mladých lidí, kteří sloužili jako vojáci Revolučních ozbrojených sil, zpět do společnosti. S tímto nelehkým úkolem jim pomáhá kolumbijská salesiánská komunita. 

zdroj

Pátek 7. července

Dokořán s Kateřinou Cajthamlovou
Její jméno vám možná něco říká - Kateřina Cajthamlová působila mnoho let jako drsná doktorka v „hubnoucím“ pořadu Jste to, co jíte. Zdravý životní styl bude aktuální vždycky a ona bude mluvit nejen o něm či svém profesním životě. 

Víra do kapsy: Vydat se na pouť
Kdy jindy se vydat na pouť než teď, v létě? Slunečné počasí k tomu přímo vybízí a pokud si nevíte rady, co sbalit do batohu nebo kam přesně zamířit, pomůže vám oblíbený poutní průvodce P. Marián Gavenda.

zdroj

Sobota 8. července

Dvojče
Právě se topíte ve velké hospodářské krizi třicátých let a místo jednoho dítěte se vám narodí dvojčata. Situace se zdá bezvýchodná - jak obě děti uživit? Reverend Wade a jeho žena naopak děti mít nemohou - a tak dvojčata rozdělíte a doufáte, že jste druhému z bratrů právě zajistili lepší život...

Outdoor Films s Annou Hanuš Kuchařovou: Můj život je slackline
Anna Hanuš Kuchařová je architektka a slacklinerka, vystudovala architekturu na ČVUT v Praze a čtyři roky pracovala ve firmě Space8. Díky této práci se dostala k zakázkám, o kterých si začínající architekt může nechat jen zdát, přesto ale z práce odchází a chce se naplno věnovat slackline. Bylo to nejtěžší rozhodnutí jejího života, opustit něco, co má ráda, pro něco, co miluje.

zdroj

Neděle 9. července

Dokořán s Petrem Pithartem

Petr Pithart, český politik, historik a spisovatel, bývalý předseda české vlády, bývalý předseda a dlouholetý místopředseda Senátu Parlamentu České republiky bývá označován za jednoho z „otců zakladatelů“ české politiky a ústavnosti. Podívejte se, co všechno na sebe prozradí v rozhovoru v pořadu Dokořán.

Blízko nebe

Film režiséra a kameramana Zdeňka Zvonka nás zavádí do švýcarských Alp, zcela mimo civilizaci. Dvojice starých manželů se den co den věnují ruční výrobě sýrů. Jejich poklidné životní tempo, radost z práce a přísný vnitřní řád a klid se podařilo autorovi přenést i do filmu.

zdroj

Pondělí 10. července

Za obzorem: Tomáš Etzler a dokumentární film Nebe

Tomáš Etzler je jediný český novinář s oceněním Emmy. Pracuje pro CNN, natáčel reportáže z válek v Iráku či Afghánistánu. Léta také působil v Číně jako zahraniční zpravodaj pro Českou televizi. Je autorem celovečerního dokumentu Nebe o čínském křesťanském sirotčinci, jenž je současně výpovědí o dnešní Číně, jejích problémech a o tom, jak zde přišel o iluze.

Outdoor Films s Petrem Góreckim - Cestování je dobrodružství
Ne o všech cestovatelích se píše v novinách, což je škoda. Petr Górecki sice není známý jako Emil Holub, ale má toho nacestováno podobně. Nebojí se žádné výzvy, naši modrou planetu má prochozenou křížem krážem a o svých dobrodružstvích vám bude rád vyprávět.