Katoličtí kněží dostávají od lidí mimo církev různá nelichotivá označení, z nichž "flanďák" je to z přívětivějších. Jsou ovšem výjimky, které umějí k lidem z necírkevního prostředí promlouvat a nenásilných způsobem je seznamovat s dobrou zprávou, kterou jsme od Pána dostali. V Čechách je asi nejznámějším knězem, mluvícím k lidem za zdmi kostela, Ladislav Heryán. Pokud se vám nepovedlo se s ním potkat osobně, můžete využít Noční univerzitu v televizi Noe. 

zdroj

Úterý 18. července

Hadí safari v Ugandě
Z hadů většina z nás není úplně nadšená - naše pocity ovšem nesdílí manželé Dolinayovi, kteří naopak bez plazů šupinatých tvorů nemůžou být. I proto se vydávají do Ugandy, aby tu našli nejhezčí jedovaté hady - zmije gabunské a nosorohé, zmije rodu Atheris, mamby Jamesonovy nebo kobry černé. 

Hriňovský kostelík na Islandu

V nádherném prostředí islandských fjordů a sopečných hor postavili slovenští kapucíni dřevěný kostelík. Kvůli financím se jej ovšem rozhodli postavit na Slovensku, následně rozebrat a převézt na Island. Jak se cestuje s kostelem se dozvíte v krátkém dokumentu.

Středa 19. července

Noční univerzita: P. Ladislav Heryán SDB - Je Bůh? A jaký?
P. Heryán je mezi salesiány známé jméno. Vysvětit se nechal tajně, emigroval do Říma a dnes přednáší na Vyšší odborné škole Jabok, Institutu ekumenických studií a Evangelické teologické fakultě UK. Bývá označován za pastora undergroundu, kázal při pohřbu Ivana Martina Jirouse v Kostelním Vydří 19. listopadu 2011 a vedl též rozloučení s Filipem Topolem 26. června 2013. V roce 2016 vydal knihu Exotem na této zemi.

Na startu s Lukášem Jirsou

Lukáš Jirsa je vedoucí pražského studia televize Noe, filmový kritik a pedagog na Vyšší odborné škole publicistiky. Je také zakladatelem Akademie televize Noe, v rámci níž studenti natáčí i tento pořad. Kdo se může do Akademie přihlásit? Co vše je možné v rámci ní zažít a naučit se? Jak Lukáše Jirsu vlastně napadlo Akademii založit? A jak se do televize Noe vůbec dostal? O tom všem a nejen o tom mluví Lukáš Jirsa s Natálií Roubalovou v tomto vydání Na startu.
Čtvrtek 20. července

Krajina pro motýly
Bílé Karpaty považuji za jednu z nejhezčích českých krajin - zvlněný obzor, vesničky v klínu kopců, lesy střídají květnaté louky, nad kterými se prohání desítky motýlů... A právě o motýlech se v tomto dokumentu bude mluvit. Kolik je u nás druhů? A jak moc je ovlivňují antropogenní vlivy v krajině?

Trendy ochrany přírody

Dokument představuje současné trendy v ochraně přírody a východiska, o které se opírají, tj. jakým způsobem rozmanitost ochranářských přístupů reflektuje rozmanitost ekologických nároků různých druhů a jejich stanovišť. Film odpovídá na otázku, proč někde ochrana přírody jednoznačně dává přednost spontánním procesům (tzv. bezzásahovosti), zatímco jinde je naopak nezbytná velmi aktivní a dlouhodobá péče o druhy/habitaty.

Pátek 21. července

Poletuchy: na skok na Plzeň

Pořad věnovaný Plzni představuje metropoli západních Čech - během čtyřiceti minut divák navštíví Plzeňský pivovar, Pivovarské muzeum, podzemí, největší náměstí v Čechách, Muzeum loutek, sousoší Spejbla a Hurvínka, Velké divadlo J. K. Tyla, židovskou Synagogu, Bolevecké rybníky, Soutok čtyř řek (Úhlava, Úslava, Radbuza a Mže), FC Viktoria Plzeň i Meditační zahradu, zkrátka a dobře, divák proletí Plzní a uvidí od všeho trošku.

Za obzorem: Panova flétna a Liselotte Rokyta
Panova flétna nezní jako příliš složitý nástroj, opak je ale pravdou. V Rumunsku mají dokonce speciální způsob jak na ni hrát a Liselotte Rokyta je jediná zahraniční hráčka, která tento styl ovládá. Jak se na to vůbec hraje? A najde uplatnění v orchestru?

Sobota 22. července

Světlo pro opuštěné

Olga se stará o svého těžce nemocného otce. Jelikož je zaneprázdněna prací v rodinné advokátní kanceláři, potřebuje pro něj v noci dalšího pečovatele. Mnozí už odmítli, protože její otec je velmi prchlivý a nepříjemný. Nakonec se rozhodne pro poslední, pro otce nepříliš přijatelnou možnost - zavolá sestru Inés z Kongregace služebnic Panny Marie, aby u něj zůstala...

Kostarika: Pura Vida

Ve střední Americe se nachází země, která dovedla kvalitu ochrany přírody téměř k dokonalosti. Kostarika. V tomto filmu uvidíte obrovskou diverzitu organismů a také úspěšnou ochranu přírody v Kostarice. 

Neděle 23. července

Když bolí duše: Syndrom vyhoření a deprese
Obzvlášť po dlouhé době covidu se začalo u mnoha lidí projevovat zhoršené psychické zdraví - a také se o tom začalo více mluvit. O tom, že deprese je mnohem vážnější, než si většina lidí myslí, bude mluvit psychiatr Max Kašparů.

Zoufalá manželka

Jednoaktová opera současného skladatele Jamese Nathaniella Hollanda Zoufalá manželka vypráví příběh manželů Marty a Huga, jejichž soužití vévodí stereotyp. Marta, utrápená žena v domácnosti, však vymyslí plán, jak lstí přimět Huga ke změně. Každá lež se však jednou provalí a následky nelze předvídat. 

Pondělí 24. července

Sedm výprav Josefa Vágnera: Návraty domů
Přemýšleli jste někdy, jestli jsou v ZOO chovaná zvířata někdy vypuštěna zpátky do přírody? Na tuhle otázku odpoví dcera bývalého ředitele ZOO Dvůr Králové nad Labem Josefa Vágnera.

Svatá Kateřina Sienská
Sirotci Brando a Duccio se protloukají světem a možná by skončili špatně, nebýt jejich osudového setkání se sedmnáctiletou Kateřinou, která slyšela volání Boha a vstoupila do řádu v Mantellate. Animovaný pořad osloví především nejmladší diváky.