Do kolika let má cenu začínat se sportem? S gymnastikou do čtyř, pěti let? A s hokejem? Kolikrát jste si tohle řekli, když jste přemýšleli, zda zkusit nějaký nový sport? Jistě, pokud se chce člověk dostat na olympiádu, asi potřebuje včasnou iniciativu rodičů. Pokud vám jde o radost z pohybu a překonávání vlastních hranic, pak žádný věk není dost vysoký. Jestli potřebujete motivaci pustit se tohle léto s přáteli do neznáma, podívejte se v televizi Noe na Outdoor films s Jiřím Soukupem. Je mu jednadevadesát a rozhodně neplánuje sedět doma v bačkorách.

zdroj

Úterý 11. července

Za obzorem: Etika v médiích
Etika v médiích je dnes, při všech dezinformačních zdrojích, dost důležité téma. Co to přesně je, kdo ji hlídá, v jakém je stavu a co je nejčastější přešlap? Na tyto a mnohé další otázky v rozhovoru s moderátorkou Gabrielou Westovou odpovídají doc. Mgr. et Mgr. Jaroslav Franc, Th.D, vedoucí Katedry komunikačních studií CMTF UP v Olomouci, a Mgr. Veronika Müllerová, asistentka na Katedře komunikačních studií CMTF UP v Olomouci.

Všechno nebo nic - sestra Clare Crockett

Začínající herečka opouští svou kariéru a otevřené dveře ke slávě, aby odevzdala svůj život Bohu. Někdo by to mohl považovat za naprosté selhání. Ale bylo to tak? Díky archivu Služebnic Domova Matky s fotografiemi a videi za patnáct let života sestry Clare představuje HM Television v dokumentu skutečný příběh služebnice, která dala své všechno Bohu a nic si nenechala pro sebe.

Středa 12. července

Továrna mezi vodami
Příběh továrny Mateiciuc v Odrách zpracoval do podoby bezmála hodinového dokumentu publicista, producent, scénárista a režisér na volné noze Marek Hýža. Hlavními hrdiny filmu jsou bratři Emil a Zdenek Mateiciucovi, ale je také o všech, kteří v Odrách tuto továrnu, zničenou minulým režimem, před mnoha lety postupně vybudovali.

Uganda: Nechte mě jít a zemřít

Dokument vypráví o katolické pomoci v táboře Bidibidi, což je jedna z největších uprchlických osad na světě. V těžkých podmínkách zde žijí statisíce jihosúdánských uprchlíků, kterým pomáhá Emauzské centrum.

Čtvrtek 13. července

Na startu s Annou Zuzánkovou

Anna Zuzánková je redaktorkou Událostí v kultuře České televize. V dalším díle Na startu se dozvíte, jaká byla její cesta k prestižní pozici, co obnáší práce ve veřejnoprávní televizi nebo jaké místo zaujímá současná kultura v naší společnosti. 

Hrdinové víry: Tomáš Špidlík
Když se mluví o kardinálu Špidlíkovi, jistě vám jeho jméno něco říká. Jaký byl člověk, mezi jehož žáky patřil i cařihradský patriarcha? O své vzpomínky na něj se podělí mimo jiné i jeho spolubratr, jezuita Michal Altrichter.

Pátek 14. července

Za obzorem: Karel Janko, polární ekolog
Polární ekolog zní trochu jako vymyšlené zaměstnání, je to ale naopak důležitá vědecká činnost - hlavně v době, kdy se na denní bázi řeší změny klimatu a tání ledovců. Co přesně to obnáší, o tom vypráví Karel Janko - a dozvíte se mnohem víc.

Kulatý stůl: Pomoc má mnoho tváří

...tak jako má mnoho tváří chudoba. V čem je spatřují a jakou tvář pomoci představují sami hosté pořadu: kněz, rodinný terapeut, bosý karmelitán Petr Glogar; právník, politik a muzikant Pavel Svoboda a humanitární pracovník i učitel španělštiny Pablo Chacón Gil? Proč vlastně pomáháme? Dostává se pomoci těm, kdo ji skutečně potřebují? A dokážeme si o pomoc říct, když ji potřebujeme? Jak jsme na tom se vzájemnou solidaritou jako společnost? To jsou některé otázky, které hostům ve studiu položí moderátorka Irena Pulicarová.
Sobota 15. července

Říkejte mi strýcu

Filmový dokument zaznamenává zanikající prvky tradiční lidové kultury na Valašsku. Připomene například svážku dřeva na pěších saních, stahování klád koňským potahem, ukládání sena na kůly nebo výrobu šindelů. Jak dokáže pětadevadesátiletý člověk, který svým způsobem reprezentuje zmizelé staré Valašsko, žít zároveň v technické době?

Flešbeky: Mário Tomášik - Skrývali jsme se po bytech
Mário Tomášik vede společenství Martindom v Bratislavě. Dostal se do něj už za minulého režimu, zažil tajné schůzky po bytech a dnes je nejen vedoucím společenství, ale také viceprezidentem Evropské sítě komunit. V Godzone podcastu zavzpomíná na dobu v utajení a také na to, jak se mu i po tolika letech služby daří nevyhořet. 

Neděle 16. července

Tkaničky

Gadi je „velké dítě“, mírně retardovaný mladík, nezdolný optimista s nakažlivým smíchem. Po matčině smrti se musí dočasně nastěhovat ke svému otci Reuvenovi. Ten se svého syna po celý život úspěšně stranil, a tak až odchod Gadiho matky a bývalé Reuvenovy manželky dva odcizené dospělé muže přinutí k hledání opětovné blízkosti. Skrytá láska otce a syna na sebe nedá dlouho čekat.

Peru - Osm sester
Na počátku 80. let 20. století zahájila komunistická revoluční organizace Světlá stezka brutální teroristickou operaci ve venkovské oblasti And v Peru. Světlá stezka používala teror bezohledně, to stejné ale dělala i armáda vyslaná do boje proti teroristické skupině. Na konci dvacetiletého povstání v roce 2003 byla bilance více než 70 000 mrtvých či nezvěstných. Trauma, které z toho vzniklo, dodnes hluboce ovlivňuje každodenní život peruánského lidu. Péči a útěchu do těchto odlehlých oblastí přináší Kongregace misionářek Ježíšova slova a oběti.

Pondělí 17. července

Outdoor Films s Jiřím Soukupem: Závodím i v devadesáti

Jiří Soukup je ve svých jednadevadesáti letech mimořádně vitální člověk s životním elánem. Za svůj dlouhý život se věnoval atletice, jezdeckému i dostihovému sportu, dokonce reprezentoval Československo v moderním pětiboji. Je nejstarším českým maratoncem a nejstarším českým jezdcem na koni. Překonávat rekordy se chystá i nadále.
Indie - Talit Penkal, Donne Dalit
Kastovní systém, který ovládá Indii, se nám může zdát zbytečně přísný a trochu nepochopitelný. Daliti (nedotknutelní, utlačovaní) jsou ti, kteří trpí diskriminací více než ostatní, ostatní kasty jimi opovrhují. Být ženou, které to v Indii mají velice těžké, a zároveň být Dalitem, znamená každý den čelit obrovským potížím s uznáním vašich práv...