V polovině června už většinou víme, kam se v létě vydáme. Možná už máme dokonce koupené jízdenky. Doufáme, že si změnou prostředí báječně odpočineme. Když se do cizích zemí vydávají řeholníci, většinou nejedou relaxovat. Nevybírají si země s hezkými plážemi a nebo zajímavými památkami. Pravděpodobně je čeká velká dřina a sebezapření, nedostatek jídla i spánku, často i nedostatek bezpečí. Být misionářem není žádná legrace - nebo možná je, ale na to se musíte podívat v některém z dokumentů vysílaných v televizi Noe v následujícím týdnu. Seznámit se můžete i s prací kaplanů nemocničních i vojenských nebo se nechat inspirovat některým z cestopisů. A pořád ještě běží cyklus filmů Krzysztofa Kieślowského Dekalog.

zdroj

Úterý 13. června

Stíny barbarské noci

Na jaře roku 1950 nařídil Ústřední výbor Komunistické strany Československa likvidaci mužských řeholí. Tzv. „Akci K“ naplánovali na noc z 13. na 14. dubna roku 1950. Cílem bylo obsadit kláštery, vystěhovat řeholníky a zmocnit se majetku církve. Na Slovensku „Akce K“ postihla více než 1 000 řeholníků, šestnáct řeholních řádů a zlikvidovala činnost ve více než devadesáti klášterech. Dokument vypráví osudy pěti mužů, kterým barbarská noc překazila životní rozhodnutí. 

Jak si mě našel Antonín z Padovy

Netradiční umělecký dokument o svatém Antonínovi z Padovy vás zavede na důležitá místa světcova života. V autobiografickém dokumentu pátrá Tomáš M. Cigánek po velikánovi z Padovy, který velmi zvláštně zasáhl i do jeho života. Ve snímku, který vznikal několik let a natáčel se v řadě zemí, promlouvá i jeden z nejvýznamnějších Antonínových životopisců Vergilio Gamboso.

Kaplani naděje - sestra Anna Vendula Malichová

Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského v Praze otevřela své dveře potřebným nemocným roku 1854. Celkem tu slouží sedm kaplanů a kaplanek a na jejich počínání dohlíží a budoucí kaplany také pilně školí Anna Vendula Malichová, řeholní sestra z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, která nás tímto dílem provede.

Středa 14. června

Noční univerzita: Jindřich Štreit - Ze tmy do světla

Ze tmy ke světlu je název výstavy českého dokumentárního fotografa a organizátora kulturního života Jindřicha Štreita. V přednášce Noční univerzity autor fotografií přibližuje, jak vznikl nápad zachytit službu vězeňských kaplanů při práci s lidmi, kteří mají snahu napravit a změnit svůj život. Při tvorbě snímků navštívil na dvacet vězeňských zařízení. Každá z fotografií má nepřenositelnou atmosféru spojenou s lidským osudem a příběhem.

Zambie - Láska proměněná v činy
Zambie je jednou z nejchudších zemí světa. Vysoká nezaměstnanost, nízké mzdy, problémy se zdravotnictvím, vysoká míra negramotnosti - tohle všechno jsou věci, se kterými se snaží bojovat také řeholníci a dobrovolníci z řad katolické církve. Snímek dokumentuje jejich činnost ve zdravotnictví, školství i dalších oborech. 

Čtvrtek 15. června

Kaplani naděje - P. Antonín Klaret Dabrowski

Antonín Klaret Dąbrowski, bývalý farář od Panny Marie Sněžné v Praze, františkán a především dobrý člověk, vypráví o své nynější profesi nemocničního kaplana v Uherském Hradišti. V mládí pracoval u záchranné služby v Ostravě, v nemocnici se proto cítí jako ryba ve vodě. V dokumentu vypráví vážně i odlehčeně o své práci a věcech mezi nebem a zemí.

Ghana - Město Boží

Předměstí Agbogbloshie je jednou z nejchudších a nejnebezpečnějších čtvrtí v Akkře, hlavním městě Ghany. Lidé migrující ze severnějších oblastí přicházejí do této čtvrti ve snaze najít štěstí ve velkém městě. Ve skutečnosti se zde setkávají s velmi agresivním a skličujícím prostředím. S minimálními prostředky začal otec Subash vytvářet v této čtvrti veliké změny. Založil denní hlídání dětí, školu pro dospělé a učňovské středisko pro mladé ženy. Navzdory počátečnímu nezájmu vytrval a krůček po krůčku mění osudy zdejších lidí.

Pátek 16. června

Outdoorová videa Štěpána Dvořáka: Vranovsko - Bítov - Bílý kříž

Dobrodruh a vytrvalec Štěpán Dvořák se pohybuje po světě stále v běhu a s foťákem v kapse. Tentokrát se vydává na celodenní běh jarní přírodou za letních teplot kolem části Vranovské přehrady přes Bítov, Podhradí nad Dyjí až k přírodní rezervaci Bílý kříž u státní hranice s Rakouskem a v noci se vrací přes Korolupy zpátky do Zblovic. Jeho cestu můžete sledovat na televizi Noe v pátek.

Honduras - Texiguat, zapomenutá komunita

V jedné z nejchudších oblastí Hondurasu leží vesnička Texiguat, ve které působí otec José Álvarez spolu s několika řeholními sestrami. Dokument sleduje jejich snahu pomoci místní komunitě, vzdělávat je a poskytovat jim odpovídající zdravotní péči. 

Sobota 17. června

Outdoor Films - Triatlonista Jurij Tarča

Naším hostem je vrcholový vytrvalostní sportovec triatlonista Jurij Tarča, muž, který má rád velké výzvy. Nebojí se žádného sportu, neděsí ho námaha, což poznáte sami - dosud absolvoval šestnáct Ironmanů, dvakrát Double Ironmany, Triple Ironmana, Quintuple Ironmana a Deca Ironmana. 

Sabina

Sabina je příběhem o tom, jak Boží láska proměnila ambiciózní ateistku v jednu z největších křesťanských žen 20. století. Film vypráví o Sabině Wurmbrandové - zažijte skutečný příběh biblické lásky a odpuštění odehrávající se na temném pozadí druhé světové války.

Neděle 18. června

Dekalog IX. - Deváté přikázání

Kardiolog Roman se dozví, že trpí nevyléčitelnou impotencí. Nabídne své ženě Hance, aby si našla milence. Ta je však v rozpacích, protože už má poměr se studentem Mariuszem. Hodlala ho tiše ukončit, protože má manžela ráda. Roman však podlehne žárlivosti a začne manželku špehovat na každém kroku, což je pro oba značně ponižující. Je možné, že Hančina nevěra nakonec upevní jejich vztah?

Výpravy do divočiny - Výzkum drobných savců

Prof. Josef Bryja se v Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky zabývá malými živočichy a účastnil se také několika expedic do Afriky. Tento díl Výprav do divočiny ale nebude jen o myších - i takhle malá stvoření jsou totiž důležitou součástí ekosystému a zapadají do mozaiky, která tvoří náš svět. 

Pondělí 19. června

Tiché hrozby - Mizející půda

Eroze - pro všechny z vás jistě známé slovo. Co ale všechno ji způsobuje, jak nás ohrožuje, co o ní víme, jak jí zabránit a s čím vším souvisí? Film poukazuje na problematiku degradace krajiny a také na to, že v ní souvisí opravdu vše se vším, že krajina není soustava oddělených prvků, ale jeden velký celek.

Kambodža pohledem zblízka
Chudá a zubožená Kambodža se dosud jen zvolna vzpamatovává z hrůzovlády Pol Pota a neutěšená politická a ekonomická situace nejvíce dopadá na mladou generaci. Sledujeme příběh dvacetileté dívky Sokkheng, kterou z bídy zachránila možnost studia v Salesiánské hotelové škole.