Poslední týden v červnu bývá naplněn hektickým balením, hledáním ztracených učebnic, které je třeba vrátit, stanů, které člověk loni někomu půjčil a někdy i pasů, které se po nalezení ukážou být propadlé. Pokud nebydlíme sami, stres se projeví i v naší domácí komunikaci. A tak třeba oceníte, že v televizi Noe kromě motivačních cestovatelských filmů, dětských filmů, které vám mohou poskytnout pár desítek minut klidu, nebo historických dokumentů, připravili i debatu o obtížích manželství a způsobech, jak těžké chvíle překonávat.

zdroj

Úterý 27. června

Dobrodružství před kamerou

Je možné vylézt od hladiny moře na 6 000 m vysoký vrchol za jeden den? Na tuto otázku odpověděl italský ultra sportovec Nico Valsesia v rámci projektu Od nulové výšky na vrchol. Tento extrémní sportovec má za sebou už tři rekordy a po zdolání Mont Blancu, Aconcaguy a Elbrusu se pokusil o čtvrtý - zdolat za jediný den Kilimandžáro. 

Na startu s Annou Zuzánkovou

Anna Zuzánková je redaktorkou Událostí v kultuře České televize. V dalším díle Na startu se dozvíte, jaká byla její cesta k prestižní pozici, co obnáší práce ve veřejnoprávní televizi nebo jaké místo zaujímá současná kultura v naší společnosti.

Středa 28. června

Chorvatsko - Moře modliteb

Sestry benediktinky z kláštera sv. Ondřeje působí na ostrově Ráb v Chorvatsku již celá staletí. Jako kontemplativní řeholnice se řídí mottem svatého Benedikta: Modli se a pracuj. Tento silný a inspirativní dokument ukazuje pokojný, avšak intenzivní život v chorvatském benediktinském klášteře.

Tíha oběti
Jméno kardinála Štěpána Trochty určitě neslyšíte poprvé. Salesián, který vadil nacistům i komunistům, zůstal celý život nezlomený a stal se symbolem odporu proti režimu, symbolem odvahy a naděje. Dokument z roku 2017 o jeho životě získal ocenění na přehlídce v Uherském Brodě. 

Čtvrtek 29. června

Animované příběhy velikánů dějin - Jana z Arku (1412 – 1431)

V roce 1429 se Francie zoufale snažila ubránit svou nezávislost proti anglické armádě. Když už se zdálo, že město Orleans padne do rukou nepřítele, na scéně se objevila sedmnáctiletá dívka z Lorraine - Jana z Arku, která v čele francouzské armády přivedla svůj národ k vítězství nad dobyvateli.

Kulatý stůl - Problémy v manželství

Největšími „zabijáky“ manželství jsou podle odborníků nevěra, špatná komunikace, negativní emoce a nedostatek společně stráveného času. Diskutujte spolu s námi o možnostech řešení a nápravy, když se manželství ocitne ve slepé uličce. Hosty budou psycholog Lucian Kantor a psychoterapeuti, manželé Dagmar a Jakub Guttnerovi, moderovat bude Daniela Brůhová.

Pátek 30. června

Libanon - Sedm sekund
Před třemi lety celý svět obletěla hrůzná videa výbuchu v libanonském Bejrútu. Ohromné škody na životech i majetku způsobila exploze dusičnanu amonného, zničen byl přístav i přilehlá křesťanská čtvrť. Tato událost je ale jen jednou z mnoha, které zemi na Blízkém východě trápí...

Expedice Rembaranka 1969
Dokument o výpravě do nitra australského kontinentu byl roky považován za ztracený. Do republiky jej přivezl syn autora záběrů, kameramana Jiřího Vrožiny. Cílem dávné výpravy z konce šedesátých let bylo najít příslušníky kmene Rembaranka sídlící možná kdesi v buši Arnhemské země...

Sobota 1. července

Léto s liškou

Malá Bertille zahlédne v lese lišku a chce se s ní spřátelit (to, prosím, ve skutečnosti nikdy nedělejte). Trvá dlouho, než si na ni liška zvykne, ale nakonec se mezi dívkou a zvířetem rozvine přátelství a nic jim nebrání podnikat spolu letní dobrodružství. 

Vesnice z kartonů

Dosluhující kněz v podání Michaela Lonsdalea je zoufalý z blížíciho se odsvěcení svého kostela, má pocit, že ztrácí smysl svého života. Netrvá však dlouho a do kostela přichází skupina afrických migrantů. Kněz je tak postaven před novou odpovědnost a těžké rozhodování, zda se řídit podle svého srdce nebo podle institucionálních nařízení a pravidel. 

Neděle 2. července

Malý princ - Koncert Filharmonie Hradec Králové

Malý princ provází generace čtenářů od dětství po zralý věk, probouzí v nich cit a udivuje svou čistotou a pravdivostí. Originální písně na motivy knihy Antoina de Saint-Exupéryho vytvořil textař a skladatel Kryštof Marek, na divadelní scénu je s Janem Cinou v titulní roli poprvé uvedlo Studio Dva. Koncertní verzi představení, ve kterém Jan Cina recituje a zpívá s Vendulou Příhodovou, nastudovala Filharmonie Hradec Králové.

Pěšky bez hranic

Tereza má v životě všechno, co si kdy přála - manžela, zdravou dceru a práci, která ji naplňuje. Přesto se nedokáže zbavit pocitu, že jí v životě něco chybí. Rozhodne se proto vyjít ze své komfortní zóny a díky sázce se ocitá na pouti na Velehrad. Pěšky, jen s batohem na zádech poznává, co vlastně moderní poutnictví obnáší. Vystavená nepříznivým podmínkám počasí, únavě a vyčerpání se navrací k původním hodnotám a nalezení něčeho dávno ztraceného. 

Pondělí 3. července

Outdoor Films s Martinem Půlpánem - Z Evropy do Barmy pěšky a stopem

Dnes si budeme povídat o cestách Martina Půlpána pěšky nebo stopem z Evropy přes řadu známých i méně známých postsovětských republik, Čínu, Laos, Kambodžu až do Barmy, kde ho zastavil covid. Cesta trvala rok a půl, navštívil 21 zemí, ujel a ušel přes 67 000 kilometrů.

Dokořán s Jiřím Suchým
Kdo by neznal Jiřího Suchého! Český divadelník, hudebník, textař, zpěvák, básník, skladatel, spisovatel, filmař, grafik, výtvarník, divadelní režisér a člen dvojky Suchý+Šlitr. V pořadu Dokořán otevře dveře nejen do divadla Semafor, ale také do svého života.