Červen se už skoro láme do druhé poloviny, prázdniny čekají za rohem a ty možná přemýšlíš, co budeš během dvou letních měsíců podnikat. V našem článku jsme ti připravili tipy na letní festivaly, tábory a další akce. 

zdroj

Protože červen je vlastně už skoro jako prázdniny, obsahuje fronty na zmrzlinu, teplé dny a dlouhé večery, najdeš tu i pár doporučení na víkendové zábavy. Tenhle víkend tě v Náměšti nad Oslavou čeká Náměšťfest - tři dny muziky a dobré společnosti v krásném městě v kraji rybníků. A kdybys chtěl udělat něco pro své zdraví a pro dobrou věc, načerpat vitamín D a pokochat se přírodou, v Rokytnici nad Jizerou se můžeš přidat k pochodu na podporu hospice Duha

Poslední červnový víkend rozezní Dolní Kounice (pamatuješ? O tomhle zvláštním městečku vyšel nedávno článek) KefasFest - festival pořádaný brněnskou diecézí. Do uší ti pustí pohodu cellofolkař Pavel Čadek, písničkář Michal Horák nebo kapely TowMeot, Dobrá otázka nebo Way to go. A jestli se chceš ještě před začátkem prázdnin duchovně povzbudit, namiř si to do Zlína, kde tě přivítá konference Poslaná

1.–4. července pak na Cvilíně u Krnova proběhne už 26. františkánské setkání mládeže, kde kromě zajímavých přednášek vystoupí i kapela Alive. 

zdroj

2.–9. července můžeš zamířit do České Kanady, do Strmilova. SEM ve spolupráci s Českobratrskou církví evangelickou tu pro tebe připravili letní kemp mládeže - workshopy, duchovní program a červencová pohoda. 

Těšit se můžeš ještě na jednu konferenci, a to v Brně. 5.–9. 7. Brněnské výstaviště zoranžoví, protože tu proběhne Katolická charismatická konference

Zpátky ale k táborům. Přístav v Rajnochovicích ti toho na léto připravil opravdu mraky - Bombastik tě 6.–15. července vezme s sebou do světa Pokémonů. Také Česká maltézská mládež se na tebe těší, a to 8.–13. 7. v Josefově dole. 8.–16. července pak v Klášterci nad Ohří proběhne první turnus Antiochie. Kdyby ti tenhle termín nevyhovoval a chtěl jsi jet, neboj, dohromady si pro tebe připravili čtyři turnusy během celého léta. 

I když už nejsi středoškolák, je na tebe pamatováno, a to OldKempem ve Strmilově 9.–16. července. A jestli chceš přiložit ruku k dílu a užít si trochu středověku, neváhej se vydat na Slovensko, na akci Dubova Colonorum, kde si kromě odpočinku od moderních technologií pořádně mákneš při opravě zříceného kostelíka. 

zdroj

15.–22. 7. se ve Smilovicích sejde velká spousta mladých a budou se těšit i na tebe - Xcamp pro tebe připravil přednášky, workshopy, chvály a koncerty. Ve stejném termínu můžeš i pěkně ulítnout - na táboře ÚLeT, který si pro tebe připravili v plzeňské diecézi a který proběhne v Nečtinách.

Rozhodně si řekneš wow, když se přidáš na jeden ze dvou turnusů WOWcampu v Náměšti na Hané. Ten první proběhne od 17. do 23. července, na druhý se můžeš těšit od 21. do 27. srpna. 

23.–29. července se na tebe budou těšit v Rajnochovicích na RAFTcampu. Organizátoři tě lákají na pořádnou porci nadupaného programu - přednášky, vystoupení kapely a samozřejmě hry a parta skvělých lidí. Jestli se bojíš, že budeš muset opravdu raftovat (nebudeš, neboj), můžeš si radši skočit - rovnýma nohama do JUMPu, který proběhne v Kostelním Vydří v tomtéž termínu. Kmotři, tedy lektoři, si pro své klany nachystali vypilovaný program, při kterém se nebudeš nudit ani chvilku. 26. - 30. 7. můžete vyrazit také za hranice na Mladifest v Medjugorje. Pokud využijete nabídky poutě s Mary’s Meals, můžete cestu spojit i s koupáním v moři.

Od táborů zase na chvíli k festivalům. Konec července patří KristFestu - multižánrovému festivalu, na kterém si kromě řečníků můžeš poslechnout také kapelu Praise Industree nebo Marbles, a kdybys měl uši plné muziky, odpočinout si můžeš na některém ze seminářů. 

zdroj

Nejen tábory a fesťáky živ je člověk, občas je dobré se na chvilku zklidnit, hlavně takhle v půlce pořádně nabitých prázdnin. Usebrat se můžeš například v zeleném prostředí Železných hor, kousek od Sečské přehrady na duchovním cvičení pro mládež, kterou 31. 7.–5. 8. pořádá Immaculata. Obnova pro holky se pak otevírá 1.–4. srpna v Prasklicích, 6.–11. 8. si ji pro tebe připravily sestry boromejky v Hutisku-Solanci a 16.–20. 8. se můžeš duchovně koncentrovat nedaleko Zábřehu na hoštejnské faře. 

Prvního srpna, prvního srpna, co ti jen to datum připomíná? Krom toho, že prázdniny neúprosně vstupují do druhé půlky, začíná i největší mládežnické setkání roku - Světové dny mládeže v Lisabonu. 1.–6. srpna naplní portugalské město tisíce mladých z celého světa, aby společně slavili svou víru a setkali se s papežem Františkem. Míříš do slunného Portugalska?

Jestli tě cestování až tak neláká a máš radši dálky ne tak vzdálené, 3.–5. 8. tě volá Slovensko a CampFest. Nabušená akce ti naservíruje řadu skvělých řečníků, chvály a samozřejmě pořádnou porci hudby - ESPÉ, CityHouse Music, BCC worship, Marbles, ALIVE, TowMeot nebo Way to go.

13.–19. srpna je týden, kdy si člověk skoro nemůže vybrat - probíhají hned tři tábory. Plzeňská diecéze zve na Quest, který tě vezme na cestu po Středozemi, RunwayCamp s tebou pak proletí do druhé půli srpna a mladšího sourozence můžeš poslat do Ktiše na ENTERjunior

zdroj

Srpen je na kulturní zážitky bohatý a spousta z vás určitě ví, jaká akce se pravidelně odehrává na Vsetíně takhle ke konci prázdnin. Je to tak, město na Bečvě rozezní 17.–19. srpna festival UNITED a nabídne ti kromě přednášek a workshopů hlavně pořádnou porci muziky. Těšit se můžeš na Hillsong London, ESPÉ, ALIVE, TowMeot, alltide nebo Adonai.

Ještě na konci prázdnin se dá zažít nějaké to táborové dobrodružství - například v paralelním světě 19.–26. srpna v Mostech u Jablunkova nebo na ENTERcampu v Ktiši 21.–27. srpna. Do září se pak můžeš aklimatizovat na pražskou arcidiecézí pořádaném Taxiway Campu na Hoře matky Boží v Králíkách v termínu 27. srpna až 1. září.

Začali jsme festivalem a také jím skončíme. 25.–27. 8. bude v klášteře Teplá velmi inspirativně - uděje se tu Creative, akce pro všechny kreativní duše. 

zdroj

A na úplný závěr článku musím zmínit ještě jednu organizaci, která ti nejen o prázdninách připravuje po celé republice bohatý program - Hnutí Brontosaurus. Pokud se nebojíš práce a chceš přiložit ruku k dílu, určitě sleduj jejich stránky - kromě zážitkových a dobrovolnických akcí pravidelně chystají i semináře, kluby nebo programy pro děti. Podpořit Brontíky je vždycky dobrý nápad - vyvětráš se, pomůžeš a poznáš správnou bandu podobných nadšenců.

Jak sám vidíš, akcí se za ty dva měsíce chystá fakt dost. Pokud jsem snad na některou zapomněla, určitě se nám ozvi, rádi ji doplníme a hlavně nahrajeme na signaly.cz/akce, kde všechny zmíněné a pár navíc najdeš hezky přehledně v kalendáři. 

Tak co, na který fesťák nebo tábor letos vyrazíš?