Cestovat do dalekých krajin lze z mnoha důvodů. Pokud se tam za pár týdnů vydáme my, budeme chtít pravděpodobně spojit relaxaci s atraktivní změnou prostředí. Někdo jezdí do ciziny překračovat svou komfortní zónu a zjišťovat, čeho všeho je schopen. Někdo ale touží po cizích krajích kvůli lidem, kteří tam žijí, a chce jim donést, co dosud nepoznali - třeba evangelium. Ale jakkoli jsou puchýře na nohou nepříjemné a pobývání v tropických krajích nepříjemné, zatrne vám spíš u příběhů z doby Sovětského svazu. Být tam tehdy, zvlášť v počátcích SSSR, aktivním katolíkem... to často vyústilo v mučednictví. Všechny tyhle příběhy můžete poznat následující týden prostřednictví televize Noe.

zdroj

Úterý 6. června

V souvislostech - Martina Mašková: 100 let Českého rozhlasu
Martina Mašková se na rozhlasových vlnách pohybuje od roku 1996, začínala v Českém rozhlase, poté několik let pracovala pro BBC v Praze a Londýně a teď znovu moderuje pro Český rozhlas pořady Laboratoř, Téma dne nebo Souvislosti. V rozhovoru pro televizi Noe bude mluvit o sto letech ČRo a o tom, jaké to je, pracovat v rozhlase. 

Výpravy do divočiny - Světlo v hlubinách

Ichtyoložka Mgr. Zuzana Musilová, Ph.D. z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se věnuje především smyslovému vnímání ryb. Víte, jak vidí ryby v hlubinách? Jsou ryby němé? Na tyto a spoustu dalších otázek se dozvíte odpověď v úterním vysílání.

Středa 7. června

Anděl bez křídel

Takto nazval své jediné, těžce postižené dítě Zuzanku slovenský básník Milan Rúfus. Stejný název dostal i film, natočený ve spolupráci autora Ľubora Patsche s Občanským sdružením Naveky závažná při příležitosti dosažení Zuzančiných neuvěřitelných 60 let. Je to film o výjimečném osudu dcery výjimečného otce, který svou lásku k ní a ke své manželce vyjádřil v mnoha básních.

Příběhy odvahy a víry: Biskup Maletsky - Don Bosco z Petrohradu

Antonij Maleckij se stal knězem, následně bojoval s úpadkem morálních hodnot a vybudoval mnoho zařízení pro mladé - podobně jako Don Bosco. Sověti však všechny katolické školy i sirotčince zavřeli a zakrátko byl Antonij Maleckij perzekuován, uvězněn a internován pro své nezákonné aktivity a kvůli tomu, že se nechal tajně vysvětit na biskupa. Jeho konečným exilem bylo Polsko. Příběh odvážného kněze ve složité době si určitě nenechte ujít!

Čtvrtek 8. června

Poutníci času s Marií Magdalénou Brázdil

Marie Magdaléna Brázdil je jachtařka a propagátorka udržitelného způsobu života, která se svým partnerem a jejich dvanáctimetrovou lodí proplula Severním ledovým oceánem na Špicberky. Stali se tak patrně první českou posádkou, která to s laminátovou plachetnicí dokázala. Podmanivé kouzlo jachtingu přitom objevili tak trochu náhodou při svých toulkách hvězdnou oblohou. Po covidové pandemii udělali zásadní rozhodnutí, svůj dosavadní život odložili a na svoji jachtu se přestěhovali nastálo. Museli se uskromnit, aby zbylo místo také pro jejich pasažéry, které dál vozí vstříc dobrodružství. 

Patagonie - Misionářský sen

Don Bosko rád vyprávěl chlapcům své sny. Často jim povídal o šíření evangelia a misijním poslání salesiánů. Ve snech viděl snad všechny světadíly a různé exotické země. Vždy se jednalo o misijní cesty mezi ty nejchudší, kam Boží slovo proniká s obtížemi. Patagonie patřila mezi první sny tohoto velkého světce, který se dožil jen několika misijních výprav, ale jedna z prvních byla právě do této země. 

Pátek 9. června

Brazílie - Querida Amazonia
Otec Piotr Schewior je polský misionářský kněz, který již více než 23 let působí v srdci amazonské džungle v Brazílii. Sídlí v městečku Tefe podél řeky Amazonky, kde je přístup k místním obyvatelům možný pouze po vodě nebo letadlem. Film se zabývá realitou života v Amazonii, osobními úvahami otce Piotra o kněžství a také jeho mimořádnou misionářskou službou.

O zaniklé Karvinné
Opravdu jsou ta dvě n správě. Karvinná, Karwin, dnes Karviná, to je mladé město, o kterém vám v dokumentu budou vyprávět pamětníci i znalci historie a přesvědčí vás, že stojí za návštěvu.

Na pomezí ticha a tmy

Čtyři hluchoslepí neherci přijíždí do Ostravy, aby během jednoho víkendu nazkoušeli krátké divadelní představení pod režisérskou taktovkou nezkušené studentky. Námět na grotesku? Ne. Dokument Na pomezí ticha a tmy zachycuje průběh unikátního experimentu, a zároveň poskytuje podrobný vhled do života lidí trpících hluchoslepotou.

Sobota 10. června

Příběhy odvahy a víry: Osud Anny Abrikosové - Slib oběti

Anna Abrikosová se svým mužem Vladimírem konvertovali ke katolické víře, založili katolickou farnost východního ritu a dominikánskou komunitu. Po revoluci Anna obětovala svůj život Bohu pro spásu Ruska. Byla zatčena, trpěla a zemřela pro své náboženské přesvědčení. Dala tak světu výjimečný příklad svatosti.

Setkání - Romana Bělohlávková - Zelená hora

V příštím roce uplyne tři sta let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Od roku 1994 je na seznamu Světového dědictví UNESCO a v současnosti finišují opravy jeho exteriéru i interiéru. Směřují k co nejvěrnější obnově původní podoby díla geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Nejen o nelehkém navrácení kostela církvi hovoří Romana Bělohlávková.

Dobrodružství před kamerou - Našeptávač Nahanni

Dominique Snyers je profesorem na strojírenské škole a výzkumným pracovníkem v oblasti umělé inteligence. Již více než 30 let doprovází mnoho mladých lidí při objevování přírody. Dnes představíme jeho film Našeptávač Nahanni. Čtyři mladí horolezci sní o tom, že vylezou na Lotus Flower Tower (2570 m), velkou legendární stěnu ztracenou na kanadském severu. Aby se k ní dostali, budou muset čelit nebezpečím řeky Nahanni během měsíce úplné samoty. Sledujeme poetické dobrodružství plné humoru, střetávání generací, kde se sny a realita prolínají.

Neděle 11. června

Milosrdenství

Po druhé světové válce se Maďarsko dostává pod sovětský vliv a ateistický komunistický režim zahájil boj proti církvi. Film odehrávající se v roce 1950 představuje příběh otce Leopolda a mnichů z jeho řádu, kteří se snaží znovu oživit křesťanství v zemi, která se po válce snaží vzchopit. Zpočátku jim komunistické mocnosti v práci nebrání, tento „klidný“ stav ale netrvá dlouho. Otec Leopold je zatčen na základě vykonstruovaných obvinění a vystaven krutému mučení. Přiznání z něj má dostat jeho bývalý student, poručík Keller...

Dekalog VIII. - Osmé přikázání

Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému, nařizuje osmé přikázání, v jehož zpracování se starší renomovaná profesorka etiky Zofia setkává na fakultě s americkou židovkou Elzbietou, která jí kdysi tlumočila a nyní - po čtyřiceti letech - navštěvuje svou starou vlast. Elzbieta vzpomíná na situaci, kdy židovským dětem byla odepírána pomoc a kdy se vydávaly falešné doklady o jejich křtu.

Pondělí 12. června

Outdoor Films s Kateřinou Koulákovou alias Kaczi - Cestování se zpěvem a hudbou

Energická písničkářka a harmonikářka z Beskyd je důkazem toho, že hudba nemá žádné hranice. Muzikantka tělem i duší se nebojí hrát na ulici, v horách, v obytné dodávce nebo na střeše. S ukulele v ruce prošla 400 kilometrů Svatojakubské pouti, procestovala Gruzii, Island a zahrála si v Japonsku. Multiinstrumentalistka, která získala nominaci na Interpretku roku v Cenách Jantar 2018 i 2019. Povídání s Kaczi je zpestřeno videoklipy jejích písní i záznamem její pouti do Santiago de Compostela.

Stíny nad Libavou
Libavá, Libavá, hlavně Moravákům to nejspíš něco říká. Napovím, Libavá je název vojenského újezda kousek od Olomouce. Město Libavá leží přímo na jeho okraji a prohnaly se jím dějiny. Jak to dopadlo v téměř čistě německém městě po druhé světové válce se dozvíte v dokumentu Marka Hýži.