Začátek května přináší dva volné dny navíc a většinou na všech televizních kanálech zásobu válečných velkofilmů, protože jeden z volných dní odkazuje na konec druhé světové války. Na víc než sedmdesát let staré události můžeme ale vzpomínat i jinak, než sledováním přestřelek krásných mužů v uniformách, kteří po sobě hází vtipné větičky z dobře napsaného scénáře. Za zamyšlení stojí jak historie naší země, tak i okolnosti válek v jiných, třeba i hodně vzdálených zemích. V televizi Noe ovšem najdete dost zajímavých pořadů, i když se tématu války věnovat nechcete.

Zdroj

Úterý 2. 5.

Středoafrická republika - Vzpoura duchů lesů a vod

Kontinent sužuje takzvaný „zapomenutý konflikt“, který ničí malou zemi v samém srdci Afriky. Právě Středoafrickou republiku s pouhými 4,6 miliony obyvatel sužuje od roku 2012 neustálé násilí, které původně začalo mezi povstaleckou organizací Sélékou a lidovými milicemi Antibalaka, které se dnes rozdrobily. Nyní ozbrojené skupiny a milice kontrolují více než sedmdesát procent území. Pro většinu Středoafričanů, kteří se živí zemědělstvím, je život ve fakticky bezprávném státě boj. V mnoha oblastech se katolická církev stala útočištěm pro ty, kdo utíkají před násilím, ale je zároveň i hlasem volajícím po míru a usmíření.

Středa 3. 5.

Outdoor films - vysohorské maratony

Stanislav Najvert se již několik let velmi úspěšně věnuje horským ultramaratonům. Mezi své největší úspěchy považuje čtyři vítězství na beskydské B7 a čtyři medaile z republikového mistrovství v Ultra Skyrunningu. Výsledky prozrazují, že patří k vrcholovým sportovcům. Miluje hory a kromě běhu se věnuje lyžování, cyklistice a plavání; dříve se věnoval házené, atletice a triatlonu.

Čtvrtek 4. 5.

Dokořán s Evou Čerešňákovou

Životní příběh Evy Čerešňákové je stejně dynamický a zajímavý jako její cesta do Santiaga de Compostely. Věnovat se modelingu a dostat se do finále soutěže Miss ještě neznamená být pouhým „věšákem na šaty“. Neformální rozhovory s osobnostmi veřejného života. „Kdo není proti nám, je s námi!“ Tato věta evangelia se stala námětem pro pořad Dokořán.

Pod lampou o vesmíru - Apollo 13

Co se stalo s Apollem 13? Jak se posádka zachránila? Proč se na dlouhou dobu přestalo létat na Měsíc? Proč se tam znovu chystáme? Hostem bude Juraj Petrovič.

Pátek 5. 5.

Tajemná radost

Dokumentární film Tajemná radost - Matka Rosa Vůjtěchová popisuje nevšední životní příběh zakladatelky Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova, tedy právě Rosy Vůjtěchové. Na pozadí jejího životního příběhu vykresluje také historické události té doby.

Transport

Dva studenti se díky výměnnému programu Erasmus vydávají na pouť do Osvětimi, inspirovanou deníkem Etty Hillesum, který si psala v letech 1941-1943. Tento deník svědčí o neutuchající víře této mladé holandské Židovky v Člověka, který zároveň dokáže být původcem nejodpornějších zločinů proti lidskosti. „Já vím všechno, ale život je pro mě krásný a plný významu. V každém okamžiku,“ napsala Etty do svého deníku před svým transportem do koncentračního tábora Osvětim, odkud se již nevrátila. Film belgického filmaře Andrého Bossuroye byl uveden v Osvětimi 27. ledna 2010 v den 65. výročí osvobození tábora.

Kulatý stůl - Půda jako dar a dědictví otců

Rodinné farmy jsou postavené na principu zodpovědnosti farmáře a jeho rodiny k přírodě a jejím zdrojům a také k předkům i budoucím generacím. O zkušenostech s hospodařením budou diskutovat zástupci mladé generace farmářů Veronika Kropáčková z Ekofarmy Nelepeč, Jan Basař z Farmy Basařovi a předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. Moderuje Daniela Brůhová. Přidejte se i vy k naší diskusi o půdě.

Sobota 6. 5.

Flešbeky - Godzone podcast: Sestra Helena

Františkánka, učitelka, evangelizátorka a zakladatelka komunity Maranatha. Sestra Helena vypráví o tom, jak se jí Bůh nadpřirozeně dotkl při její protináboženské výchově. Popisuje pronásledování za komunismu, domovní prohlídky a také to, jak odpustili těm, kteří je pronásledovali. Vzpomíná na setkání s Eliasem Vellou, který rozpoznal její vnitřní zranění z pronásledování, a jak ji z něj Bůh začal uzdravovat. 

Jen samé krásné věci

Film s vtipem a nadhledem vypráví příběh šestnáctileté dívky Benedetty z malého italského města. Benedetta se jednoho dne seznámí s obyvateli zvláštního domu pro rodiny v nouzi. Benedetta je ale dcerou místního starosty, který touží po znovuzvolení v nadcházejících volbách a svou dceru vnímá  jako vzor dokonalosti a ideál nové generace. Noví přátelé jeho dcery se panu starostovi vůbec nelíbí... Jen samé krásné věci (2019) je lehkou a divácky vstřícnou komedií, která se nebojí dotknout citlivých sociálních témat i mnohých našich předsudků. Film byl natočen ve spolupráci s Komunitou papeže Jana XXIII. založenou italským knězem Orestem Benzim (1925 – 2007). Ten od roku 1973 stál u vzniku mnoha „domů pro rodiny v nouzi“, kde našly útočiště tisíce opuštěných, hendikepovaných či sociálně vyloučených osob.

Neděle 7. 5.

S chutí přes práh - Kongregace Školských sester de Notre Dame v Hradci Králové

V dalším díle našeho kulinářského pořadu z českých a moravských klášterů navštívíme řeholní dům, jehož obyvatelky se ve své činnosti zaměřují na výuku a výchovu dětí, ale nezapomínají ani na péči o své spolusestry, jímž požehnaný věk či zdravotní stav už nedovoluje být aktivní jako v dřívějších letech. Královéhradecká Kongregace Školských sester de Notre Dame žije v sousedství Krajského soudu a přilehlé vazební věznice. A právě věznice je jedním cílů, kam také směřují modlitby z svého kláštera, který je rovněž sídlem generálního vedení celé kongregace, všech klášterů této kongregace na celém světě. Srdcem řeholního domu v Hradci Králové, kde žije na dvacet sester, je kaple Zvěstování Panny Marie. V domě je jedno patro vyhrazeno pro starší sestry, ostatní řeholnice se věnují zajištění péče a provozu v domě nebo některé učí ve škole. Pokud to je možné, pořádají sestry různé programy pro děti i rodiny. Oblíbená u veřejnosti je každým rokem pořádaná Zahradní slavnost. Velkým apoštolátem jsou oběti a modlitby za různé potřeby církve, za potřeby jednotlivých lidí. Zde především starší sestry nacházejí svou důležitou roli. „Jsme členkami apoštolské kongregace. Máme zvláštní poslání šířit Boží království. Naše zasvěcení má být ve světě viditelným znamením a povzbuzení k lásce. Má ukazovat lidem věčné hodnoty už zde v přítomném čase,“ říká o jejich způsobu a smyslu života sestra Anežka. O tom všem a dalších skutečnostech se diváci TV Noe dozvědí během přípravy dvou pokrmů, které Kateřinu a Pavla naučila v klášterní kuchyni připravovat sestra Faustina. Tím prvním je recept na výtečné jablkové knedlíky, jejichž způsob přípravy je naprosto neotřelý a neobvyklý, neboť se jablka vůbec nebudou balit do těsta, jak to všichni po generace doma děláme. Druhým receptem je výtečná zeleninová směs, která se po vysmažení dá použít na topinky, do sendvičů či pod maso.

Pondělí 8. 5.

Přerov a jeho válka

Film Přerov a jeho válka režiséra Michala Najbrta přináší historická fakta, ale i autentické vzpomínky pamětníků. Dokument zajímavou formou mapuje Přerovské povstání, osud těžce zkoušené židovské rodiny Wolfovy z Tršic a také masakr na Švédských šancích. Tvůrci filmu vsadili na unikátní dobové materiály. K věrohodnosti snímku přispívají také výpovědi očitých svědků.

Javoříčko 1945

Proč nacisté vypálili obec a zastřelili třicet osm mužů pár dnů před koncem druhé světové války? Nová fakta a pravdivé svědectví bez cenzury. Prostějovský režisér Theodor Mojžíš přináší důležité souvislosti za pomoci znovuobjevených archivních dokumentů a výpovědí očitých svědků a vypráví příběh vesnice od téměř idylické doby před válkou až do osudné události dne 5. 5. 1945.

Síť svobody

Film se odehrává ve Francii na počátku Druhé světové války a vypráví o záslužné práci řeholnice Heleny Studlerové, která zachránila životy tisíců vězňů v nacistických koncentračních táborech, včetně takových významných osobností, jako byli Francois Mitterrand a generál Giraud. Helena, svědkyně hrůz a barbarství, vykonává neobyčejnou charitativní práci s vězni a válečnými zajatci, přičemž ohrožuje život svůj i svých blízkých, aby zachránila životy dětí, starců, vězňů a sirotků.