V pátek 2. června 2023 se uskuteční již patnáctý ročník tradiční Noci kostelů. Během tohoto večera se návštěvníkům zpřístupní kostely a modlitebny napříč celou republikou. Mottem tohoto ročníku je: „Po světle dne totiž nastupuje NOC, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost.“

Noc kostelů 2023. Zdroj: www.nockostelu.cz

V letošním roce se přihlásilo 1 729 kostelů a modliteben, ve kterých je pro návštěvníky nachystán různorodý program v podobě prohlídek, přednášek a dalších aktivit pro děti i dospělé. Připravili jsme pro vás výběr několika zajímavých akcí.

Kompletní program a podrobnější informace najdete na www.nockostelu.cz nebo si můžete stáhnout aplikaci Noc kostelů do mobilu. V aplikaci můžete najít program nejbližších kostelů a modliteben podle GPS polohy uživatele, listovat v programu podle okresu či kraje a ukládat si vybraná místa do oblíbených, abyste si vytvořili vlastní program Noci kostelů.

Brněnská diecéze

Adamově si v rámci komentované prohlídky (20:00-20:30) můžete poslechnout historii zdejšího Světelského oltáře, který pochází z let 1516-1525 a je unikátní památkou svého druhu v Evropě. Po prohlídce oltáře si pak farníci nachystali přednášku o nedávné pouti do Svaté země. Během dne je v okolí kostela připraven doprovodný program pro děti a loutkové divadlo.

Přednášku na téma Jan Křtitel od Jana Špilara si můžete poslechnout v rámci Noci kostelů v Babicích nad Svitavou v kostele sv. Jana Křtitele. Součástí bude také bohoslužba slova. Během večera je také nachystaný program pro děti a dospělí budou mít možnost prohlédnout si kostel, věže a zrekonstruovanou faru a poslechnout si přednášku o uměleckých dílech v babickém kostele.

Českobudějovická diecéze

V Hluboké nad Vltavou v kostele sv. Jana Nepomuckého zahájí noc kostelů vyzváněním zvonů v 19:00. Během večera si můžete poslechnout ukázky varhanní hudby nebo komentovanou prohlídku varhan z roku 1847 a celého kostela. V 19:30 zde pak začíná přednáška na téma Jan Nepomuk Neumann – apoštol Ameriky z Jižních Čech, kterou přednese děkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a církevní historik docent Rudolf Svoboda.

V Husově sboru v Mirovicích se v rámci Noci kostelů uskuteční vernisáž obrazů Ihora Bychkivskyyho, který pochází z ukrajinského Lvova a od roku 2000 žije a tvoří v Praze. Návštěvníci budou mít během večera také možnost zapálit svíčku jako vzpomínku na své blízké a v případě dobrého počasí se připojit ke grilování na zahradě.

Noc kostelů 2022 v kostele sv. Jiljí, Brno-Líšeň. Foto: Petr Polanský, Člověk a víra

Královehradecká diecéze

Křesťanské společenství Mozaika v Hradci Králové v rámci Noci kostelů připravilo Open Air program v Lodivadle na Kavčím plácku. Od 17:00 se můžete těšit na koncert českých kapel Lévi a Dotek a slovenských Espé. V kavárně společenství Mozaika (Mýtská 2), pak budou od 21:30 pokračovat noční chvály Youth Worship z mozaikové mládeže.

V Nížkově v kostele sv. Mikuláše zahájí Noc kostelů mší svatou. Po ní budou Josef a Jana Bruknerovi vyprávět o pouti do Santiaga de Compostela. Pro děti je na farní zahradě připravena Stezka sv. Mikuláše s úkoly a odměnou. V presbytáři kostela budou vystaveny ostatky sv. Jana Pavla II. a sv. Mikuláše a jejich životopisy. Ve 21:00 se uskuteční chválové zpěvy s kytarou. Kromě kostela bude také možné navštívit zdejší kostnici.

Litoměřická diecéze

V Jablonném v Podještědí v bazilice svatého Vavřince a svaté Zdislavy pomluví bratři dominikáni o rekonstrukci a o svaté Zdislavě. Zároveň budou otevřené ambity kláštera, v nichž budou ke zhlédnutí tři výstavy o svaté Zdislavě a rekonstrukci baziliky. V průběhu večera je pak možné absolvovat noční výstup na vyhlídkovou věž.

V modlitebně sboru Církve bratrské v Teplicích bude v rámci Noci kostelů probíhat čtení z děl Jana Amose Komenského a v 19:00 začne promítání historického filmu Jako letní sníh o životě Komenského. Po promítání bude možné o filmu debatovat.

Noc kostelů 2022 v Olomouci u bratrů kapucínů. Foto: Pavel Langer, Člověk a víra

Olomoucká arcidiecéze

V evangelickém kostele v Huslenkách se o Noci kostelů rozezní kostelní zvony. O hudební doprovod se večer postará školní sboreček ZŠ Huslenky pod vedením Mgr. Anety Hrňové a v 19:00 se uskuteční koncert sester Anety a Daniely Hrňových. Na závěr večera bude možné prohlédnout si kostelní věž se zvonicí a netopýří slují.

V Mohelnici v kostele sv. Tomáše Becketa při příležitosti Noci kostelů oslaví výročí 850 let od svatořečení patrona zdejšího kostela. Vystaveny zde také budou kněžské ornáty, vystoupí schola Ministrare a bude možné prohlédnout si mohelnický betlém.

Ostravsko-opavská diecéze

V kostele svatého Bartoloměje v Odrách vystoupí ZUŠ Odry a přednášky na téma Kostel svatého Bartoloměje, architektura a umělec bude mít doktor Adam Hubáček, kurátor Muzea Odersko. Připravený je také program pro děti a expozice o významných křesťanských myslitelích prvních staletích.

V Paskově v kostele svatého Vavřince také vystoupí žáci ZUŠ a v 19:30 se uskuteční varhanní koncert v podání místního varhaníka Ing. Pavla Šiguta, kterého zpěvem doprovodí Jana Šafářová Doležílková, mezzosopranistka Slovenského národního divadla, a dcera Maruška.

Noc kostelů 2022 v Pakově. Foto: Vladimír Liška, Člověk a víra

Plzeňská diecéze

Úryvky z představení Malý princ v podání literárně dramatického oddělení ZUŠ Chrást bude možné vidět v modlitebně ČCE v Chrástu. Dále bude probíhat společné čtení úryvků z Komenského děl za doprovodu křesťanských písních. Večer zakončí modlitba se zpěvy z Taizé a požehnání obci v kapličce u školy.

Neobvyklý zážitek v podobě motorkářské pouti čeká návštěvníky Noci kostelů v Ostrově Nad Ohří v kostele sv. Michaela Archanděla a Panny Marie Věrné. Během večera pak zazní jeden varhanní koncert v podání Martina Matušky a druhý varhanní koncert se zpěvem v podání Barbory a Vojtěcha Přiklopilových.

Pražská arcidiecéze

V kostele Narození sv. Jana Křtitele v Hovorčovicích vystoupí Umělecká akademie, poté zahraje na varhany mistr Ondřej Scholtz a následně zahrají na housle a violoncello Jana Severová a Benjamín Lajda. V nově vystavovaného kláštera v Drastech sem pak zavítají sestry karmelitky, aby vyprávěly o nově vznikajícím klášteře a o svém životě.

V Roudnici nad Labem v kostele Narození Panny Marie se uskuteční zážitkový program o Pašijovém cyklu Hanse Hesseho, který dovršil 500 let své existence. Na staré obrazy je možné se dívat jako na komiks a program je vhodný pro děti i dospělé. V 17:00 bude možné vystoupat na zvonici k několikatunovým renesančním zvonům.

Pokud jste ve své farnosti, sboru či společenství připravili program, na který byste rádi upozornili ostatní, podělte se o něj v komentářích.