Tomáš Halík slaví sedmdesáté páté narozeniny! To je příležitost trochu rekapitulovat a připomenout si, co všechno napsal a které jeho myšlenky lidi nejvíc oslovily. Poučit se ale můžeme nejen od vzdělaných lidí, ale i od lidí, kteří bojují o holé přežití, případně o trochu důstojné přežití. Od lidí, kteří potřebují pomoc ostatních. Můžeme si srovnat své hodnoty, pocítit vděčnost za to, co máme, a třeba zkusit najít cestu, jak těmto lidem pomoci. Dětem, které podporu ostatních opravdu naléhavě potřebují, se v tomto týdnu budou věnovat hned dva pořady televize Noe.

zdroj

Úterý 30. května

Jak potkávat svět se členy Janáčkova kvarteta

Janáčkovo kvarteto určitě něco říká každému, kdo se aspoň trochu zajímá o vážnou hudbu. Ročně odehrají kolem padesáti koncertů v zahraničí i doma a v televizním studiu se s vámi podělí nejen o svou hudbu, ale i o zajímavé příběhy z jejich působení na pódiu. 

Princ, který si vybral Dona Boska
O Augustovi Czatoryskem jste nejspíš neslyšeli - a to je škoda. Byl to polský kníže narozený v půlce 19. století, který potkal Dona Boska a v tu chvíli se mu obrátil život. Co všechno dokázal a proč ho Jan Pavel II. blahořečil se dozvíte v tomto dokumentu. 

Středa 31. května

Familie Korbel - Příběh z druhé strany

Filmový dokument Familie Korbel - příběh z druhé strany líčí příběh sourozenců Korbelových a jejich rodičů na sklonku II. světové války a po jejím skončení. Snímek otevírá v letech komunismu tabuizované a v posledních dekádách silně diskutované a historicky intenzivně zkoumané téma – popisuje osudy jedné z rodin českých Němců, která byla v poválečném období vyřazena z odsunu.

Jak to vidí Tomáš Halík
Tomáš Halík. Tohle jméno není určitě třeba představovat. Významná osobnost české katolické církve letos slaví 75 let a v pořadu nám nejrůznější osobnosti z církevního, akademického, kulturního i politického života odpoví na otázku, které myšlenky z jeho knih je nejvíc oslovují. Své dotazy a příspěvky mohou psát také diváci na e-mail [email protected] nebo formou SMS na číslo: +420 775 177 377.

Outdoor Films s Františkem Machem - Deník z cest do jiného světa
František Mach je nadějný filmař, kameraman, cestovatel a režisér vítězného filmu Erikit – deník z cesty do jiného světa. Snímek vyhrál na Mezinárodním filmovém festivalu outdoorových filmů jednu z hlavních cen.

Kaplani naděje: Ondřej Doskočil a Ludmila Míchalová Mikšíková
Jaké to je, dělat kaplana v nemocnici? O tom, jak je občas těžké donést do srdcí lidí naději, budou mluvit dva kaplani z českobudějovické nemocnice - katolický jáhen Ondřej Doskočil a evangelická farářka Ludmila Míchalová Mikšíková. 

Čtvrtek 1. června

Kulatý stůl: Práce ve věznicích
V současné době má asi čtyřicet tisíc českých dětí rodiče ve vězení. Děti většinou žijí v obtížných podmínkách a také čelí stigmatizaci. Jak pomoci těmto „zapomenutým dětem“ a jak pomoci jejich rodičům, aby se po propuštění z věznice dokázali zapojit do normálního života, o tom budou diskutovat Gabriela Kabátová, ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství, generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis, který má i teologické vzdělání, spolu s psychologem Petrem Novákem, který působí ve věznici Jiřice. Moderuje Daniela Brůhová.

Barberbieni

Chcete dětem pustit film? Zkuste Barberbieni! Desetiletá Pavlínka, dcera velitele vatikánské Švýcarské gardy, se právě přestěhovala s rodiči do Vatikánu. Hned první den služby jejího otce však dojde ke krádeži papežského kříže. Pavlínka je zoufalá a její slzy oživí tři včelky z erbu slavného rodu Barberbieni. Podaří se jim vypátrat zloděje a pomoci tak tatínkovi?

Pátek 2. června

Putování modrou planetou: Austrálie
Austrálie je kontinent, kterému by se většina z nás s chutí vyhnula - jak se říká, už na letišti můžete potkat aspoň deset zvířat, co vás můžou zabít. Země pavouků a hadů má ale co nabídnout - její krásy můžete objevit na obrazovce televize Noe v pátek. 

Ghana - Příběh dětí duchů
Když se v Ghaně narodí dítě s jakoukoliv abnormalitou, je bráno jako prokleté a zlé a domorodci jej nemilosrdně zabijí a je jedno, že je postižení způsobené nedostatkem lékařské péče. Proti tomu se ale postavila sestra Stan Mumuni a založila Nazaretský domov pro Boží děti, který těmto k smrti odsouzeným maličkým dává šanci na život. 

Sobota 3. června

Příběhy psané životem - Poznávám a přesto věřím
Jde dohromady věda a víra? Jsou tyto pohledy na chápání světa neslučitelné? Poslechněme si výpovědi některých současných slovenských a českých vědců.

Láska za časů korony

Jaké bylo mít vztah na dálku v době, kdy jste nemohli přejít ani hranice okresu? Huston Coley a Debora Macíková natočili netradiční dokument o jejich vztahu na dálku, o pocitech, útrapách a podpoře i nejistotě. 

Neděle 4. června

Dekalog VII. Sedmé přikázání

NEPOKRADEŠ - Do výjimečné rodinné situace zasvěcuje diváky variace na sedmé přikázání Nepokradeš. Studentce Majce se před lety přihodila „milostná nehoda“, po které se narodila malá Aňa. Majčina matka ji hned adoptovala a učinila vše proto, aby se vnučka nedozvěděla pravdu. Pro Majku je však daná situace málo únosná. Zmizí i s Aňou na venkov, kde vyhledá někdejšího milence. Ten však myšlenku na vytvoření rodinného zázemí rezolutně odmítá. 

Dokořán s Evou Čerešňákovou

Eva Čerešňáková není obvyklá misska. Má úspěšnou marketinkovou kariéru, věnuje se filantropii a letos jí vyšla kniha o cestě do Santiaga de Compostela. Divákům přiblíží, jaké to je, účastnit se soutěže Miss, a že být modelkou neznamená nutně stát se věšákem na šaty. 

Pondělí 5. června

Outdoor Films s Klárou Kolouchovou: Nejtěžší hora světa - K2

Klára Kolouchová vystoupila v roce 2007 jako první rodilá Češka na Mount Everest a v roce 2019 krátce po sobě zdolala dvě osmitisícovky - Kanchenjungu a poté nejobtížnější a nejnebezpečnější horu světa – K2. Klára je také hlavní aktérkou dokumentárního filmu Jany Počtové K2 vlastní cestou. Nahlédněte prostřednictvím našeho pořadu do světa a duše horolezkyně a současně mámy dvou dětí, charismatické ženy Kláry Kolouchové.

Mozárabové - Zapomenuté dědictví

Území Pyrenejského poloostrova ovládala poměrně dlouho muslimská komunita. Mozárabové byla ale křesťanská skupina, kterou okolní muslimský svět nechával žít svou víru a dokonce ji podporoval. Dokument se jim bude věnovat především z hlediska historických událostí, které se na území Španělska v době arabské okupace odehrávaly.