Když chtějí moje děti říct, že nebudou v televizi koukat na nic nevhodného, nabízí, že si pustí Prima Zoom. Spoustu zajímavých vzdělávacích pořadů nabízí i televize Noe a ještě se člověk nemusí děsit, jakými reklamami to bude proložené. K tomu rozhovory se zajímavými lidmi, kvalitní filmy... jeden by skoro litoval, že na sledování televize nemá víc času. Tak pokud v následujících dnech trocha času vyzbude, na co se tam lze podívat?

zdroj

Úterý 9. května

Hlubinami vesmíru s dr. Markem Skarkou, pulsující hvězdy

Mgr. Marek Skarka, Ph.D. z Astronomického ústavu AV ČR se ve Stelárním oddělení zabývá výzkumem a měřením hvězd a exoplanet.

Které to jsou pulsující hvězdy a jaké mají projevy? Jak lze jejich vlastnosti zkoumat?

Podíváme se k některým z nich blíže. Astronomové rozlišují proměnné hvězdy podle mechanismu jejich proměnnosti. Budeme tak putovat k zákrytovým hvězdám, cefeidám, hvězdám typu RR Lyrae i jiným objektům a představíme si i některé z nich konkrétně.

Algol, Betelgeuse, Mira a další – některé upoutávají naši pozornost již po staletí a i dnes dávají astronomům mnoho a mnoho materiálů k výzkumu a objasňování způsobu jejich života.

Je úžasné uvědomovat si a poznávat zákonitosti vesmíru a všeho v něm…

Co pro tebe znamená Campfest

Dynamické chvály, hluboké uctívání, inspirativní slovo, semináře, svědectví, koncerty, tanec, netradiční sporty a zejména prožívání Boží přítomnosti spolu s 6,5 tisíci mladými lidmi...To je festival Campfest, který se už několik let koná na Slovensku a za jehož přípravou stojí mnoho obětavých lidí. Ročník 2021 byl odlišný od těch předešlých, a to kvůli pandemii a změnám ve společnosti. Tato dokumentární reportáž přináší svědectví lidí o tom, co pro ně Campfest znamená.

Středa 10. května

Tkaničky

Gadi je „velké dítě“. Mírně retardovaný mladík, nezdolný optimista s nakažlivým smíchem. Po matčině smrti se musí dočasně nastěhovat ke svému otci Reuvenovi. Ten se svého syna po celý život úspěšně stranil, a tak až odchod Gadiho matky a bývalé Reuvenovy manželky dva odcizené dospělé muže přinutí k hledání opětovné blízkosti. Skrytá láska otce a syna na sebe nedá dlouho čekat.

Čtvrtek 11. května

Výpravy do divočiny - Hroši, říční koně

Hroši jsou úctyhodná zvířata a jejich ochrana, výzkum i chov v ZOO bude v našem studiu představovat zoolog doc. Jan Pluháček. Je také koordinátorem plemenné knihy těchto nádherných živočichů. Co obnáší tato činnost?

V Africe žije také malý druh hrocha - hrošík liberijský. Je mimořádně ohrožený živočišný druh. Je to pozoruhodné zvíře, které v posledních letech ve volné přírodě skoro nikdo neviděl.

Jak žijí hroši? Pojďme se na chvíli mezi hrochy podívat a nechme se okouzlit jejich životem.

Pátek 12. května

Flešbeky - Godzone podcast. Pavol Danko - Pomohlo mi Hnutie fokoláre

Talentovaný divadelník, tanečník, režisér a moderátor Pavol Danko v Godzone podcastu prozrazuje, jak se od učení chemie dostal k moderování, tanci a režii. Popisuje, o čem jako moderátor přemýšlí a jaké nápady nikdy nezrealizoval. Otevřeně mluví o tom, čím ho rozčilují „papírový“ křesťané a jaké vztah má k projektu Godzone. 

Za obzorem: Mezinárodní den sester a ošetřovatelek

Potřebnost zdravotnických oborů, jako jsou praktická sestra nebo ošetřovatel, neuvadá. Naštěstí neuvadá ani počet těch, kteří se rozhodnou tyto obory studovat. U příležitosti Mezinárodního dne sester a ošetřovatelek navštívíme dvě církevní střední zdravotnické školy a můžeme tak získat vhled do vzdělávání těch, kteří možná jednou budou pečovat o naše blízké nebo o nás.

Sobota 13. května

Flešbeky - Godzone podcast. Dano Launer - Po první jízdě sanitkou jsem se roztřásl

Daniel Launer je záchranář, otec čtyř dětí, člen společenství SP a bývalý basák kapely ESPÉ. V Godzone podcastu popisuje svoje obrácení a to, jak Bůh postupně bourá jeho falešné představy o něm. Mluví o tom, že nejdůležitější v rodině i v práci je příklad a nesení Krista ve svém srdci. 

Dobrodružství před kamerou

První film natočil iránský kameramen, režisér Mohammadreza Hafezi, který byl za své dokumenty oceněn na filmových festivalech v různých zemích. Ve filmu Bakhtiaris se dostaneme do pohoří Oshtrankuh v západoíránském Lorestanu, kde žijí lidé Bakhtiari, kteří mají určité kultury, zvyky a tradice; z nichž některé sahají až do éry Achajmenovců. Jamshidova rodina je součástí stejné etnické skupiny praktikující stejné zvyky.

V druhém filmu Zakázané hory režiséra Roberta Vrláka můžeme shlédnout skialpinistické zážitky tří slovenských kamarádů v zakázaných horách ruské časti Kavkazu. Zároveň je to film o nesvobodě a neustálém sledovaní pohybu či zákazu výstupu. V rámci kavkazského dobrodružství sjeli na lyžích Elbrus (5642 m), jeho západní vrchol z jižní strany, Chot-chat (3737 m) západním svahem a Pik Selli (4370 m) severozápadní stěnou. Video vzniklo v rámci projektu SKI THE WORLD, jehož cílem je realizace nejkrásnějších sjezdů v různých horách světa v sérii několika expedicí.

Louky znovu rozkvetou

Ve spojení s oslavami stého výročí začátku první světové války se slavný italský režisér Ermanno Olmi (1931-2018) rozhodl natočit film odehrávající se v zákopech na italské náhorní plošině Asiago. V této oblasti  na severu Itálie se odehrála řada krvavých bitev a právě v této části Itálie také žil Ermanno Olmi. Protiválečný film Louky znovu rozkvetou se stal posledním Olmiho hraným filmem. Jeho jemná meditativní báseň byla nominována na osm filmových italských národních cen včetně nejlepšího filmu a režie.

Neděle 14. května

Naši - osobnosti lidové kultury - Zdeněk Bláha

Zdeněk Bláha se narodil se 27. prosince 1929 v Horní Bříze v rodině holiče, lidového muzikanta a kapelníka venkovského „štrajchu“. Jeho otec ovládal hru na housle, violoncello a klarinet a byl sbormistrem hornobřízského mužského sboru. Múzické rodinné prostředí zřejmě předurčilo další umělecké směrování Zdeňka Bláhy. Základy hry na housle si osvojil v plzeňské Hudební škole B. Smetany, postupně přidal kytaru a kontrabas a vedl mládežnický pěvecký sbor.
Pro tvorbu a publikační činnost Zdeňka Bláhy je charakteristické úzké propojení umělecké, publicistické i sběratelské práce. V rozhlase působil také jako dramaturg, skladatel, hudební režisér a dirigent. V terénu i ve studiu zachytil repertoár odcházejících generací tradičních nositelů lidové zpěvnosti západních Čech a soustavně mapoval tvorbu zdejších folklorních souborů.

Pondělí 15. května

Outdoor Films s Ivo Petrem: Cestování v době kovidové pandemie

Není dávno, kdy jsme se ocitli všichni v sevření viru kovid. Řada aktivit byla umrtvená, nevyjímaje sport a cestování. Ivo Petr cestoval a navštívil v době kovidu s členy cestovatelského klubu Polsko, Apeniny, Asturii, pohoří Dinara, Švýcarsko a Chile.

Dokořán s Danou Drábovou

Náš národ se vždy těšil mnoha odborníky v různých oborech, na které můžeme být právem hrdí. K takovým osobnostem bezpochyby patří také předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, paní Dana Drábová, která nám otevře své nitro dokořán ve stejnojmenném pořadu.