Křesťanský hudební festival Na Výšinách se letos uskuteční v Praze již po sedmé. Účastníci se 27. května mohou na Vyšehradě kromě koncertů mohou těšit také na přednášky a další doprovodný program. Tématem letošního ročníku je ODPOČINEK, o kterém účastníci uslyší a snad ho i zažijí.

Zdroj: navysinach.cz

Multižánrový open-air festival Na Výšinách má za cíl propojovat lidi napříč denominacemi a nabídnout přátelské a srozumitelné prostředí i těm, kteří nikdy v žádné církvi nebyli. Tuto jednodenní akci připravuje tým pod záštitou Mládeže pro Krista Česká republika. Stejně jako v předchozí letech je i tentokrát festival nabitý hudebníky z Česka i zahraničí a dalšími hosty.

Z Kalifornie letos dorazí rockový zpěvák Jake Hamilton, který je nadšeným evangelistou a aktivistou pro zdravé manželství a mužství. Do České republiky se vrací po devíti letech a vystoupí právě na Vyšehradě na festivalu Na Výšinách.

Jana Zubajdová, kterou znají posluchači z kapely Heartbeat nebo z projektu Godzone, přijede ze Slovenska, aby mimo jiné představila i písničky ze svého nového alba Fénix, které vyšlo letos. Písně vnímá jako modlitbu a svoje nejnovější album označuje za nejintimnější z její dosavadní tvorby.

Z českých umělců vystoupí například písničkář Michal Horák, který má na svém kontě úspěšné hity ze školního prostředí, třeba Netuším nebo Je to tak. Jeho videoklipy mají na YouTube miliony shlédnutí. Kromě hraní a zpívání proběhne na festivalu Na Výšinách také rozhovor s Michalem Horákem, který pochází z katolického prostředí, a určitě dojde i na otázky o víře.

Na své si na festivalu přijdou milovníci všech různých žánrů. Indie pop na Vyšehrad přiveze křesťanská kapela Marbles, která se s písničkou Make Me Move probojovala až do finále talentové soutěže Radia Wave Startér. Soutěž sice nevyhráli, ale jejich postup do finále svědčí o tom, že by jejich hudba neměla uniknout vaší pozornosti.

Jak už to na křesťanských festivalech bývá, nebudou na Vyšehradě chybět ani chvály. S těmi na festival Na Výšinách zavítá projekt Worship.ko, což je kolektiv vedoucích chval.

Festival Na Výšinách ale není jen o hudbě. Jednou z vizí festivalu je vytvářet místo pro všechny a překračovat hranice rozdílných názorů, mezi lidmi i v rámci různých církví, a shodnout se na tom, co máme společné. Účastníci tak budou moci navštívit různé přednášky.

Jelikož je v příběhu stvoření sedmý den dnem odpočinku, tak i tématem sedmého ročníku festivalu Na Výšinách je odpočinek. O odpočinku na své přednášce promluví teolog a psycholog Pavel Raus, který vyučuje na Evangelikálním teologickém semináři.

Mezi přednášejícími se objeví i Tomáš Holub, biskup plzeňské diecéze a delegát České biskupské konference pro ekumenismus a mezináboženský dialog. Dalším přednášejícím bude také teolog, religionista a kazatel Církve bratrské, Pavel Hošek, kterého můžete znát i z našeho Magazínu. Loni jste si s ním mohli přečíst rozhovor o chasidismu, kterému se věnoval ve výuce na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy a vydal o něm i svou předpolední knížku.

Více informací o festivalu Na Výšinách a o tom, jak jej můžete podpořit, najdete na webu navysinach.cz, Instagramu či Facebooku.