Někdo nemá rád filmy, kde se bojuje a stříká tam krev. Spoustě lidí to ale nevadí a berou to jako odpočinkovou zábavu. Zbraně řinčí, stovky vojáků umírají, popcorn se chroupe a hlava je čistá. A pak jsou filmy, které jsou tiché, nikdo nestřílí a nic nevybuchuje, dokonce ani nikdo nekřičí... a přece zavíráte oři a občas odvracíte tvář a ještě po týdnu se vám trochu třesou kolena. Kieślowského Dekalog to umí v každém dílu a Olmiho Strom na dřeváky na vás bude působit určitě déle než týden. No a jestli o rozechvění nestojíte, Televize Noe vám nabídne i emocionálně nezatěžující programy. Náš výběr je tu.

Zdroj: tvnoe

Úterý 16. května

V souvislostech - Jiří Šedivý: Co ovlivňuje konflikt na Ukrajině

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý přiblíží současnou situaci na Ukrajině.

Otazníky kolem Jana Nepomuckého

O sv. Janu Nepomuckém bude mluvit profesor Jihočeské univerzity Martin Weis.

Výpravy do divočiny - Austrálie země hadů

Většina lidí se snaží hadům vyhnout. Manželé Zuzana a Matěj Dolinay procestovali doslova celý svět ne proto, aby před nimi utekli, ale aby je našli - a to dokonce i v Austrálii, kde žijí nejjedovatější hadi na světě. Do země protinožců se vydali loni koncem roku a setkali se tam s taipany, pakobrami, krajtami a mnohými dalšími druhy. Divákům představí různé způsoby odchytu hadů a čeká nás i jedno překvapení...
Pojďme mezi neoprávněně obávané hady. Kdo je pozná, ztrácí strach. Ostatně, tak je to se vším nepoznaným... hadi jsou krásní a zaslouží si naši ochranu.

Středa 17. května

Vrchol komunismu!
Horolezecký dokument vypráví o výstupu na nejvyšší horu v bývalém SSSR – Pik komunismu. Snímek byl vybrán na 1. ročníku Mezinárodního festivalu horských filmů v Popradě z celosvětové produkce 340 filmů mezi šestnáct finálových snímků. 

Noční univerzita: P. Šebestián Smrčina - Patříme k Boží rodině

Přednáška Šebestiána Smrčiny z Katolické charismatické konference v roce 2022.

Čtvrtek 18. května

Poslové naděje

Dokumentární film o životě a práci redemptoristů Bratislavské viceprovincie. Přiznejte si - teď o nich nevíte vůbec nic, že? Můžete to změnit!

Pěšky hezky česky - Svatojakubská cesta

Dálkové treky jsou nyní v kurzu a využití starých poutnických cest bývá první volbou. Pěšky hezky česky je dokumentární cyklus o putování po tuzemských cestách s cílem poukázat na krásy a historický kontext poutnictví v rámci ČR. Jednotlivé díly jsou tematicky zaměřené na Cyrilometodějské a Svatojakubské cesty. Hlavními protagonisty dokumentů jsou samotní poutníci, spolu s kterými se na cestu vydal i filmový štáb.

Pátek 19. května

Až na konec světa
Otec Alberto Maria De Agostini zasvětil padesát let svého života Patagonii a Ohňové zemi. Těmto nejjižnějším zemím na konci světa přinesla jeho misionářská práce ovoce. Díky badatelským, průzkumným, kartografickým, horolezeckým, fotografickým, spisovatelským a dokumentaristickým schopnostem otce De Agostini nám jeho díla podávají poslední svědectví o zemi, která ve své původní podobě již neexistuje, o zemi indiánů, kteří dnes už nežijí a kteří se stali oběťmi kolonizátorů.

Po sto letech od prvního vylodění salesiánských misionářů v Chile se synovec otce Alberta, Giovanni De Agostini, vydává na místa, o nichž mu strýc vyprávěl během krátkých pobytů doma v Itálii.

Setkání: Stanislav Šec - Meditační zahrada v Plzni - Památník obětem zla

Místostarosta městského obvodu Plzeň 3 Stanislav Šec nás provede Meditační zahradu s kaplí svatého Maxmiliána Kolbe a nádhernou křížovou cestou. Meditační zahradu založil jako památník obětem zla plukovník Luboš Hruška, který byl v době komunistické vlády odsouzen k osmnácti letům vězení.

Sobota 20. května

Salesiánské dílo v Rumunsku a v Moldavské republice

"Protože jsme měli jen tento dům a za ním kousek pozemku, na kterém byla ještě vinice, tak jsme zde rychle instalovali alespoň basketbalový koš a po večerech jsme hrávali basketbal s několika místními kluky. Pak jich sem přicházelo stále víc." Italští salesiáni působí v rumunském přístavním městě Konstanca od roku 1996 a od té doby zde vykonali obrovský kus práce. 

Strom na dřeváky
Filmová poéma evokující život několika rodin bezzemků, žijících v kraji kolem Bergama na konci 19. století. Základem širokého epického toku jsou vzpomínky a úvahy Olmiho babičky. Hrdinkou je utrápená vdova, která se svým otcem vychovává šest dětí. Každodenní život Olmi rekonstruuje s důrazem na drobné detaily, prostá gesta a dobové reálie; zachyceny jsou přípravy na oslavu Vánoc, tragédie vdovy, které onemocní kráva jakožto jediný zdroj obživy, vztah mladé Magdalény a plachého Stefana, který vrcholí svatbou a svatební cestou do Milána, tragédie Batistiho, který je propuštěný ze statku spolu se ženou a třemi dětmi. Film je rovněž filozofickou úvahou o věčně platných hodnotách, jakými jsou víra, pokora a láska. Strom na dřeváky je nejslavnějším dílem klasika italského filmu Ermanna Olmiho (1931-2018)  a je řazen mezi poklady světové kinematografie. Vedle řady ocenění získal na festivalu v Cannes nejvyšší ocenění Zlatou palmu i cenu ekumenické poroty. Pozor, tento film musíte sledovat v době vysílání, z licenčních důvodů nelze vysílat na internetu.

Neděle 21. května

V pohorách po horách: Zlatý Chlum - Zlatohorská vrchovina
Obdivujete tajemné a drsné Jeseníky? Rádi se na svět díváte z nadhledu? Potom s námi neváhejte vyrazit na Zlatý Chlum!

Vyšlápneme si společně na krásný kopec v nadmořské výšce 875 metrů, na jeho vršku se nachází i romantická 26 metrů vysoká kamenná rozhledna z konce 19. století. Vybudovali jí tady kdysi němečtí turisté, kteří v těchto místech po staletí žili. Při dobrém počasí z ní dohlédnete třeba na nejvyšší vrch Jeseníků, legendární Praděd. Čertovy kameny či méně známe rašeliniště Rejvíz z ní sice vidět nejsou, ale aspoň máme důvod tato místa navštívit a poznat naživo.

Strom na dřeváky

Pokud na vás vysílání v sobotu končilo moc pozdě v noci nebo jste nevydrželi sledovat silný a dojemný příběh a museli jste si dát pauzu, nyní máte možnost zhlédnout zbytek filmu.

Dekalog V.

Na epizodu ze slavného seriálu Krzysztofa Kieślowského je také třeba mít silné nervy, ale zase budete mít dobrých pár dní o čem pžřemýšlet.

Pondělí 22. května

Outdoor Films s Jiřím Pěluchou - Létání na větroních

Okouzluje vás nerušený let ptáků? Pokud ano, máte možnost sledovat další díl pořadu Outdoor Films, tentokrát o bezmotorovém létání na větroních, kde se budete cítit jako ptáci ve vzduchu. Hostem tohoto dílu je zkušený pilot Jiří Pělucha, který působí na letišti ve Frýdlantu nad Ostravicí. Dozvíte se, co obnáší létaní na větroních a jak se můžete i vy stát piloty, anebo si zkusit vyhlídkový let.

ARTBITR - Kulturní magazín: Rockefellerovo archeologické muzeum v Jeruzalémě

Rockefellerovo muzeum, dříve Palestinské archeologické muzeum leží ve východním Jeruzalémě a obsahuje velkou sbírku artefaktů objevených ve vykopávkách prováděných v Palestině na konci 19. století.