Chystáte se dnes využít volného dne na výlet s přáteli a je vám líto, že propásnete křížovou cestu? Na tu klasickou je ale nedostanete, protože to nejsou křesťané? Možná by vám mohla přijít vhod křížová cesta se zamyšleními pro každého bez ohledu na vyznání. A vy můžete v duchu přidat modlitbu. 😊

Když před několika lety probíhala epidemie covidu a byly vyhlašovány lockdowny, během kterých lidé nesměli opustit katastr své domovské obce, chodili jsme s dětmi do blízkého lesa a potkávali spoustu dalších rodin. Blížily se Velikonoce a minimálně my dospělí jsme cítili prázdné místo po společném prožívání jednotlivých dní v kostele. A tak nás napadlo vyrobit si vlastní křížovou cestu a nabídnout ji ostatním. Většina lidí, které jsme potkávali, ale nebyli křesťané. A my jsme chtěli udělat něco právě pro ně! A tak jsme vytvořili křížovou cestu se zamyšleními pro každého – bez předpokladu, že člověk zná Bibli a že se chce obracet přímo k Bohu. Jednotlivé zalaminované kartičky jsme pověsili na stromy na oblíbené pejskařské stezce. A protože se našli lidé, kterým to přišlo jako dobrý nápad, stala se z toho tradice. Tradiční křížová cesta je u kostela a ta „nízkoprahová“ v nějakém lesíku nebo jiném veřejně přístupném prostoru.

Letos se na tvorbě ilustrací podílelo asi devět dětí (někde se nad obrázkem sešlo i víc sourozenců 😊) z různých koutů republiky. Křížovou cestu si můžete vytisknout nebo otevřít v mobilu. A třeba se necháte inspirovat a příští rok vyrobíte něco podobného i u vás. Zde je:

KŘÍŽOVÁ CESTA 2023