Jeden z tvůrců oceňovaného snímku V síti Vít Klusák měl s dokumentem velké plány, jenže na jaře roku 2020 přišla epidemie covidu-19 a s ním konec veškerým nadějím na další propagaci filmu. Ovšem vzápětí se v mysli Klusáka zrodil nápad na film o (ne)zvládání pandemie v české společnosti. Společně s partnerkou Marikou Pěcháčkovou tak vyprodukovali dokumentární tragikomedii Velké nic, zachycující silné příběhy lidí z odlišných oblastí, bizarní scény i reflexi tehdejší doby.

Zdroj: Aerofilms

Autoři projektu s filmovým štábem natáčeli od března 2020 až do června 2022, kdy brázdili prázdné ulice Prahy, později i další místa republiky a sledovali, jak si český národ poradí s globálním virem, který mohutně ochromil celou zeměkouli. Neměli ovšem žádný jasný plán, jak snímek bude přesně vypadat, ani jak dlouho budou natáčet. Rovněž tři „hlavní“ postavy, které tvůrci během celého dokumentu sledují, se jim do cesty připletly vlastně náhodou.

Zdroj: Aerofilms

Důchodce Milan, který byl mezi prvními pozitivními na covid, operní zpěvačka Monika, jež musí nastoupit do supermarketu, aby měla vůbec nějaký příjem, a novinářka a dezinformátorka Jana, jež organizovala proticovidové demonstrace. Ani na jednoho z nich režisér nenahlíží dobrým či špatným světlem, nechává je ukázat se v jejich osobní rovině. Zároveň zmínění protagonisté nejsou tím nejpodstatnějším v dokumentu, ačkoli dostávají nejvíce prostoru. Tím klíčovým jsou obyčejní lidé, různorodá společnost, která se vypořádává s danou situací.

Zdroj: Aerofilms

Zdravotnický personál, působící v náročných podmínkách přetížených nemocnic, ve kterých zachraňuje lidské životy. Profesionální sportovci, kteří se snaží v domácím prostředí udržet ve fyzické kondici, nebo skupinka amatérských ženských volejbalistek, která rovněž nemůže veřejně sportovat, proto alespoň pomáhá šít roušky potřebným. 

Zdroj: Aerofilms

Tvůrci dokumentu však šli ještě dál a dokázali do svého snímku vhodně vměstnat jak ty komické až absurdních scény „běžného“ života, tak ty méně úsměvné, respektive smutné až depresivní události, které se v tehdejší době normálně odehrávaly. Pozorovat zdravotníky, kteří trénují dobrovolníky, jak správně provést test, působí opravdu humorně. Na druhou stranu sledovat, jak doktoři nemohou pomoci umírajícímu, a naopak musí oznámit rodině, že zrovna jejich otec a dědeček zemřel, není vůbec lehké.

Zdroj: Aerofilms

Veškeré zmíněné součásti filmu by možná vyzněly poněkud nepatřičně a naprázdno, kdyby snímek neobsahoval jeden výrazný, na první pohled zřetelný prvek. Celý dokument je černobílý. Tím se filmaři oprostili od současnosti a zároveň dodali snímku ještě větší míru autentičnosti a uvěřitelnosti. To umocňují taktéž statické záběry, v nichž můžeme zhlédnout liduprázdné Václavské a Staroměstské náměstí nebo Karlův most, na kterém nalezneme pouze bezdomovce se svými psy. Tento žebrající muž nebyl štábem nastrčen, jak by někoho mohlo napadnout, ale opravdu pobýval v danou dobu na našem nejslavnějším mostě.

Zdroj: Aerofilms

Velkou předností dokumentárního snímku rozhodně je, že nenabízí politické projevy ani mediální výstupy či statistické hodnoty a analýzy. Ani samotní režiséři, Klusák s Pěcháčkovou, nevstupují do záběrů, naopak nechávají film vyprávět pomocí obrazu a zvuku lidské příběhy. Jediným člověkem, jenž komentuje dění ve společnosti, je bývalý šéf katedry dokumentaristiky na FAMU Karel Vachek, který v prosinci 2020 zesnul a jemuž je dokument věnován.

Zdroj: Aerofilms

Velké nic je výbornou sociální sondou do pandemické doby, kterou jsme všichni zažili a každý si z ní odnesl určité zkušenosti a vzpomínky, které nám už navždy zůstanou, ať už jsou dobré či zlé.


 

Velké nic                                                       Hodnocení: 85%

 

Česko, 2022, 103 min                                                                                   

 

Režie: Vít Klusák, Marika Pěcháčková 
Kamera: Adam Kruliš, Vít Klusák
Střih: Ondřej Nuslauer
Produkce: Vít Klusák, Filip Remunda, Pavla Klimešová
Hrají: Monika Jägerová, Karel Vachek, Milan Plíva, Jana Peterková, Jaroslav Flegr, Matěj Kozubek, Jiří Prskavec, Václav Klaus, aj.