Nekonečné každodenní cesty do školy či do práce jsou protkané stereotypem a nudou. Hudba už je oposlouchaná, u knihy se mnohým dělá v autobuse špatně, a to stejné platí i pro učebnice. Je na čase si do uší vložit něco, díky čemu si ještě při cestě zrelaxujete, něco málo se přiučíte a dozvíte, zároveň se nenecháte rušit okolím, kde zrovna neutěšitelně pláče miminko nebo se cestující hlasitě dohadují o zpoždění dopravy. Zkuste přijít na chuť podcastům, protože ty vám tohle všechno dopřejí. Nevíte jaké? Připravila jsem si pro vás osm různých podcastů, která jsem sama slyšela a mohu je doporučit. Věřím, že vás alespoň jeden osloví.

                                                                                     Zdroj: Unsplash

Upřímně, já velice holduji podcastům od Českého rozhlasu. Jsou zvukově velice kvalitní, jsou přínosné, mají hodnotu a moderátoři, vypravěči či podcasteři, budeme-li jim takhle říkat, většinou umí mluvit a perfektně se vyjadřovat. Z toho důvodu budou první čtyři tipy z produkce tohoto veřejnoprávního média.

Krása

Podcast Krása patří novinářce Lindě Bartošové, která svůj pořad tvoří na stanici Rádiu Wave na Českém rozhlase. Tato stanice tvoří obsah pro mladé posluchače, a ještě o ní uslyšíte, protože je to továrna na skvělé podcasty. Linda Bartošová se ve svých podcastových dílech zaměřuje na různé aspekty krásy a se svými respondenty je rozebírá a řeší. Není to ale o tom, jak se správně malovat, ale o tom, jaké je žít s atopickým ekzémem, s nemocí, během které vám vypadají vlasy apod. Každý díl je velice inspirativní a každý příběh mě velice zasáhnul. Možná si po tomto podcastu uvědomíte, jak málo trápení se svým tělem a vzhledem vlastně máte anebo se naopak utvrdíte v tom, že na různé problémy se vzhledem nejste sami, a že jsou v tom s vámi i jiní.

                                                                                    Zdroj: wave.rozhlas.cz

Hrana

Další podcast z produkce Českého rozhlasu se jmenuje Hrana. Jméno je odvozeno od situace, kdy jste na hraně a mezi něčím balancujete, většinou mezi dobrou a špatnou věcí. V každém díle podcastu poznáváte příběh jednoho muže a jeho vztahu ke svému tělu. Někteří jsou moc hubení, jiní moc tlustí a další málo svalnatí. Hlavním tématem je hledání příčiny nezdravého vztahu ke svému tělu, který se pomalu přehoupne do extrémů přejídání, nejedení, přehnaného cvičení či diet. Ano, i muži mají problém se svým tělem, a přesně tohle nám tvůrci podcastu chtějí říct. Potkáte se tam také s příběhem herce Daniela Krejčíka, novináře Čestmíra Strakatého nebo hudebníka Jordana Haje.

Rozchod

Rozchod není úplně podcast, ale spíš rozhlasová hra také ze stanice Rádia Wave, která je rozdělena do několika dílů. Hra se točí okolo dvou postav – muže a ženy, kteří spolu řeší důvod jejich rozchodu. Je to hluboká sonda do vztahu, který ztroskotá na základě sobeckosti a omezené komunikaci. Poslechnout si Rozchod je kulturní zážitek. V hlavních rolích je skvělá herečka Denisa Barešová a herec Jan Nedbal.

Host Lucie Výborné a Blízká setkaní

Tyto dva pořady jsou plné rozhovorů. Host Lucie Výborné je pod taktovkou stanice Radiožurnál a moderátorkou, jak název napovídá, nemůže být nikdo jiný než Lucie Výborná. Ta má jednu úžasnou vlastnost, že se umí ptát a umí se dostat v rozhovoru do strašně krásných a zajímavých míst. U Lucie Výborné nečekejte zas tak známé hosty, ale spíše hosty s netypickým a zajímavým životním příběhem nebo povoláním.

Blízká setkání jsou naopak více zaměřená na známé osobnosti, ale dostávají svému jménu a rozhovory jsou doopravdy blízké a milé. Moderátorky jsou rovnou dvě, a to herečky Tereza Kostková a Adéla Gondíková. Za mne tyto rozhovory ze stanice Dvojka Českého rozhlasu patří mezi jedny z nejlepších, které si můžete poslechnout.

Zdroj: https://www.mujrozhlas.cz/host-lucie-vyborne 

Studio N

Chcete mít lepší přehled o tom, co se ve světě děje a mít hlubší vhled do nejpalčivějších témat v daném dnu či týdnu? Na to je skvělý zpravodajský podcast Deníku N – Studio N. Moderuje ho novinář Filip Titlbach, který si na určité téma vždy pozve novináře zabývající se danou tématikou. Následně mu klade otázky, které jsou k tématu důležité a je potřeba na ně odpovědět, aby měl posluchač celistvý pohled na daný problém. Nemáte-li čas číst zprávy v novinách, tak tenhle podcast vás skvěle udrží v obraze.

Letecký podcast

Podcast o letectví bude bavit každého, kdo se trochu zajímá o povolání letušek, pilotů či jiných zaměstnanců letišť. Tyto zaměstnaní jsou trochu zahalená tajemstvím, protože se s nimi zas tak často nesetkáváme. Moderátor podcastu Rosťa Kopecký si do pořadu zve Čechy, kteří v letectví pracují. Díky jeho rozhovorům poznáte svět, který je mnohým z nás zcela neznámý. Rozhovory jsou často dlouhé, ale zato plné příběhů a zkušeností. Skvěle se hodí na dlouhé cesty vlakem nebo autem.

Bez filtru

Bez filtru je nový podcast moderátorů, kteří dřív vytvářeli podobný pořad Na dřeň, který ale bohužel musel skončit. Díly podcastů jsou o příbězích lidí, kteří zažili bolesti, strasti i radosti. Příběhy se mnohokrát týkají víry v Boha, křesťanského společenství a církve. Moderátoři otevírají témata, o kterých se častokrát nemluví a k dané problematice si vždy zvou hosty. Poslechněte si podcasty o smrti blízkých, o drogách, o výchově dětí v neúplné rodině, o mužství, ale i ženství, nebo třeba o zraněních, která si neseme z dětství. Otevřete společně s moderátory témata, kterým se častokrát i nevědomky vyhýbáte.

                                                                                       Zdroj: bezfiltrupodcast.cz

Příběh, který se opravdu stal

Markéta Lukášková je spisovatelka velice populárních knih – Losos v kaluži, Panda v nesnázích a Majonéza k snídani. Své místo našla i na podcastové platformě, kde se věnuje dějepisu, ale trochu jinak, než jste zvyklí ze školy. Přichází s informacemi, které se na hodinách ve škole nedozvíte, protože je musíte hledat jinde než v učebnicích. Nyní už má vydaných 170 dílů podcastu, takže věřím, že si tam každý najde nějakou historickou událost, která ho zajímá a chce se o ní dozvědět víc.

Knihkupectví Luxor

Mám tu také podcast pro milovníky knih, mezi které se řadím i já. Již dlouhou dobu se snažím najít pořad o knihách, který by mi vyhovoval... a přesně tenhle mi předává takové informace, které si žádám. Podcast, jak už je jasné z názvu, zaštiťuje knihkupectví Luxor, a moderátorkami jsou dvě ženy, které společně diskutují o literatuře. Obě toho mají mnoho načteno a v oboru se vyznají. Součástí jsou také rozhovory se spisovateli a s různými lidmi, kteří se pohybují v literární sféře a vedou nebo iniciují různé projekty spojené s knihami.  

Zdroj: https://www.luxor.cz/blog/aktuality/podcast-luxor-10-breznovych-novinek/ 

13 hříchů rodičovství

Od dějepisu a knih přeskočíme k výchově, což je sféra, ve které se potřebuje každý rodič vzdělávat a růst. Podcast vede moderátorka Monika, která rozvíjí téma a pokládá otázky psychoterapeutovi Martinovi. Díky němu má podcast vyšší hodnotu, protože vychází z dlouhodobých zkušeností a přichází s příklady z praxe. A o jaké hříchy rodičovství se jedná? Monika s Martinem probírají téma dokonalého rodiče, podmínečné lásky, fyzického násilí, vkládání pozornosti do jiných věcí a lidí nebo třeba vyzdvihování nedostatků. Podcast mohu jedině doporučit, poslechla jsem si ho i přes to, že zatím děti nemám, ale až budu k rodičovství blíže, pustím si ho zaručeně znovu.

Pediatrie na vlastní kůži

Podobným tématem se zabývá podcast Pediatrie na vlastní kůži. Taky ho ocení především maminky nebo lidi, kteří se starají o malé děti. Pořad vede lékařka, která se stala maminkou a snaží se přiblížit všechny problémy, kterými mohou děti trpět a zároveň sdílí rady a zkušenosti, jak se s tím vypořádat. Taky sdílí své přešlapy, kterých se během mateřství dopustila. Každým dílem podcastu postupuje od novorozeneckých témat výše ve věku dítěte. V prvních dílech se tedy dozvíte něco o kolikách, novorozenecké žloutence, klíšťatech, dudlíku nebo pupeční šňůře. Vybrat si můžete samozřejmě to, co vás konkrétně zajímá.