Od loňského roku je ředitelem Sekce pro mládež České biskupské konference P. Roman Kubín, který má s prací s mládeží bohaté zkušenosti. V dnešním rozhovoru vám představí, co to vlastně ta Sekce je a na co se mladí mohou v letošním roce těšit.

Otec Kubín na Celostátním setkání mládeže v Hradci Králové. Foto: Josef Polehňa, Člověk a víra

Pro některé je Sekce pro mládež možná trochu abstraktní pojem. Můžete našim čtenářům přiblížit, o co se jedná?

Abych předešel nedorozumění (zvláště pro dyslektiky) Sekce není sekta. Sekce pro mládež České biskupské konference (ČBK) je pastorační a koordinační nástroj České biskupské konference (ČBK) a biskupa pro mládež. Naším posláním je doprovázení mladých v církvi (ale i mimo církev). Sekci tvoří biskup-delegát pro mládež otec biskup Pavel Posád. Nejbližšími spolupracovníky biskupa jsme pracovníci na Sekretariátu sekce pro mládež. Sekretariát je tvořen ředitelem, ekonomem a týmem mladých lidí. Dalšími členy sekce jsou kněží, řeholníci a laici z diecézních center mládeže (DCM).

Pro bližší představu zajišťujeme například propojení DCM v republice a mezinárodní kontakty. Koordinujeme přípravné týmy na setkáních mládeže (SDM, CSM, CSA a další). Pracujeme na tvorbě formačních programů pro mládež a pro animátory mládeže.

Spolupracujeme s dalšími organizacemi pracujícími s mládeží (např. Ekumenickou radou církví, Vysokoškolským katolickým hnutím, s řeholními společenstvími, s různými spiritualitami a hnutími.

Zajišťujeme vzdělávání pracovníků s mládeží.

Jak Sekce pro mládež funguje?

Snažíme se fungovat jako společenství, které spolupracuje v rámci pastorace mládeže. Během roku se setkáváme na pracovních zasedáních Sekce pro mládež, na duchovních cvičeních, nebo při vzdělávání.

Kde jste působil předtím, než jste byl povolaný na Sekci pro mládež? Jak jste se vlastně dostal k práci s mládeží? Působil jste někde na DCŽM?

V rámci pastorace mládeže jsem byl v brněnské diecézi zapojen jako kaplan pro mládež v děkanátu, jako vedoucí Diecézního centra pro mládež v Brně a Diecézního centra života mládeže v Osové Bítýšce. Takže do pomyslné sbírky mně už chyběl jen ředitel Sekce pro mládež 😊.

K práci s mládeží jsme se dostal v mé rodné farnosti, kde jsem se snažil vést ministranty, nebo jsme dělali tábory, víkendovky…

Jaké máte plány a vize během svého působení na sekretariátu sekce?

Postupně se rozkoukávám i s mými spolupracovníky. V mnoha věcech můžeme rozvíjet již vybudované věci a v některých hledáme cestu. Mým plánem je, aby všichni mladí lidé cítili, že církev o ně má zájem. Volně parafrázuji slova papeže svatého Jana Pavla II. 

Blíží se Světové dny mládeže v Lisabonu, takže je celá Sekce jistě zaneprázdněná přípravou. Čím jiným se ale ještě zabýváte?

Naše pozornost je převážně upřena na Světové dny mládeže, ale nejen na jejich technické zajištění, ale také duchovní přípravu. 

Zveme vás k modlitbě, protože setkání v Lisabonu není cíl, ale prostředek, který si Pán používá různým způsobem. V minulosti tato setkání byla místy obrácení, nalezení povolání, prohloubení víry, zkušenosti s církví… Světový den mládeže je událostí celé církve, tak zveme všechny k modlitbě: https://www.svetovednymladeze.cz/clanek.php?id=1065

Celostátní setkání mládeže v Hradci Králové. Foto: Michael Bujnovský, Člověk a víra

V létě proběhlo v Hradci Králové celostátní setkání mládeže. Jak ho hodnotíte?

Setkání bylo dost náročné, ale společným úsilím se to zvládlo. Největší odměnou pro organizátory byla spokojenost účastníků, ale také obyvatel Hradce Králové. Úspěch setkání není o nás, ale o Bohu a o lidech, kteří na setkání přijdou. Tak Bohu díky a díky vám všem! 

Proč by se mladí měli účastnit a zapojovat podobných setkání?

Slovy jedné účastnice: „Celostátní setkání mládeže není rozhodně jen pro milovníky davů, ale každý si na něm určitě najde něco svého. Dá vám spoustu nových zážitků, duchovního načerpání či nových přátel. Rozhodně doporučuji se za pět let zúčastnit.“

Práce je hodně, co děláte ve volném čase?

Rád chodím plavat, jezdím na kole. Rád zajedu na hory.

Co byste popřál mladým věřícím?

Oslovili mně slova jezuitského historika John O’Malley 

Chtěl bych sobě i mladým popřát, abychom žili:

od příkazů k pozvání, 

od zákonů k ideálům, 

od hrozeb k přesvědčování, 

od nátlaku ke svědomí, 

od monologu k dialogu, 

od vládnutí ke službě, 

od uzavřenosti k integraci, 

od vertikálního přístupu a přístupu shora dolů k horizontálnímu, 

od vyloučení k začlenění, 

od nepřátelství k přátelství, 

od statičnosti k proměnlivosti, 

od pasivního přijímání k aktivnímu zapojení,

od nařizování k zásadám, 

od definovaného k otevřenému, 

od změny chování k obrácení srdce, 

od diktátu zákona k diktátu svědomí, 

od vnější konformity k radostné snaze o svatost

 

Pán vám žehnej!