Už pár dní se mi na facebooku objevují loučící vzkazy těch, kteří na postní dobu opouštějí sociální sítě. Předtím tam byly zprávy, že křesťané nepotřebují suchý únor, neboť osmadvacet dní je pro žabaře, křesťan si zvládne odpírat alkohol čtyřicet dní o chvíli později. Vzkazy těch, kteří si ještě nevšimli, že je zítra popeleční středa, se tam pochopitelně neobjevují. Leckdo se praští do čela až poté, co narazí na ulici na třetího člověka na čele podivně umazaného. Pokud patříte k těm, kteří nemají přesný plán, jak využít čtyřicet dní postní doby, pečlivě připravený, můžete hledat s námi.

Zdroj: Flickr

Půst chápeme především jako dobu, kdy máme hlad. Půst je doba omezeného stravování. Chápou to tak výživoví poradci, specialisté na redukční dietu, redaktoři ženských časopisů. V běžném hovoru si dáváme půst od alkoholu, od sociálních sítí, od návštěv hospod. Neznamená to víc, než že si něco odřekneme. Buď proto, že víme, že nám to škodí, přijali jsme nějakou výzvu od kamarádů, nebo jen popisujeme stav, kdy k dané věci nemáme přístup (třeba jedeme na týden na vodu a mobil necháváme doma, protože se o něj bojíme). V křesťanském slova smyslu sice také předpokládáme omezení jídla, ale naším cílem není zlepšit svou postavu, zdravotní stav, potrénovat vůli a dokonce ani udělat něco pro planetu. Cílem půstu není odřeknutí si masa, čokolády nebo piva, stejně jako cílem Velikonoc není užít si (nebo přežít) čtvrteční večeři, páteční křížovou cestu, sobotní vigilii a v neděli slavnostní rodinný oběd.

Někdo namítne, že s Bohem se může potkávat pořád, tak na co taková okázalost a víc než měsíc dlouhá příprava. Se svými blízkými se také potkáváme ráno v koupelně a bavíme se o tom, co koupit a kdo má jaké plány na víkend. Pokud se s tím spokojíme a druhého bereme jako samozřejmou a všední věc ve svém životě, rozhodně ze vztahu nečerpáme tolik, kolik bychom mohli; v tom nejhorším případě můžeme jednoho dne zjistit, že už tam ani žádný vztah není. Vyhradit si občas čas pouze na toho druhého a nedělat věci jen spolu (jakkoli je prosté žití spolu důležité a přirozeně tvoří většinu našeho času), ale i kvůli tomu druhému a kvůli našemu vztahu. Zažívat spolu občas něco výjimečného, na co se těšíme, a připomínat si důležité okamžiky našeho soužití, je pro náš vztah důležité. Stejné je to v našem vztahu s Bohem. A postní doba je doba nikoli posilování naší vůle, ale doba společného se těšení. Spolu s Bohem se máme těšit na oslavu události, která je pro náš vztah naprosto zásadní. Pokud v rámci toho něco ze svého života odstraníme, nemělo by to být kvůli tomu, abychom dokázali, že to dokážeme, ale proto, abychom vytvořili prostor na to společné těšení. Odříkat si něco, co pak mou pozornost naopak strhne, nemá smysl. Samozřejmě nejde usuzovat z prvních dní, to jsou náročné všechny změny. Neměli bychom ale zapomínat na to, proč se něčeho zříkáme. To odříkání není cíl. Cílem je vytvořit prostor pro společné chvíle s Hospodinem. Pokud se nám to nedaří, není od věci i uprostřed postní doby své plány změnit. Postit se pro Hospodina nemá přinášet stres, ale radost. 

Theodora 


Arcidiecézní a diecézní centra (života) mládeže

Arcidiecézní a diecézní centra (života) pro mládež pořádají akce v průběhu celého roku. Nejinak je tomu i v postní době, kdy se můžete zúčastnit například duchovních obnov určených přímo pro mládež.

V Arcidiecézním centru života mládeže Přístav Rajnochovice (olomoucká arcidiecéze) se uskuteční duchovní obnova ve dnech 17. - 19. března a mládež tu bude provázet otec Libor Churý. Je to příležitost se na chvíli zastavit, zklidnit a otevřít své srdce Bohu. Přihlašovat se můžete zde.

Diecézní centrum života mládeže Mamre v Osové Bítýšce (brněnská diecéze) pořádá duchovní obnovu již tento víkend 24. - 26. února. Mládež bude provázet otec Pavel Kafka. Formulář na přihlašování najdete zde, případně se obraťte na centrum, zda mají ještě na poslední chvíli místo.

Duchovní obnovu s názvem Jak nám promlouvá velikonoční liturgie pořádá Diecézní centrum mládeže českobudějovické diecéze. Akce se koná 10. - 12. března a přihlašovat se můžete zde. Dozvíte se například, proč kněz při liturgii na Zelený čtvrtek myje nohy nebo proč se o Velkém pátku neslouží mše svaté.

Modlitební plán pro mladé připravilo Diecézní centrum mládeže Ostrava (ostravsko-opavská diecéze). Stáhnout si ho můžete na jejich webových stránkách a může se stát vaším průvodcem nejen postní dobou. Najdete v něm úryvky z Božího slova a otázky k zamyšlení. Tým DCM Ostrava také doporučuje vytvořit si skupinku, se kterou můžete prožívat postní dobu a vzájemně se motivovat.

Martina


Katechetická centra opět připravila aktivity do rodin, farností či společenství. Na stránkách olomouckého centra najdete úkoly, za jejichž splnění malí i velcí nalepí kytičku na trnovou korunu. Brněnské katechetické centrum nabízí na postní dobu aplikaci do mobilu „Malý průvodce postní dobou 2023“, tématicky zaměřená páteční kázání, tz. Postní pátky v brněnské katedrále, která si lze přijít poslechnout osobně a nebo si je najít na YouTube Katedrála Petrov. Postní projekt pro Brněnskou diecézi se letos jmenuje Ježíš dává vodu života.

Farnost Dolní Němčí vytvořila aplikaci „Postní kapky“, která obsahuje každodenní inspirace k „osvěžení“ duchovního života. Aplikaci si můžete stáhnout do mobilu, nebo vám krátké inspirace mohou přicházet přes SMS či emailem. Rodinné centrum Praha sepsalo deset tipů, jak lépe prožít postní dobu. Kája z křesťanského internetového papírnictví Bílé místo vytvořila krásný inspirativní postní balíček.

Texty na nástěnky či na zamyšlení k postní době najdete na webu vira.cz či pastorace.cz.

Další inspiraci můžete najít zde.
 

Marta