Slavný americký tvůrce Steven Spielberg, kterého netřeba představovat, se rozhodl natočit částečně autobiografický snímek, jenž by pojednával nejen o jeho filmové vášni, ale také o nelehkém dětství a dospívání. A proto vznikli Fabelmanovi. V tomto filmu Spielberg rozkrývá své počáteční vzplanutí ke kinematografii, jež ho dovedlo až k veleúspěšné kariéře v Hollywoodu, ale rovněž rodinné problémy, se kterými se musel vypořádat. Film již získal dva Zlaté glóby za nejlepší dramatický film a nejlepší režii, navíc je nominován na sedm cen Americké akademie, což svědčí o jeho vysoké kvalitě. Snímek je brilantní v obyčejném zachycení radostí i bolestí, které život přináší.

Zdroj: CSFD

Příběh se rozbíhá na počátku padesátých let, kdy malý Sam Fabelman vyráží s rodiči poprvé do biografu. Okamžitě je fascinován pohyblivým obrazem, jenž ve snímku uvidí, především srážkou vlaku. Nedlouho poté dostává modely vláčků, se kterými přesně simuluje zhlédnutou nehodu lokomotivy a následně vše zachycuje na otcovu ruční kameru. Sam začíná natáčet nejprve doma se svými sestrami, které jsou jeho prvními hvězdami, a v pozdějším věku s kamarády s již rozsáhlejší produkcí, ve které se nebojí používat nové způsoby, jak upoutat divákovu pozornost. A navíc postupně zjišťuje, že dokáže promítnout do svých filmů myšlenky, pocity, všechno to, co ho tíží a co má na srdci.

Zdroj: CSFD

Spielberg nám skrz hlavního hrdinu (v podstatě sebe sama) zprostředkovává svůj filmový talent a lásku, které podléhá. Sledujeme, jak mladý Sam nachází cestu k vysněnému řemeslu. Poukazuje rovněž na odlišný přístup rodičů k jeho zálibě. Zatímco matka mu nesmírně fandí v tom, co dělá - sama hraje na klavír -, otec považuje Samovo nadšení ve vytváření fiktivních světů pouze za koníček, jemuž by neměl věnovat tolik času a měl by se zaměřit na jinou reálnější činnost, která by ho živila, jenže to Sam odmítá. Zásadní roli v Samově rozhodování má nečekaná návštěva strýčka Borise, jenž mu vysvětlí, co je pro něj důležité.

Zdroj: CSFD

Ačkoli se může zdát, že snímek se zaobírá pouze samotnou filmovou výrobou, opak je pravdou. Jedná se především o rodinné drama, v němž nahlížíme na postavu Sama jako na normálního kluka, kterého trápí problémy úměrné jeho věku. Po rodinném stěhovaní, nastupuje do nové střední školy, kde i díky svému židovskému původu zažívá šikanu. Zároveň se zamiluje do silně věřící křesťanské holky. Co je však pro něj mnohem horší, je odhalení skrytého rodinného tajemství, které ho zásadně ovlivní a také naruší vztahy s rodiči. Je to právě jeho filmování, jehož prostřednictvím se dozví o daném problému mezi svými blízkými. Ale i tuto skutečnost dokáže překonat, resp. ji přenést do svého snímku, ve kterém ostatním zobrazí pohodu a klid, ačkoli realita je dost odlišná. Podobně se zachová při natáčení ročníkového videa promítaného na maturitním plese, kde zachytí spolužáky takové, jaké je chce mít on, nikoliv také, jací doopravdy jsou. Filmové médium se pro něj stává nástrojem, jenž umí ovládat a transformovat do něj všechno, na co jen pomyslí.

Zdroj: CSFD

Snímek, jak je u režiséra Spielberga zvykem, je výtečně převyprávěn a zpracován do nejmenších detailů, co se týče prostředí nebo samotné atmosféry padesátých a šedesátých let v USA. Přispívají k tomu jak jeho dvorní spolupracovníci kameraman Janusz Kamiński a hudební skladatel John Williams, kteří s ním pracovali již na mnoho filmech, tak herecké obsazení; herci předvádějí skvělé výkony, ti v hlavních i ti ve vedlejších rolích.

Zdroj: CSFD

Fabelmanovi je snímkem, který byl natočen s láskou, s citem a lehkostí, kterou umí pouze Steven Spielberg vyprávět o rodině, otcovství, štěstí, strastech, ale také o životní vášni, která se stala celoživotním posláním. A proto je film tak neskutečně zábavný, vtipný, dramatický i dojemný zároveň.

Fabelmanovi                                                            Hodnocení: 90%

 

USA, 2022, 151 min                                                                                     

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Steven Spielberg, Tony Kushner 
Kamera: Janusz Kamiński
Střih: Sarah Broshar, Michael Kahn
Hudba: John Williams
Hrají: Gabriel LaBelle (Sam), Michelle Williams (matka Sama), Paul Dano (otec Sama), Seth Rogen (Bennie), Keeley Karsten (sestra Natalie), Julia Butters (sestra Reggie), Judd Hirsch (strýček Boris), Sam Rechner (Logan), Chloe East (Monica), aj.