Také už vám jde z předvolebních debat hlava kolem? Jak z těch v televizi, tak hlavně těch mezi lidmi? Už vás nebaví obhajovat si své rozhodnutí, případně ho naopak tajit, abyste ho nemuseli obhajovat? Za pár hodin z nás napětí spadne. Každý už musíme udělat jen jednu věc - zvednout se a dojít, případně dojet, do volební místnosti a vhodit volební lístek do urny.

Zdroj: aktualne.cz

Na kontrolu, zda nemáte propadlou občanku, už je pozdě (i když při expresním vydání byste stihli alespoň druhé kolo voleb), ale raději si zkontrolujte, jestli ji máte tam, kde předpokládáte, že ji máte. Je dost otravné zjistit ve volební místnosti, že jste včera přebírali od pošťáka balíček a občanku nechali na poličce v předsíni. Pokud bydlíte v místě trvalého bydliště, je to jen otravné. Pokud jste plánovali volby spojit s návštěvou rodičů a vydali se pět hodin cesty vlakem, také byste nemuseli stihnout se pro občanský průkaz vrátit a volbu provést. Samozřejmě jde volit i na cestovní pas, pokud ho máte, ale na to musíte absenci občanky zjistit doma, pas člověk obvykle v kapse nenosí.

Hlasovací lístky vám možná přišly do schránky, ale pokud jste je od té doby někam založili, není to katastrofa, ve volební místnosti dostanete nové. Pozor, do obálky patří jen jeden, jinak je váš hlas neplatný. 

Pokud chcete hlasovat mimo místo trvalého bydliště, potřebujete voličský průkaz. Jestli to máte v plánu v druhém kole, máte ještě čas si průkaz opatřit - musíte to ale stihnout nejpozději sedm dní před volbami.

A kdy můžete hlasovat? Dneska od dvou hodin odpoledne do deseti večer (ale po pěti pivech už se o to raději nepokoušejte) a zítra od osmi do dvou. To není zase tak dlouho, takže pokud dnes večer plánujte jít ven, běžte volit raději předtím. Odkládání na sobotu po obědě by se nemuselo vyplatit.

Pokud jste v karanténě nebo z jiných zdravotních důvodů do volební místnosti nemůžete, tohle kolo už nestihnete. Pokud by se vás to týkalo ve druhém kole, vězte, že voliči s covidem hlasují už ve středu 25. ledna na vyhrazených místech (v každém okrese bude jedno a volí se z auta) a návštěvu volební komise doma je třeba objednat telefonicky do čtvrtka 26. ledna večer.

Bez ohledu na míru otrávenosti předvolební kampaní a vyhlídkami na budoucnost stojí za to se vyhecovat a pro jednoho kandidáta se rozhodnout. Nikdy nevíte, kolik lidí se dívá na svět jako vy a zda je váš kandidát opravdu tak nepřekonatelný, nebo naopak tak beznadějně marný, aby na vašem hlasu nezáleželo. A rezignace není dobrý přístup. 

A rozhodně není špatný nápad svěřit toho, koho lidé vyberou, ať už to bude kdokoli, do Boží péče, a prosit za něj.