V týdnu od 18. do 25. ledna se v České republice bude konat Týden modliteb za jednotu křesťanů. V těchto dnech se v křesťanských církvích a společenstvích konají ekumenická setkání a Ekumenická rada při této příležitosti vydala český překlad textů Papežské rady pro jednotu křesťanů, které lze při těchto setkáních využít.

Ekumenická bohoslužba slova v Brně (20. ledna 2020). Foto: Petr Polanský, Člověk a víra

Tématem letošního Týdne modliteb za jednotu křesťanů je verš z knihy proroka Izaiáše: „Učte se činit dobro. Hledejte právo“ (Iz 1,17). Texty a materiály k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů byly vytvořeny ve Spojených státech amerických Minnesotskou radou církví. Jejich hlavním tématem je bolest rozdělení mezi lidmi různých ras, což americké církve považují za jednu z hlavních příčin vzájemných napětí.

„Přestože žijeme v jiném sociálním prostředí než ti, kdo vytvářeli letošní ekumenické texty, prožíváme úplně stejnou bolest vnitřního rozdělení. To se netýká pouze příslušnosti k jednotlivým církvím či náboženským skupinám, ale také rozdělení, ve kterém se identifikujeme s různými politickými a ideologickými názory, a které nám neumožňuje stát před Boží tváří jako sestry a bratři,“ uvedli v předmluvě Programu Týdne modliteb za jednotu křesťanů Tomáš Tyrlík, předseda Ekumenické rady církví v ČR, a Tomáš Holub, delegát České biskupské konference pro ekumenismus.

V rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se bude konat 16. ročník Ekumenické studentské slavnosti. Ta se bude konat v úterý 17. ledna 2023 od 18:00 v Kostele sv. Václava na Zderaze v Praze. Zváni jsou studenti, děkani, pedagogové a zaměstnanci pražských teologických fakult a škol.

Ekumenická modlitba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů 2023 se uskuteční v pondělí 23. ledna od 18.00 v modlitebně Evangelické církve metodistické (ul. Ječná 19, Praha 2). Kázat bude biskup Tomáš Holub.

Průvodce k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů si můžete stáhnout na webu Ekumenické rady církví. Materiály jsou určené pořadatelům, kteří organizují společná setkání ve svých církvích a křesťanských společenstvích. Využít je však lze i pro soukromou modlitbu.