Ve třinácti letech jsem film V jednom Ohni (v anglickém překladu Fireproof) viděla poprvé. Hluboce mne zasáhl. Naposledy jsem film viděla před rokem, tedy po deseti letech, a zanechal ve mně úplně stejné pocity jako tehdy v té malé předpubertální dušičce. Věděla jsem již tehdy, že film otevírá hned několik silných témat a nyní mi možná ještě víc dochází, jak důležitá jsou.

Zdroj: tbnuk.org

V jednom ohni je americký film z roku 2008. Na režii a scénáři spolupracovali bratři Kendrickovi – Alex a Stephen. Rozkliknete-li si film na ČSFD, zjistíte, že má hodnocení 76 %, což je za mne skvělé, podívate-li se ale do recenzí, uvidíte tam dva tábory lidí. Jeden, který film označuje pěti hvězdičkami a druhý, který mu naopak dává nálepku „odpad“. Za mě druhá skupina lidí nepochopila hloubku filmu a vidí tam pouhou americkou snahu o silně emoční drama. Zeptáte-li se mne, zda je součástí filmu trochu toho amerického klišé, tak bych odpověděla upřímně „ano“, protože bez toho by vás příběh tolik nezasáhl a tolik by neapeloval na důležitost manželství a víry v Boha. Pojďme se ale nyní podívat, o čem film vůbec je.

Caleb je povoláním hasič. Je to jeho vášeň a své práci dává úplně všechno. Zachraňuje lidi v nouzi a nebojí se za ně dát svůj život. Horší to je u něho doma, kde má pohlednou manželku Catherin, kterou bohužel zanedbává a jeho manželství pomalu hyne. Když už na stole leží rozvodové papíry, které přináší domů Catherin, do příběhu přichází Calebův otec, který mu nabízí knihu s čtyřicetidenní výzvou – každý den udělá jeden krok blíž ke Cathrin, aby zachránil jejich manželství. Jsou to malé kroky, pro někoho možná banální či stereotypní, ale v tomto rozpadajícím se manželství chyběla jakákoliv pozornost a laskavost, a proto byla výzva pro Caleba doopravdy náročná, tím spíš, že ho Catherin odmítala.

Zdroj: alternateending.com

Takhle velká věc ale nejde bez Boha, který dodává sílu, trpělivost a naději. To Caleb pomalu zjišťuje, a díky vlivu svého otce a kolegy z práce se postupně vrací k víře, která mu dodává sílu do každého dne. Zbavuje ho jeho zlozvyků, jeho agresivity, a dokonce ho i v práci Bůh viditelněji vede.

Jak už jsem zmiňovala, film je plný silných emocí, které hrdinové prožívají, ale zároveň je propleten jemným humorem, který dodává snímku svěžest. Příběh je velice dojemný, což může potvrdit i můj manžel, který u filmů zásadně nebrečí, ale tady mu slza ukápla.

„V jednom ohni“ přibližuje dvě nejdůležitější hodnoty v životě a obrovský a vysilující boj o jejich napravení. Vzhledem k tomu, že si toho tvůrci byli vědomi, sepsali knihu „Výzva lásky“ s čtyřicetidenní výzvou, s kterou ve filmu bojoval hlavní hrdina Caleb. Knihu mohu jedině doporučit, protože jsem ji sama koupila svým rodičům, ne proto, že by to nějak zvlášť potřebovali, ale v manželství, stejně jako ve vztahu s Bohem, je dobré se občas zastavit a zamyslet se, zda nemohu dělat trochu víc, aby vztah vzkvétal a nestagnoval. Knihu je možné pořídit v českém překladu, a i film si můžete pustit s českým dabingem.