Konec světa. Tahle cedule vás přivítá, když zabloudíte doslova na konec světa - do Rychlebských hor, do Račího údolí, do Bílé Vody. Rychlebky jsou krásné a pokud budete v oblasti Jeseníků, určitě neváhejte a zabluďte i do této oblasti. Oproti takovému Pradědu tu na turistu nenarazíte a čeká vás hezká příroda i pár zajímavostí. Dneska vám tedy výjimečně nepřináším tip z Brněnska, ale na vzdálený a osamělý konec republiky. 

Do kouzelného kraje se zvláštním geniem loci se dostanete prostým přejetím Červenohorského sedla. Mám tu cestu moc ráda - jedete podél Bělé jejím širokým údolím, pořád je co zajímavého vidět. Určitě cestou zastavte v Jeseníku, projděte se lázněmi a udělejte si nějaké menší kolečko kolem - jsou tu vyhlídky, skály, spousta zajímavých informačních cedulí. A hned v lázních balneopark, kde si můžete vyráchat nohy v ledové vodě. To doporučuju až po procházce, pokud půjdete kolem v parném dni, i ty nejoteklejší nohy si odpočinou.

Zajímavé místo je i obec Žulová, nad kterou se na kopci tyčí poutní místo Boží hora. Z vysokého kopce je navíc krásný výhled na celou jen mírně zvlněnou krajinu; zajímavá je i místní křížová cesta. 

Až na polských hranicích najdete obec, jejíž název vám určitě něco řekne - Bílá Voda, místo, kde byly za minulého režimu internovány řádové sestry (a můj prapradědeček jim tam na stáří dělal zahradníka). Všechno o této části historie se dozvíte v místním muzeu; můžete si taky projít Sudetskou křížovou cestu (křížových cest je obecně v okolí hodně, mimo jiné i třeba v příhraniční obci Travná). 

Sudety tu ostatně cítíte všude. Vesnice ve výběžku jsou plné prázdných velkých statků, na hřbitovech reziví kříže s německými jmény. Vládne tu trochu zvláštní atmosféra, jako by se tu zastavil čas.

Ten se ale naštěstí nezastavil v Račím údolí. Kdyby ano, secesní Tančírna by už nejspíš dávno spadla. Celý její příběh včetně záchrany najdete na jejich webovkách, sama si ještě pamatuju dobu před opravou a opravdu to bylo v poslední chvíli. A bylo by to škoda, do toho úzkého údolí se stavba krásně hodí a navíc si v ní můžete dát výborné kafe. 

Až budete napojení, neváhejte si vyběhnout na Čertovy kazatelny, necelého půl kilometru od Tančírny. Z rulového výchozu se vám otevře pohled na okolní lesy. Za návštěvu určitě stojí i nedaleká zřícenina hradu Rychleby, a pokud jste hodně památkoví, zajeďte si do Javorníka na prohlídku zámku Jánský vrch. 

Po Rychlebkách se dá chodit a objevovat je dlouho a přijde mi, že sem moc často nikdo nejezdí a nemusíte se tak ani v sezóně bát davů turistů. 

Což je možná i dobře, javornický konec světa má své kouzlo, kterému nejlépe podlehnete, když v hlubokých hraničních lesích budete sami objevovat skalnaté vyhlídky, osamělé kapličky a neprošlapané cesty. 

Byli jste v Rychlebských horách? A kam vás tam nohy zanesly?