Kolektiv autorů podcastu Bez filtru vydal loni v říjnu knihu pěti rozhovorů s názvem KADAS MANA. Pět hostů z různých oblastí života a s různými zkušenostmi v rozhovorech mluví o svém vztahu s Bohem. Čtenáři se tak mají možnost seznámit s upřímným pohledem věřících lidí, kteří se hlásí k různým křesťanským církvím a prožívají víru odlišným způsobem.

Kniha KADAS MANA. Zdroj: Nakladatelství Cesta.

Rozhovor s Janem Špilarem, jáhnem, kadeřníkem i otcem a dědečkem vedla Anežka Wiewiorková. Jan Špilar tu mluví třeba o tom, jaké to bylo, když mu za totality nedovolili studovat maturitní obor. Dostává se ale i k hlubším otázkám a čtenář má díky tomu možnost nahlédnout do toho, jak se rozhodoval mezi tím, zda vstoupit do manželství nebo se stát knězem, či jak se dostal k víře a která kniha způsobila obrat v jeho životě.

Druhou dotazovanou byla moderátorka a redaktorka Lucie Endlicherová, která se také věnuje mladým lidem v baptistickém sboru, a odpovídala na otázky Ondřeje Havlíčka. Lucie Endlicherová se rozpovídala o svém působení v Radiu Proglas, o své práci, ale i o tom, jaké je to být single. Zajímavé je ovšem i její vyprávění o přechodu z katolické církve do baptistického sboru, o odevzdání se Bohu i o rozpoznávání toho, co po nás v životě Bůh vlastně chce.

Bývalý senátor Zdeněk Papoušek, který je zároveň kantorem, sociálním pracovníkem, divadelníkem, manželem a otcem, se nedávno stal ještě hospodským. I v hospodě se totiž dá řešit duchovno. V rozhovoru s Alžbětou Havlovou mluví o svém působení na Biskupském gymnáziu v Brně, o undergroundové duchovní obnově i daru modlitby v jazycích, která dala celé knize název.

Matěj Nový uvěřil v Boha ve vězení a po odpykání trestu přestavěl hospodu na kostel pro bezdomovce. Dnes je z něj romský pastor církve Křesťanských sborů, má ženu, dva syny a dva vnuky. Marie Moreno si s ním v rozhovoru povídala nejen o jeho práci s lidmi bez domova, ale i o jeho obrácení, cestě k víře a pobytu ve vězení. Velice zajímavé je i povídání o jeho současném vztahu s Bohem a o modlitbě.

Posledním dotazovaným v knize je brněnský výtvarník a streetartista TIMO, se kterým vedla rozhovor Hana Strašáková. TIMO mluví o své umělecké tvorbě, o stavu životního prostředí, o politice a válce, ale i o tom, jak jde dohromady jeho osobní víra v Boha a zároveň příslušnost ke katolické církvi.

Autoři knihy jsou přátelé a bývalí kolegové z Radia Proglas, kde spolu tvořili pořad Na dřeň. Na svoji práci navázali podcastem Bez filtru, který navíc ještě doplnili touto knihou zajímavých a jedinečných autorů. Rozhovory přirozeně plynou a jejich autoři dokáží ve správnou chvíli položit tu správnou otázku, proto se čtenáři dostává do rukou velmi čtivý vhled do života pěti dotazovaných hostů.

Knihu KADAS MANA vydalo nakladatelství Cesta v říjnu 2022. Podcast Bez filtru najdete na běžných streamovacích platformách.