Po dlouhých třinácti letech od uvedení nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avataru z roku 2009, se na plátna kin konečně dostalo jeho pokračovaní pod titulem Avatar: The Way of Water. Slavný režisér James Cameron, autor mimo jiné dalších hitů jako Titanic či Terminátor, to neměl vůbec snadné. Musel se vypořádat z komplikovaným natáčením, nelehkou technologií i náročnou post-produkcí, díky čemuž se několikrát odsouvalo datum premiéry. Čekání se však vyplatilo a my si můžeme opět vychutnat nejen vizuálně výjimečnou podívanou, ale také brilantně střižený hollywoodský film se vším všudy.

Zdroj: Avatar

Cameron nás vrací na planetu Pandora, asi deset let po událostech prvního dílu. Hlavní hrdina Jack Sully, bývalý elitní mariňák, který nejenže se stal natrvalo členem mimozemského národa Na'vi, ale dokonce jejich nejvyšším náčelníkem, žije spokojeně se svou manželkou Neytiri a čtyřmi dětmi. Vše vypadá idylicky až do okamžiku, kdy na jejich zemi znovu dopadnou lodě Nebešťanů (tedy lidí) a začnou pustošit jejich domov. Po roce invaze se situace ještě zhorší, když se na scéně zjeví navrátivší plukovník Quaritch v podobě avatara a jeho oddané bojové, stejně modré jednotky. Ten má jediný cíl. Najít a zabít Sullyho a celou jeho rodinu. Sullymu nezbývá nic jiného než opustit svůj kmen a uprchnout do dalekých přímořských krajin, aby svou milovanou rodinu ochránil. Zde se setkávají s mořským klanem Metkayinů, u kterého najdou útočiště. Musejí se sžít s novým prostředím, zapadnout a nebýt na obtíž. Jelikož ovšem nemají svá těla uzpůsobená pro vodní svět, je to pro ně náročné naučit se potápět či jezdit na různých podvodních tvorech.

Zdroj: Avatar

Rodina v tomto případě hraje klíčovou roli. Díky ní prožíváme všechny dějové osudy a zvraty, které nastávají. Do popředí se zejména dostávají potomci Jacka Sullyho a Neytiri. Každý z nich zakouší něco jiného. Nejstarší Neteyam se snaží být tím silným a zodpovědným synem, ovšem neúplně se mu to daří. Zásluhu na tom má i jeho mladší bratr Lo'ak, který si chce naopak vydobýt respekt u otce, jenže díky tomu se dostává do různých malérů. Nejvíce se to projeví právě při konfrontaci s mořskými vrstevníky. A nevlastní dcera Kiri se potýká se svojí výjimečností, která naráží na nepochopení ze všech stran. Nové postavy jsou hnacím motorem ve vyprávění, udržují nás ve střehu a v očekávání, co s nimi bude. 

Zdroj: Avatar

Pokud se oprostíme od samotné možná jednoduché hlavní příběhové linie o nelítostném zločinci, který chce za každou cenu zničit hlavního hrdinu a jeho blízké, získáme dech beroucí audio-vizuální dílo.

Zdroj: Avatar

Přesunutím veškerého dění k vodním břehům Cameron prokázal, jak velkým je filmařem, který moc dobře ví, co funguje na publikum. Budete žasnout nad podmořským světem, který si žije svým vlastním životem. Detailní zpracování všemožné fauny a flóry vypadá úchvatně. A přestože sledujeme smyšlený fantastický svět, vše působí velmi realisticky a opravdově. Společně se zvuky a vynikající hudebním doprovodem v podání docela neznámého Simona Franglena, který navázal na původní hudbu z předchozího dílu od slavného Jamese Hornera, to vypadá, jako bychom se přenesli do tajemného zákoutí reálné planety Pandora. James Cameron si na tom dal ohromně záležet. Natáčelo se v obrovském skutečném bazéně plném vody, ve kterém museli herci plavat a dokonce být schopni se potápět a zadržet dech i na několik minut bez použití dýchacích přístrojů. K tomu se využívala zejména technologie motion capture – kdy jsou všechny pohyby herců včetně obličejové mimiky digitálně zaznamenány a poté převedeny do počítačově generovaných postav. V řemeslném zpracování filmu je Cameron jednoznačně před veškerou dosavadní konkurencí a ukazuje, jak využívat dané prostředky.

Zdroj: Avatar

To můžeme také vidět v zobrazení moderních a technologicky vyspělých pozemských zařízení, včetně nově zbudované městské „základny“ či u vodních vozidel a strojů všeho druhu; nejvíce asi zaujme obří velrybářská loď. Zmíněné lidské vymoženosti skvěle kontrastují s neporušeností a krásou pandorské vodní přírody. Snímek si naplno užijí také fanoušci akčního žánru. Akce je tu dostatek a je velmi vhodně zakomponována do příběhu, takže vůbec neruší, naopak přináší vzrušení a napětí. Ať už se boje odehrávají ve dne nebo v noci, ve vzduchu či ve vodě, všechny jsou nasnímány s precizností, díky níž máme přehled o tom, kdo proti komu stojí. Vyvrcholením je téměř půlhodinová velkolepá akční pasáž v závěru snímku, při které vám padne brada až na zem.

Zdroj: Avatar

Avatar: The Way of Water je plnohodnotným pokračováním s plynulou návazností na první díl. Jedná se o výtečný blockbuster bez výraznějších chyb. Režisér James Cameron nám znovu přinesl epický formát velkofilmu, stvořený pro plátna kin. Takže určitě neváhejte a vyrazte do svého oblíbeného biografu a užijte si další dobrodružství na planetě Pandora.

 

Avatar: The Way of Water                                                Hodnocení: 90%

USA, 2022, 192 min                                                                                     

Režie: James Cameron
Scénář: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver 
Kamera: Russell Carpenter
Střih: David Brenner, James Cameron, John Refoua, Stephen E. Rivkin
Hudba: Simon Franglen
Hrají: Sam Worthington (Jack Sully), Zoe Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Kiri), Stephen Lang (Quaritch), Jamie Flatters (Neteyam), Britain Dalton (Lo'ak), Trinity Jo-Li Bliss (Tuk), Jack Champion (Spider), Kate Winslet (Ronal), Cliff Curtis (Tonowari), Bailey Bass (Tsireya), Filip Geljo (Aonung), Duane Evans Jr. (Rotxo), aj.