Ve věku 95 let zemřel v sobotu 31. prosince v 9:34 ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae emeritní papež Benedikt XVI. Dlouhodobě se potýkal se zdravotními obtížemi, které se v posledních dnech zhoršily.

Emeritní papež Benedikt XVI. Zdroj: vaticannews.va

Ještě včera Tiskové středisko Svatého stolce oznámilo, že je stav emeritního papeže stabilizovaný a účastnil se mše svaté, která byla sloužena v jeho pokoji. Dnes dopoledne Tiskový úřad Svatého Stolce vydal zprávu, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel v klášteře Mater Ecclesiae, kam se odebral po své rezignaci v roce 2013.

V pondělí ráno 2. ledna 2023 bude tělo emeritního papeže přeneseno do baziliky svatého Petra, aby se s ním věřící mohli rozloučit. Informace o nadcházejícím pohřbu zveřejní Vatikán v průběhu následujících hodin.

Benedikt XVI., rodným jménem Joseph Ratzinger, byl hlavou katolické církve zvolen 19. dubna 2005 po smrti Jana Pavla II. Předtím působil jako profesor teologie na německých univerzitách a byl mimo jiné i prefektem Kongregace pro nauku víry. Jako papež v roce 2009 navštívil v září 2009 Českou republiku. Byl prvním papežem po sedmi stech letech, který rezignoval na svoji funkci. Učinil tak 28. února 2013 z důvodu pokročilého věku.

Podrobnosti připravujeme.