Je pátek 23. prosince a vy si pomalu uvědomujete, že za pár desítek hodin je Štědrý den, a že máte prachbídné nic? Co si budeme, je to trochu zapeklitá situace a zřejmě pro vás budou svátky klidu hodně vzdáleným pojmem, ale zachránit se to vždycky dá. Máte zhruba 36 hodin na přípravu Štědrého večera. Bude to náročná a strastiplná cesta, ale když do toho dáte vše, zvládnete to. Jste připraveni?

Zdroj: bozka.cz

Nejprve je důležité zahodit všechny představy o dokonale klidných přípravách na Štědrý den, protože to jste bohužel prokaučovali. Přijměte fakt, že se pořádně zapotíte a do konce nebudete vědět s jistotou, že všechno stihnete. Pomůže vám ale plán. Vše si rozdělte do částí, abyste v tom měli přehled a zbytečně nepřeskakovali a nelítali bezmyšlenkovitě po obchodech tam a zpět jak hadr na holi. Zapište si ho do poznámek do telefonu, na papír nebo na ruku, ať máte jistotu, že ho neztratíte.

Dárky

Jestli jste z velkého města, tak vám gratuluji, protože stačí zajít do obchodního centra a v poklusu mezi obchody se vám podaří sehnat úplně vše. Zřejmě si trochu připlatíte, protože obchodníci moc dobře vědí, že těsně před Vánocemi tam nakluše nejvíce lidí a oni nenápadně zvedají ceny. Máte-li vymyšleno, co komu dáte, tak druhé „hurá“, protože to vám vyfiltruje obchody, kam jít a nemusíte vběhnout do úplně každého. Velkoměšťákům také pomůže to, že si častokrát věci mohou objednat na prodejnu a nejpozději do hodiny si je vyzvednout. Takže v klidu domova objednáte dárky na prodejny a následně je jen rychle vyzvednete. Věřte mi, že si ušetříte čas a taky vaše potní žlázy, které pod vaší bundou budou pracovat ostošest.

Maloměšťáci a vesničané, vy to budete mít daleko krušnější. Nejlépe uděláte, když se rozhodnete pro nejbližš velkoměsto a zajedete tam. Možná vám cesta zabere i nějakou hodinku, vaše nákupy ale dosáhnou větší úspěšnosti, než když se budete snažit vybrat telefon v elektru v zapadákově, kde vám nabídnou jen dva druhy a ještě k tomu z roku 2010. Jste-li ale přesvědčeni o kvalitě místních obchůdků, neváhejte a vyražte. Držím vám palce.

Jestli už čas na cestu do obchodu fakt nemáte, vsaďte vše na poukazy, které stačí pouze vytisknout. Máte je pořízené do pár minut a zůstanete v teple domova. Dejte si ale pozor, ať celé osazenstvo u stromečku nedostane poukaz, tím pádem na sebe prásknete, že jste si nad tím vůbec nelámali hlavu a dárek pořídili za pět dvanáct. Určitě doporučuji zakoupit lístky na koncert, divadlo nebo výstavu. Také můžete dát takzvaný „skutečný dárek“ od neziskové organizace Člověk v tísni, o kterém se více dozvíte zde. Vyhněte se ale dárkovým šekům, kdy dáte manželce 500 Kč na kabelku od značky, kde si nejlevnější pořídí za 5 000 Kč. Garantuji vám, že jestli jí nedáte rovnou celou potřebnou částku, tak šťastná pravděpodobně nebude.

Balení dárků

Během nákupu darů pro vaše blízké nezapomeňte na balící potřeby. Upřímně, vyhněte se balícím papírům, mašličkám a ozdůbkám a rovnou si to nasměrujte k taštičkám. Je to pro vás nejrychlejší způsob balení a zároveň to bude vypadat nejlépe. No jen si představte, jak by dopadlo balení dárků ve shonu, který prožíváte. Jestli jste se rozhodli pro poukázky, tak nezapomeňte na nějaké hezké obálky, do kterých poukazy strčíte, ať je nedáváte jen tak nasucho. Pokud to umíte, máte možnost vložit iniciativu alespoň do zdobení, přilepit na ni větvičku, mašličku, nebo alespoň nalepit vánoční samolepky.

Zdroj: cemi.cz

Cukroví

S cukrovím si nelamte hlavu, protože to nemáte šanci stihnout. Buď v nějakém obchodě narazíte na dobře vypadající krabičku cukroví, kterou bafnete a odnesete, nebo můžete přijít s prosíkem k mamince či k jiné ženě ve vašem okolí a zkusit si vyprosit nějakých pár kousků k sobě domů. Pokud ve vaší obci funguje místí facebooková skupina, zkuste zadat inzerát tam. Je dost možné, že nějaká pečlivá hospodyňka právě lomí rukama, že to s pečením přehnala, a ráda vám kus svých s láskou připravených cukrovinek odprodá. A když se nepovede ani jedno, tak zabrouzdejte mezi regály se sladkým a nakupte pár sušenek, ideálně takových, jaké běžně nekupujete. Cukr to v sobě má a slavnostní to také bude, tak co.

Štědrovečerní večeře

Možná to vypadá jako nejhorší bod celého plánu, ale ujišťuji vás, že není. Dá se to totiž skvěle obejít. U nás je tradice mít k večeři hrachovou polévku a bramborový salát s kaprem či řízkem. Každá domácnost to mívá trochu jinak, ale my se budeme držet té většiny. Nejprve na řadu přichází hrachová polévka, tu zvládnete uvařit docela rychle, ale jestli vám nezbývá čas, připravte tu z pytlíku a doufejte, že nikdo nepozná rozdíl. Bramborový salát můžete koupit, i když je možné, že nebude nikomu chutnat. Nebo udělejte salát jen z brambor, cibule a majonézy (dokonce existuje jen s olejem) a vyhlaste návrat k rakousko-uherským kořenům. No a nakonec maso. Doporučuji si to udělat jednoduší a rovnou koupit rybu nebo maso z chlaďáku v supermarketu, případně rovnou z mrazáku obalované. Ve větších obchodech tak můžete sehnat i kapra. Na nákup živého kapra a jeho zabíjení doma na stole zapomeňte, pokud nechcete oželet vše ostatní.

Stromeček

Nádherně tvarovaný stromeček už pravděpodobně neseženete, můžete si ale vybírat z nechtěných košťátek, na které dostanete ještě slevu, a to se vyplatí. Zároveň zachráníte nehezký stromeček od pravděpodobného následného zničení, takže si na konto zapíšete i dobrý skutek. Nemáte-li kde koupit vánoční jehličnan, poslouží vám vaše domácí pokojové rostliny. Sice to není klasický stromeček, ale ozdobená monstera, fíkus nebo zamiokulkas stojí za to. Znám takové, kteří toto o Vánocích praktikují zcela úmyslně. Je to rychlé, levné, ekologické a nepadá z toho jehličí.

Zdroj: unspalsh.com

Až půjdete zdrchaní domů, můžete se ještě zastavit pro Betlémské světlo, které skauti rozdávají po všech obcích, a získat tak spojení jak s místem Ježíšova narození, tak s tisíci lidmi všude po světě.

Upřímně při sepsání tohoto článku jsem si uvědomila, že zařídit Štědrý večer za jeden den se dá. Sice u toho asi nebudou chybět pot a slzy (pokud jste si nekoupili živého kapra, krvi se snad vyhnete), ale možné to je. Doufám, že zrovna vy to praktikovat nemusíte, ale jestli jste se náhodou do takové situace dostali, tak nevěšte hlavu, napište si seznam a vrhněte se do práce. Držím vám palce a doufám, že se ty klidné Vánoce plné radosti a smíchu s příchodem tmy dostaví a stanou se vaší odměnou.